230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου
Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους.

Σύντομα θα βγει η διαβούλευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε αυτά θα μπορούν οι υποψήφιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αιτηθούν επιδότησης:

  • Αγοράς γεωργικών μηχανημάτων
  • Επενδύσεων εξοικονόμησης ύδατος (με επιφύλαξη…)
  • Για αγορά αγροτικής γης
  • Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Επενδύσεων σε εγκατάσταση μόνιμου φυτικού κεφαλαίου
  • Κτιριακά (αποθήκες, στάβλους, κλπ)
  • Επενδύσεων μηχανημάτων τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας
  • Και άλλα

Η προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατ.. ευρώ (ευχόμαστε και περισσότερο...) Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους. Να σημειωθεί εδώ ό,τι συνήθως τα προγράμματα αυτά έχουν περιθώριο υλοποίησης τα 3 έτη ή και περισσότερο με τις σχετικές παρατάσεις. Επομένων, οι αγρότες μας, θα πρέπει να εξετάσουν τις ανάγκες τους σε βάθος τριετίας ή και τετραετίας.

Ωστόσο και σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και κάποια δεδομένα που πιθανώς θα πρέπει να τους βάλουν σε σκέψεις πριν αποφασίσουν για το τι θα αιτηθούν τελικά:

Α. Ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη. Αυτό σημαίνει πως ή θα μειωθεί το μέγιστο όριο ως προς τον προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι αιτηθέντες γίνεται, η θα μείνει ως είχε και η βάση ένταξης θα «εκτοξευτεί». Από την άλλη μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το ΥΠΑΑΤ και να βγάλει μια προκήρυξη με πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά να έχουμε επανάληψη της προκήρυξης του 2018.

Β. Οι νέοι αγρότες της τελευταίας προκήρυξης θα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αν ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι σημαντικά μειωμένος, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των νέων αγροτών.

Γ. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα Social Media πως «Τα σχέδια βελτίωσης είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν». Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ωστόσο είναι πόσα έχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να καλύψει προϋπολογισμό σχεδίου 30.000€ και προσδοκά να υλοποιήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 70.000€ ή και μεγαλύτερο είναι σίγουρο πως θα αποτύχει. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μας με το γεωργικό τομέα, αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι πως «ο σχεδιασμό κάθε σχεδίου είναι διαφορετικός και πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το μέχρι που φτάνει η τσέπη μας…»

Δ. Τα σχέδια βελτίωσης δεν έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό (τουλάχιστον δεν είδαμε τέτοιο περιορισμό στην τελευταία προκήρυξη). Μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση για έργο συνολικής αξίας 5.000€ , 10.000€, 100.000€ ή και παραπάνω. Το θέμα είναι να γίνονται έργα που πραγματικά χρειάζονται οι φίλοι παραγωγοί και να μην παρασέρνονται από το τι κάνει ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο φίλος… κάθε γεωργική εκμετάλλευση – επιχείρηση είναι ξεχωριστή περίπτωση και για αυτό το κάθε σχέδιο βελτίωσης είναι εξατομικευμένο.

Ε. Μετά την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης γίνονται τροποποιήσεις. Ναι γίνονται αλλά 1. Αυτές κοστίζουν σε έξοδα μελετητή και 2. Δεν είναι πάντα όλες εφικτές. Καλό είναι ο σχεδιασμός να γίνεται όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αιτούμαστε επενδύσεις για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.

ΣΤ. Οι πληρωμές των αιτήσεων πληρωμής γίνονται σχετικά έγκαιρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις ΔΑΟΚ και στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι υπηρεσίες του υπουργείο αλλά και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λογικές καθυστερήσεις μικρότερες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Ζ. Προσοχή στις συμβουλές του καφενείου… πραγματικού ή ψηφιακού (Social Media). Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα όσα γράφονται και λέγονται από διαφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί καταρτισμένοι συνάδελφοι γεωπόνοι – μελετητές ανά την Ελλάδα που σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προμηθευτούμε καυσόξυλα

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γαλλία: Η πυρκαγιά στη Λαντ κατέκαψε 15.800 στρέμματα

23:35

Γεραπετρίτης: Την ισχύ της Ελλάδας να την θυμούνται και όσοι μας επιβουλεύονται

23:15

Αισθητά μικρότερη η έκταση του καμένου δάσους από τη συνολική έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής

22:48

Λίβανος: Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον νότο

22:17

Χαρδαλιάς: Σήμερα οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε κάθε οικογένεια της Αττικής

21:48

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

21:18

Μήνυμα Νίκου Δένδια για την μεγάλη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

21:00

Κολομβία: Πέθανε γυναίκα που είχε ανασυρθεί ζωντανή μέσα από ερείπια, όπου βρισκόταν 37 ώρες εκγλωβισμένη

20:49

Συνελήφθη 35χρονος για την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο- Είχε ανάψει ψησταριά με κατηγορία κινδύνου 4

20:32

Ανατολική Μάνη: Πλημμύρες προκάλεσε ισχυρή νεροποντή

20:23

ΝΔ για Στέφανο Μάνο: Ασυμβίβαστος πολιτικός με ισχυρό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο

20:11

Χωρίς ενεργά μέτωπα οι πυρκαγιές στη Νέα Μηχανιώνα και στον Ξηροπόταμο Σαμοθράκης

20:00

ΗΠΑ: Επιφυλακτικοί οι θεσμικοί επενδυτές απέναντι στα δημοφιλή τεχνολογικά «στοιχήματα»

19:42

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Καλοχώρι

19:30

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για «έκρηξη» επενδύσεων σε AI data centers

19:25

Μπερναμ: Ο θάνατος του Τζέισον Άρντεϊ αποτελεί τραγωδία

19:17

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση παροχής βοήθειας σε 50χρονη Λευκορωσίδα η οποία τραυματίστηκε ενώ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο

19:11

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 λεπτά

19:00

Σεισμός στην Κολομβία: Η αναζήτηση των εκατοντάδων αγνοουμένων συνεχίζεται

18:53

Σε πολύ υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη την Κυριακή

18:47

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια προς τον λαό της Ινδονησίας για τον καταστροφικό σεισμό

18:39

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

18:28

Ιράν: Ζητά την απελευθέρωση τριών πιλότων του που καταρρίφθηκαν στο Κατάρ

18:15

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από Αλβανία προς Τουρκία μέσω Ελλάδας

18:02

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα από τάνκερ που χτυπήθηκε ρυπαίνει τις ακτές

17:45

Ρωσία: Αντιδράσεις για πιθανή μεταφορά αμερικανικών όπλων απ΄την Τουρκία στην Ουκρανία

17:39

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ατσίτσα της Σκύρου

17:19

ΗΠΑ: Η εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προκαλεί νέες ανησυχίες

17:00

Το ακριβό καύσιμο στα 35.000 πόδια - Το ράλι του jet fuel μέσα στο καλοκαίρι

16:45

Ρωσία: Η οικονομία έχει διαψεύσει τους σκεπτικιστές αλλά οι «ρωγμές» γίνονται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτούν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider