Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;
Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο στόχος είναι να παράγουν οι αγρότες με όλο και πιο φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές με μείωση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων φυτοπροστατευτικών, επέκταση της βιολογικής παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μικρότερες παρεμβάσεις στις γεωργικές εκτάσεις με στόχο την προστασία διάβρωσης εδαφών και άλλα πολλά.

Ωστόσο, οι παραπάνω παρεμβάσεις μπορεί να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν έχουν όμως τα ίδια αποτελέσματα ως προς την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων - εκμεταλλεύσεων, σε μια εποχή δε που η διατροφική επάρκεια είναι κεντρικό θέμα και όπως φαίνεται θα παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμα. Επιπλέον, πολλές από τις διαδικασίες αυτές αυξάνουν ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία αύξηση θα μετακυλήσει μεσομακροπρόθεσμα στην... «τσέπη» του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, στόχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μείωση χρήσης δραστικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο 50% αυτών που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Αυτή η απόφαση έχει ήδη ενεργοποιήσει τις εταιρείες κολοσσούς που ασχολούνται με την παραγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε αυτές να παράγουν νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον γεωργικά φάρμακα, ενώ παράλληλα αποσύρονται από την αγορά φυτοπροστατευτικά με ισχυρές δραστικές. Η παραπάνω εξέλιξη κάνει δυσκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερη την καταπολέμηση πολλών εχθρών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής αυτών.

Εκτός των άλλων η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν οι αγρότες μας από 1/1/2023 σχετικές με την καλλιέργεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στα ποσά που λάμβαναν αυτές από τις επιδοτήσεις μέχρι και το 2022…. στην πλειοψηφία τους, οι λεγόμενες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις χάνουν σημαντικούς πόρους από τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022 (εξαίρεση φαίνεται πως αποτελούν όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία). Μπορεί για όσους δεν ασχολούνται με τη γεωργία να μη σημαίνει τίποτα και συνήθως να κατηγορούν για κατασπατάληση χρήματος τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, στην πραγματικότητα όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές των «παχυλών» επιδοτήσεων και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί τις επιδοτήσεις αυτές για παραγωγικούς σκοπούς.

Αυτές οι ενισχύσεις, λοιπόν, συγκρατούσαν και συγκρατούν το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο πιάτο μας. Η απώλεια αυτών των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αλλά και την διατροφική κρίση να είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θα κρατήσει τα επόμενα χρόνια τις τιμές των τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές αυτών, το 2019.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήρθε για να μείνει... και δυστυχώς θα ροκανίσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των ευπαθών οικονομικά νοικοκυριών και το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν θα λυθεί με «καλάθια της νοικοκυράς», Vouchers τροφίμων και άλλα τέτοια επιδόματα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το σύγχρονο επισιτιστικό πρόβλημα: Τρόφιμα υπάρχουν, λεφτά όμως υπάρχουν;

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Πώς αλλάζει το «τοπίο» πληρωμών

Όλες οι ειδήσεις

10:18

Παπαθανάσης: Με πόρους ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου «Κονάκι» στην Εύβοια

10:08

Γερμανικά ΜΜΕ: Η κυβέρνηση Μερτς σχεδιάζει την κατάργηση του οκταώρου

10:06

Νομοσχέδιο για Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας: Το μεσημέρι αναμένεται η ψήφισή του

10:05

Bullish για τη ΔΕΗ η Eurobank Equities - Αυξάνει στα 23 ευρώ την τιμή στόχο

10:03

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Βελτιωμένη η εικόνα στο τετράμηνο - Στα 22 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα

09:56

Engel & Völkers: Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται η αγορά ακινήτων της Αθήνας

09:52

ΗΠΑ: Ακυρώνουν την ανάπτυξη 4.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία

09:38

Ρωσία: Κατέρριψε 355 ουκρανικά drone - Στους 24 οι νεκροί στο Κίεβο

09:24

Νέο deal στη μόδα: Η LVMH πουλά την Marc Jacobs

09:10

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο από τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα

08:57

Από την αποταμίευση στην επένδυση - Η μεγάλη πρόκληση για την κινητοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών

08:54

Κικίλιας για παράνομη αλιεία από Τούρκους ψαράδες: «Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει»

08:48

Χατζηδάκης: Δεν διεκδικούμε ψήφο ευγνωμοσύνης, αλλά ψήφο ρεαλιστικής ελπίδας και προοπτικής

08:40

Ο Τραμπ φεύγει από Κίνα με «φανταστικά εμπορικά deals» - Νέα μηνύματα με Σι για Ιράν και Στενά του Ορμούζ

08:27

Σκέρτσος: «Τη διετία 2023-2024 το brain drain έγινε για πρώτη φορά brain gain μετά από 14 χρόνια»

08:13

ΙΟΒΕ: Οι κλάδοι που συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και το τρίπτυχο των λύσεων που προκρίνεται

08:04

Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Λύκεια - Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

07:58

Στις 21 Μαΐου ανακοινώνει το κόμμα της η Μαρία Καρυστιανού

07:51

Με σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030» ξεκινά το 16ο Συνέδριο της ΝΔ

07:44

Η θέση εργασίας με τα πιο πολλά χρήματα στην Ελλάδα - Έως 150.000 ευρώ ετησίως

07:37

Κεφάλαιο κίνησης μέσω έντοκων δανείων προσφέρει στους υπαλλήλους του ο ΟΠΕΚΑ - Η διαδικασία

07:32

HELLENiQ ENERGY: Το γεωπολιτικό crash test και η μάχη για diesel, jet fuel και ρεύμα

07:28

Γιατί «εκτροχιάστηκε» σημαντικό σιδηροδρομικό έργο στη Β. Ελλάδα

07:22

Prodea: «Ψήνει» deal με την Quadrivium Hellas με «φόντο» την είσοδο στα data centers

07:17

Τράπεζες: Στήριξαν τα επιτοκιακά έσοδα με αγορές ομολόγων 8,2 δισ. ευρώ

07:13

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα - Στη «σέντρα» 690 φορολογούμενοι

07:08

Trastor (ΑΜΚ): Ισχυρό διεθνές επενδυτικό σήμα - Πόσα «έβαλαν» ξένοι και Πειραιώς

07:04

Ο Μητσοτάκης απαντά «γιατί μια τρίτη τετραετία» - Το κόμμα Καρυστιανού «καταπίνει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο Δούκας παίρνει αποστάσεις

07:00

Duracell η Ελλάδα στον τουρισμό - Μυρίζει placement - Νέο μοντέλο αυξήσεων

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider