230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου
Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους.

Σύντομα θα βγει η διαβούλευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε αυτά θα μπορούν οι υποψήφιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αιτηθούν επιδότησης:

  • Αγοράς γεωργικών μηχανημάτων
  • Επενδύσεων εξοικονόμησης ύδατος (με επιφύλαξη…)
  • Για αγορά αγροτικής γης
  • Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Επενδύσεων σε εγκατάσταση μόνιμου φυτικού κεφαλαίου
  • Κτιριακά (αποθήκες, στάβλους, κλπ)
  • Επενδύσεων μηχανημάτων τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας
  • Και άλλα

Η προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατ.. ευρώ (ευχόμαστε και περισσότερο...) Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους. Να σημειωθεί εδώ ό,τι συνήθως τα προγράμματα αυτά έχουν περιθώριο υλοποίησης τα 3 έτη ή και περισσότερο με τις σχετικές παρατάσεις. Επομένων, οι αγρότες μας, θα πρέπει να εξετάσουν τις ανάγκες τους σε βάθος τριετίας ή και τετραετίας.

Ωστόσο και σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και κάποια δεδομένα που πιθανώς θα πρέπει να τους βάλουν σε σκέψεις πριν αποφασίσουν για το τι θα αιτηθούν τελικά:

Α. Ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη. Αυτό σημαίνει πως ή θα μειωθεί το μέγιστο όριο ως προς τον προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι αιτηθέντες γίνεται, η θα μείνει ως είχε και η βάση ένταξης θα «εκτοξευτεί». Από την άλλη μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το ΥΠΑΑΤ και να βγάλει μια προκήρυξη με πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά να έχουμε επανάληψη της προκήρυξης του 2018.

Β. Οι νέοι αγρότες της τελευταίας προκήρυξης θα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αν ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι σημαντικά μειωμένος, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των νέων αγροτών.

Γ. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα Social Media πως «Τα σχέδια βελτίωσης είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν». Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ωστόσο είναι πόσα έχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να καλύψει προϋπολογισμό σχεδίου 30.000€ και προσδοκά να υλοποιήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 70.000€ ή και μεγαλύτερο είναι σίγουρο πως θα αποτύχει. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μας με το γεωργικό τομέα, αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι πως «ο σχεδιασμό κάθε σχεδίου είναι διαφορετικός και πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το μέχρι που φτάνει η τσέπη μας…»

Δ. Τα σχέδια βελτίωσης δεν έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό (τουλάχιστον δεν είδαμε τέτοιο περιορισμό στην τελευταία προκήρυξη). Μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση για έργο συνολικής αξίας 5.000€ , 10.000€, 100.000€ ή και παραπάνω. Το θέμα είναι να γίνονται έργα που πραγματικά χρειάζονται οι φίλοι παραγωγοί και να μην παρασέρνονται από το τι κάνει ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο φίλος… κάθε γεωργική εκμετάλλευση – επιχείρηση είναι ξεχωριστή περίπτωση και για αυτό το κάθε σχέδιο βελτίωσης είναι εξατομικευμένο.

Ε. Μετά την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης γίνονται τροποποιήσεις. Ναι γίνονται αλλά 1. Αυτές κοστίζουν σε έξοδα μελετητή και 2. Δεν είναι πάντα όλες εφικτές. Καλό είναι ο σχεδιασμός να γίνεται όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αιτούμαστε επενδύσεις για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.

ΣΤ. Οι πληρωμές των αιτήσεων πληρωμής γίνονται σχετικά έγκαιρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις ΔΑΟΚ και στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι υπηρεσίες του υπουργείο αλλά και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λογικές καθυστερήσεις μικρότερες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Ζ. Προσοχή στις συμβουλές του καφενείου… πραγματικού ή ψηφιακού (Social Media). Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα όσα γράφονται και λέγονται από διαφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί καταρτισμένοι συνάδελφοι γεωπόνοι – μελετητές ανά την Ελλάδα που σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προμηθευτούμε καυσόξυλα

Όλες οι ειδήσεις

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του

20:07

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

19:55

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μαζική απέλαση χιλιάδων μεταναστών που καλύπτονταν από το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας

19:43

Ποιος θα «καλλιεργήσει» τη χώρα το 2035;

19:41

Autohellas: Στο 61,27% αυξήθηκε το ποσοστό της Main Stream S.A.

19:38

Ισραήλ: «Τα στρατεύματά μας θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας σε Λίβανο, Συρία και Γάζα»

19:33

Κεραμέως: «Παραδώσαμε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών που εκκρεμούσε για πάνω από 20 χρόνια»

19:32

Κομισιόν για Αβραμόπουλο: Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση όρων στη συνεργασία του με τη Fight Impunity

19:20

Bayer: Ράλι 18% μετά την «αθώωση» για αγωγή 1,25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζιζανιοκτόνο Roundup

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

19:11

ΔΝΤ: «Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας»

19:03

Πυροσβεστική: Στις 41 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

18:50

Βορίδης: Η αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει μια συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση που θέλει ο λαός


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider