230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου
Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους.

Σύντομα θα βγει η διαβούλευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε αυτά θα μπορούν οι υποψήφιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αιτηθούν επιδότησης:

  • Αγοράς γεωργικών μηχανημάτων
  • Επενδύσεων εξοικονόμησης ύδατος (με επιφύλαξη…)
  • Για αγορά αγροτικής γης
  • Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Επενδύσεων σε εγκατάσταση μόνιμου φυτικού κεφαλαίου
  • Κτιριακά (αποθήκες, στάβλους, κλπ)
  • Επενδύσεων μηχανημάτων τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας
  • Και άλλα

Η προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατ.. ευρώ (ευχόμαστε και περισσότερο...) Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους. Να σημειωθεί εδώ ό,τι συνήθως τα προγράμματα αυτά έχουν περιθώριο υλοποίησης τα 3 έτη ή και περισσότερο με τις σχετικές παρατάσεις. Επομένων, οι αγρότες μας, θα πρέπει να εξετάσουν τις ανάγκες τους σε βάθος τριετίας ή και τετραετίας.

Ωστόσο και σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και κάποια δεδομένα που πιθανώς θα πρέπει να τους βάλουν σε σκέψεις πριν αποφασίσουν για το τι θα αιτηθούν τελικά:

Α. Ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη. Αυτό σημαίνει πως ή θα μειωθεί το μέγιστο όριο ως προς τον προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι αιτηθέντες γίνεται, η θα μείνει ως είχε και η βάση ένταξης θα «εκτοξευτεί». Από την άλλη μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το ΥΠΑΑΤ και να βγάλει μια προκήρυξη με πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά να έχουμε επανάληψη της προκήρυξης του 2018.

Β. Οι νέοι αγρότες της τελευταίας προκήρυξης θα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αν ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι σημαντικά μειωμένος, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των νέων αγροτών.

Γ. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα Social Media πως «Τα σχέδια βελτίωσης είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν». Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ωστόσο είναι πόσα έχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να καλύψει προϋπολογισμό σχεδίου 30.000€ και προσδοκά να υλοποιήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 70.000€ ή και μεγαλύτερο είναι σίγουρο πως θα αποτύχει. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μας με το γεωργικό τομέα, αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι πως «ο σχεδιασμό κάθε σχεδίου είναι διαφορετικός και πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το μέχρι που φτάνει η τσέπη μας…»

Δ. Τα σχέδια βελτίωσης δεν έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό (τουλάχιστον δεν είδαμε τέτοιο περιορισμό στην τελευταία προκήρυξη). Μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση για έργο συνολικής αξίας 5.000€ , 10.000€, 100.000€ ή και παραπάνω. Το θέμα είναι να γίνονται έργα που πραγματικά χρειάζονται οι φίλοι παραγωγοί και να μην παρασέρνονται από το τι κάνει ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο φίλος… κάθε γεωργική εκμετάλλευση – επιχείρηση είναι ξεχωριστή περίπτωση και για αυτό το κάθε σχέδιο βελτίωσης είναι εξατομικευμένο.

Ε. Μετά την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης γίνονται τροποποιήσεις. Ναι γίνονται αλλά 1. Αυτές κοστίζουν σε έξοδα μελετητή και 2. Δεν είναι πάντα όλες εφικτές. Καλό είναι ο σχεδιασμός να γίνεται όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αιτούμαστε επενδύσεις για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.

ΣΤ. Οι πληρωμές των αιτήσεων πληρωμής γίνονται σχετικά έγκαιρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις ΔΑΟΚ και στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι υπηρεσίες του υπουργείο αλλά και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λογικές καθυστερήσεις μικρότερες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Ζ. Προσοχή στις συμβουλές του καφενείου… πραγματικού ή ψηφιακού (Social Media). Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα όσα γράφονται και λέγονται από διαφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί καταρτισμένοι συνάδελφοι γεωπόνοι – μελετητές ανά την Ελλάδα που σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προμηθευτούμε καυσόξυλα

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Οι προτάσεις Κορκίδη για φόρους, προκαταβολή και ενέργεια ενόψει ΔΕΘ

12:56

Οδική ασφάλεια: Προχωρά η ανάπλαση των οδών Ηρακλείου και Μπιζανίου στη Μεταμόρφωση

12:42

Σε υψηλό 9 μηνών ο PMI της Ευρωζώνης τον Αύγουστο - Ανάκαμψη 4,5 ετών στην μεταποίηση

12:19

Οι κυρώσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, δεν είναι λύση για τον πόλεμο, τονίζει η Κίνα

12:10

ΔΥΠΑ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία - Από Δευτέρα οι αιτήσεις

12:04

Στην «τσιμπίδα» της AAΔE 4 τόνοι λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου

11:55

Νέα δημοσκόπηση στην Ελβετία: Πιθανό «όχι» σε αυστηρότερη ουδετερότητα

11:51

Πρώτη απεργία εδώ και μία δεκαετία στη Hyundai

11:48

6 οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις για να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο

11:48

Έρχεται το πιο έντονο Ελ Νίνιο των τελευταίων 500 ετών - Το 2027 θα είναι το θερμότερο έτος

11:45

Σε στενωπό η ευρωπαϊκή αγορά smartphones - Σε χαμηλό τριετίας οι αποστολές

11:35

Πέντε αγνοούμενοι και 19 τραυματίες σε δύο πυρκαγιές σε κτίρια κατοικιών στην Ελβετία

11:34

Ποιοι και γιατί «μπλοκάρουν» τα έξυπνα γυαλιά της Meta στη Βρετανία

11:29

Ράλι +6% για το Bitcoin, ξεπέρασε τις 77.000 δολάρια

11:05

Δημόσιο: Μόνο με νόμο μπορεί να επανέλθουν 13ος και 14ος μισθός μετά το «όχι» του ΣτΕ

11:01

Ολοταχώς για δεύτερη συναπτή εβδομάδα απωλειών οι ευρωαγορές

10:52

Χρηματιστήριο: Νέα απόπειρα για τις 2.600 μονάδες

10:43

Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους και το θερμό καλοκαίρι που αλλάζει την Ευρώπη

10:42

Κάζακς: Σε καλή θέση η ΕΚΤ να αναλάβει δράση για τον «δυσάρεστο» πληθωρισμό

10:38

Η Metlen πραγματοποίησε την πρώτη καύση απορριμμάτων στη μονάδα Protos ERF στη Βρετανία

10:32

Ο Μπιλ Άκμαν δωρίζει 400 εκατ. δολάρια σε έρευνα για τον εγκέφαλο

10:21

Προς τρίτη «πράσινη» εβδομάδα ο χρυσός με κέρδη 3,6%

10:21

CrediaBank: Νέα γενική διευθύντρια κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης

10:12

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

10:00

Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της

09:53

Αρτοποιός: 110 drones της Πυροσβεστικής σε 24ωρη επιτήρηση - 308 συλλήψεις από την αρχή του έτους

09:38

Μαρινάκης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα είναι μόνιμα - Τι εξετάζεται για «Σπίτι μου» και κατάργηση τεκμηρίων

09:37

Έτοιμη να ακούσει νέες προτάσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία η Ρωσία

09:22

Η Banca Monte dei Paschi ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς των BPM, Banca Generali έναντι 34 δισ. ευρώ

09:05

Χρειάζεται σχέδιο για τις «άδικες κυρώσεις» λέει το Ιράν - Οι ΗΠΑ απειλούν όποια χώρα αψηφήσει τον οικονομικό πόλεμο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider