230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου
Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους.

Σύντομα θα βγει η διαβούλευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε αυτά θα μπορούν οι υποψήφιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αιτηθούν επιδότησης:

  • Αγοράς γεωργικών μηχανημάτων
  • Επενδύσεων εξοικονόμησης ύδατος (με επιφύλαξη…)
  • Για αγορά αγροτικής γης
  • Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Επενδύσεων σε εγκατάσταση μόνιμου φυτικού κεφαλαίου
  • Κτιριακά (αποθήκες, στάβλους, κλπ)
  • Επενδύσεων μηχανημάτων τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας
  • Και άλλα

Η προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατ.. ευρώ (ευχόμαστε και περισσότερο...) Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους. Να σημειωθεί εδώ ό,τι συνήθως τα προγράμματα αυτά έχουν περιθώριο υλοποίησης τα 3 έτη ή και περισσότερο με τις σχετικές παρατάσεις. Επομένων, οι αγρότες μας, θα πρέπει να εξετάσουν τις ανάγκες τους σε βάθος τριετίας ή και τετραετίας.

Ωστόσο και σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και κάποια δεδομένα που πιθανώς θα πρέπει να τους βάλουν σε σκέψεις πριν αποφασίσουν για το τι θα αιτηθούν τελικά:

Α. Ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη. Αυτό σημαίνει πως ή θα μειωθεί το μέγιστο όριο ως προς τον προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι αιτηθέντες γίνεται, η θα μείνει ως είχε και η βάση ένταξης θα «εκτοξευτεί». Από την άλλη μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το ΥΠΑΑΤ και να βγάλει μια προκήρυξη με πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά να έχουμε επανάληψη της προκήρυξης του 2018.

Β. Οι νέοι αγρότες της τελευταίας προκήρυξης θα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αν ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι σημαντικά μειωμένος, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των νέων αγροτών.

Γ. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα Social Media πως «Τα σχέδια βελτίωσης είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν». Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ωστόσο είναι πόσα έχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να καλύψει προϋπολογισμό σχεδίου 30.000€ και προσδοκά να υλοποιήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 70.000€ ή και μεγαλύτερο είναι σίγουρο πως θα αποτύχει. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μας με το γεωργικό τομέα, αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι πως «ο σχεδιασμό κάθε σχεδίου είναι διαφορετικός και πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το μέχρι που φτάνει η τσέπη μας…»

Δ. Τα σχέδια βελτίωσης δεν έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό (τουλάχιστον δεν είδαμε τέτοιο περιορισμό στην τελευταία προκήρυξη). Μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση για έργο συνολικής αξίας 5.000€ , 10.000€, 100.000€ ή και παραπάνω. Το θέμα είναι να γίνονται έργα που πραγματικά χρειάζονται οι φίλοι παραγωγοί και να μην παρασέρνονται από το τι κάνει ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο φίλος… κάθε γεωργική εκμετάλλευση – επιχείρηση είναι ξεχωριστή περίπτωση και για αυτό το κάθε σχέδιο βελτίωσης είναι εξατομικευμένο.

Ε. Μετά την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης γίνονται τροποποιήσεις. Ναι γίνονται αλλά 1. Αυτές κοστίζουν σε έξοδα μελετητή και 2. Δεν είναι πάντα όλες εφικτές. Καλό είναι ο σχεδιασμός να γίνεται όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αιτούμαστε επενδύσεις για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.

ΣΤ. Οι πληρωμές των αιτήσεων πληρωμής γίνονται σχετικά έγκαιρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις ΔΑΟΚ και στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι υπηρεσίες του υπουργείο αλλά και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λογικές καθυστερήσεις μικρότερες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Ζ. Προσοχή στις συμβουλές του καφενείου… πραγματικού ή ψηφιακού (Social Media). Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα όσα γράφονται και λέγονται από διαφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί καταρτισμένοι συνάδελφοι γεωπόνοι – μελετητές ανά την Ελλάδα που σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προμηθευτούμε καυσόξυλα

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τoν κίνδυνο για την υγεία από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων

23:45

Κροατία: Ο πρώην διευθυντής του σημαντικότερου δρυμού της χώρας κατηγορείται για λαθροθηρία

23:27

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ακρόαση στη Βουλή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του διοικητή της ΕΥΠ

23:22

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να ιντριγκάρει

23:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε 23 φορές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

22:46

ΗΠΑ: Ο Βανς διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

22:38

Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

22:20

Πιέσεις για το πετρέλαιο με βλέμμα σε επιτόκια και Τραμπ - Σι

22:08

Τέλος εποχής για τον Πάουελ - Νέος πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

21:59

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

21:56

Επίσκεψη στο Πεκίνο: Ο Τραμπ φέρνει CEOs, αλλά ο Σι κρατά τον πραγματικό μοχλό ισχύος

21:37

Ο Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

21:20

Πολύωρη μυστική συνάντηση Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

21:10

Noval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ για το 2025 - Καταβολή στις 26 Ιουνίου

20:56

Η Γερουσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράν

20:49

Κώτσηρας: Ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου

20:44

Στάρμερ: Θα δώσω τη μάχη εάν κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

20:33

L’ Oreal Hellas: 89 χρόνια ιστορίας, 13.200 κωδικοί προϊόντων ομορφιάς και ένα μεγάλο αποτύπωμα

20:23

Βρετανία: Έρευνα στον Νάιτζελ Φαράζ για μη δηλωμένο δώρο αξίας 5 εκατ. λιρών

20:13

Δένδιας: «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας»

20:03

Νικολά Σαρκοζί: Εισαγγελική πρόταση για επταετή φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ

19:53

Ταχιάος για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών»: Ολοκλήρωση στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης

19:44

Παραιτήθηκε από τη ΝΔ η Ιωάννα Γκελεστάθη

19:34

ΟΟΣΑ: «Χρυσή» η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών στο δ' τετράμηνο του 2025

19:30

Orilina Properties: Έναρξη προγράμματος αγοράς έως 700.000 ιδίων μετοχών

19:20

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις αναταράξεις στην Βρετανία

19:08

TUI: Ελλάδα και Ισπανία ευνοημένες από τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής»

18:53

Ζελένκσι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 800 drones την ημέρα επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider