Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;
Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο στόχος είναι να παράγουν οι αγρότες με όλο και πιο φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές με μείωση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων φυτοπροστατευτικών, επέκταση της βιολογικής παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μικρότερες παρεμβάσεις στις γεωργικές εκτάσεις με στόχο την προστασία διάβρωσης εδαφών και άλλα πολλά.

Ωστόσο, οι παραπάνω παρεμβάσεις μπορεί να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν έχουν όμως τα ίδια αποτελέσματα ως προς την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων - εκμεταλλεύσεων, σε μια εποχή δε που η διατροφική επάρκεια είναι κεντρικό θέμα και όπως φαίνεται θα παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμα. Επιπλέον, πολλές από τις διαδικασίες αυτές αυξάνουν ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία αύξηση θα μετακυλήσει μεσομακροπρόθεσμα στην... «τσέπη» του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, στόχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μείωση χρήσης δραστικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο 50% αυτών που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Αυτή η απόφαση έχει ήδη ενεργοποιήσει τις εταιρείες κολοσσούς που ασχολούνται με την παραγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε αυτές να παράγουν νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον γεωργικά φάρμακα, ενώ παράλληλα αποσύρονται από την αγορά φυτοπροστατευτικά με ισχυρές δραστικές. Η παραπάνω εξέλιξη κάνει δυσκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερη την καταπολέμηση πολλών εχθρών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής αυτών.

Εκτός των άλλων η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν οι αγρότες μας από 1/1/2023 σχετικές με την καλλιέργεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στα ποσά που λάμβαναν αυτές από τις επιδοτήσεις μέχρι και το 2022…. στην πλειοψηφία τους, οι λεγόμενες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις χάνουν σημαντικούς πόρους από τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022 (εξαίρεση φαίνεται πως αποτελούν όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία). Μπορεί για όσους δεν ασχολούνται με τη γεωργία να μη σημαίνει τίποτα και συνήθως να κατηγορούν για κατασπατάληση χρήματος τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, στην πραγματικότητα όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές των «παχυλών» επιδοτήσεων και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί τις επιδοτήσεις αυτές για παραγωγικούς σκοπούς.

Αυτές οι ενισχύσεις, λοιπόν, συγκρατούσαν και συγκρατούν το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο πιάτο μας. Η απώλεια αυτών των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αλλά και την διατροφική κρίση να είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θα κρατήσει τα επόμενα χρόνια τις τιμές των τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές αυτών, το 2019.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήρθε για να μείνει... και δυστυχώς θα ροκανίσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των ευπαθών οικονομικά νοικοκυριών και το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν θα λυθεί με «καλάθια της νοικοκυράς», Vouchers τροφίμων και άλλα τέτοια επιδόματα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το σύγχρονο επισιτιστικό πρόβλημα: Τρόφιμα υπάρχουν, λεφτά όμως υπάρχουν;

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Πώς αλλάζει το «τοπίο» πληρωμών

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Μαρινάκης: Τη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση θα δώσει το σύνολο της κοινωνίας

21:18

Μήνυμα Γεραπετρίτη για την Ημέρα της Ευρώπης

21:00

Κεραστάρης (ΟΑΣΑ): Πιο συχνά δρομολόγια και μικρότερες αναμονές στις αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα

20:53

Ουγγαρία: Ο Μάγιαρ αναλαμβάνει την εξουσία με την υπόσχεση για αλλαγή καθεστώτος

20:49

Σύλληψη 22χρονου ημεδαπού από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με 530 γρ.κοκαΐνης

20:34

Φίτσο: Ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που παραβρέθηκε στη Μόσχα στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου

20:25

Κως: Αγρότης καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από το τρακτέρ του

20:14

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στάθηκε όταν είχαμε ανάγκη

20:04

Ημέρα της Ευρώπης: Με το Europa Experience Athens γιορτάστηκε η μέρα αφιερωμένη στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

19:57

Δήμας: Η χώρα οφείλει να επενδύει συνεχώς σε υποδομές για να ανταποκριθεί στον ευρωπαϊκό της ρόλο

19:37

ΠΑΣΟΚ: Φιλί της ζωής δεν υπάρχει για την κυβέρνηση σας, κ. Πρωθυπουργέ

19:20

Βενιζέλος: Εκφράζει ενστάσεις για τη μη ανάσυρση της δικογραφίας των υποκλοπών από το αρχείο

19:00

Το δημόσιο χρέος υπονομεύει τη γεωπολιτική ισχύ της Δύσης

18:59

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ ισχυρότερη

18:51

Ιράν: Αμφισβητεί τη σοβαρότητα της αμερικανικής διπλωματίας

18:42

Νέα επέλαση Σαχαριανής σκόνης αναμένεται απ΄ τη Δευτέρα

18:31

Γκεμπρεγέσους (ΠΟΥ): Ο ιός στο κρουαζιερόπλοιο είναι το στέλεχος των Άνδεων, είναι σοβαρό αλλά όχι μία νέα πανδημία

18:08

Ισπανία: Αποστολή αεροσκαφών για την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα Χανταϊού

17:43

Εσκρίβα (EKT): Οι κίνδυνοι της ΤN ωθούν σε επανεξέταση των χρηματοπιστωτικών υποδομών

17:24

Χαρδαλιάς: Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

17:18

Επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για το νέο χωροταξικό τουρισμού

17:00

Το «έμφραγμα» του ΟΣΔΕ στραγγαλίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ ρευστότητας στην ελληνική περιφέρεια

16:41

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

16:37

Βρετανία: Παρουσίαση της ελληνικής αγοράς εργασίας από τη Ν. Κεραμέως στο London School of Economics

16:29

Τασούλας για την Ημέρα της Ευρώπης: Ας εργαστούμε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο συνεκτική

16:17

Κικίλιας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εθνική αναγκαιότητα

16:12

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τα όρια του θράσους

15:58

Παπασταύρου: Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

15:27

Μητσοτάκης: Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της άμυνας, της διπλωματίας και της ενεργειακής πολιτικής

15:05

Χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πύθιο από την ΕE

gazzetta
gazzetta reader insider insider