Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στο «πιάτο» μας;
Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο νέος, περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πανευρωπαϊκά και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην όλη οικονομοτεχνική κατάσταση αλλά και παραγωγική δυνατότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο στόχος είναι να παράγουν οι αγρότες με όλο και πιο φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές με μείωση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων φυτοπροστατευτικών, επέκταση της βιολογικής παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μικρότερες παρεμβάσεις στις γεωργικές εκτάσεις με στόχο την προστασία διάβρωσης εδαφών και άλλα πολλά.

Ωστόσο, οι παραπάνω παρεμβάσεις μπορεί να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν έχουν όμως τα ίδια αποτελέσματα ως προς την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων - εκμεταλλεύσεων, σε μια εποχή δε που η διατροφική επάρκεια είναι κεντρικό θέμα και όπως φαίνεται θα παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμα. Επιπλέον, πολλές από τις διαδικασίες αυτές αυξάνουν ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία αύξηση θα μετακυλήσει μεσομακροπρόθεσμα στην... «τσέπη» του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, στόχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μείωση χρήσης δραστικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο 50% αυτών που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Αυτή η απόφαση έχει ήδη ενεργοποιήσει τις εταιρείες κολοσσούς που ασχολούνται με την παραγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε αυτές να παράγουν νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον γεωργικά φάρμακα, ενώ παράλληλα αποσύρονται από την αγορά φυτοπροστατευτικά με ισχυρές δραστικές. Η παραπάνω εξέλιξη κάνει δυσκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερη την καταπολέμηση πολλών εχθρών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής αυτών.

Εκτός των άλλων η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν οι αγρότες μας από 1/1/2023 σχετικές με την καλλιέργεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στα ποσά που λάμβαναν αυτές από τις επιδοτήσεις μέχρι και το 2022…. στην πλειοψηφία τους, οι λεγόμενες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις χάνουν σημαντικούς πόρους από τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022 (εξαίρεση φαίνεται πως αποτελούν όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία). Μπορεί για όσους δεν ασχολούνται με τη γεωργία να μη σημαίνει τίποτα και συνήθως να κατηγορούν για κατασπατάληση χρήματος τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, στην πραγματικότητα όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές των «παχυλών» επιδοτήσεων και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί τις επιδοτήσεις αυτές για παραγωγικούς σκοπούς.

Αυτές οι ενισχύσεις, λοιπόν, συγκρατούσαν και συγκρατούν το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια τις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο πιάτο μας. Η απώλεια αυτών των ενισχύσεων, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αλλά και την διατροφική κρίση να είναι σε εξέλιξη, σίγουρα θα κρατήσει τα επόμενα χρόνια τις τιμές των τροφίμων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές αυτών, το 2019.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήρθε για να μείνει... και δυστυχώς θα ροκανίσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των ευπαθών οικονομικά νοικοκυριών και το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν θα λυθεί με «καλάθια της νοικοκυράς», Vouchers τροφίμων και άλλα τέτοια επιδόματα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το σύγχρονο επισιτιστικό πρόβλημα: Τρόφιμα υπάρχουν, λεφτά όμως υπάρχουν;

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Πώς αλλάζει το «τοπίο» πληρωμών

Όλες οι ειδήσεις

19:29

Ευρωαγορές: Νέα άνοδος εν μέσω ελπίδων για αύξηση επιτοκίων από την Fed

19:27

Ουκρανία: Έπληξε ρωσικό εργοστάσιο που παράγει εξοπλισμό για πυραύλους

19:23

ΥΠΑΑΤ: Οριστικό τέλος στη «τεχνική λύση» - Νέο πλαίσιο για την κατανομή βοσκότοπων

19:13

Theon: Σύμβαση με τον γερμανικό στρατό για οπλικά εξαρτήματα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ

19:06

Επιφυλακτικές οι κεντρικές τράπεζες απέναντι στο ΑΙ - Η συντριπτική πλειοψηφία δεν επενδύει σε ψηφιακά assets

19:02

Ρωσία: Ο χρόνος της συμφωνίας για τη διέλευση των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει παρέλθει

18:48

Μιχαηλίδου: Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό

18:41

Flexopack: Λήγει στις 31/12 η προθεσμία για την είσπραξη του μερίσματος χρήσης 2019

18:39

Χρηματιστήριο: Στον δείκτη FTSE Mid Cap οι Alter Ego Media και Qualco

18:33

Πολωνία: Η Βαρσοβία επιλέγει τη Σουηδία ως προμηθευτή τριών υποβρυχίων για το Ναυτικό της

18:30

Ο πολυετής προϋπολογισμός στο Υπουργικό της Πέμπτης - Όλη η ατζέντα

18:29

Ρωσία: Η διαρροή της συνομιλίας Γουίτκοφ - Ουσακόφ ισοδυναμεί με υβριδικό πόλεμο

18:26

Νέα υβριστική επίθεση Τραμπ κατά γυναίκας δημοσιογράφου και των New York Times

18:26

Noval Property: Στις 5/12 η λήξη της 8ης περιόδου εκτοκισμού πράσινου ΚΟΔ

18:15

Τζιτζικώστας σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 80 δισ. ευρώ

18:13

Κρεμλίνο: «Σοβαρή διαδικασία» σε εξέλιξη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18:08

Θεοδωρικάκος: Δημογραφική ανάκαμψη με επίκεντρο την περιφέρεια και νέο παραγωγικό πρότυπο

18:05

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο ΧΑ - Με αυξημένο τζίρο η διάσπαση των 2.100 μονάδων

18:03

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΤ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

18:03

JP Morgan: «Βλέπει» τον S&P 500 να αγγίζει τις 7.500 μονάδες μέχρι το τέλος του 2026

17:58

Μάριος Ηλιόπουλος και SEAJETS βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης μεγάλων πυρκαγιών

17:53

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Eurobank

17:51

Fed: Ξεκάθαρο φαβορί ο Κέβιν Χάσετ για την προεδρία σύμφωνα με τις πλατφόρμες προβλέψεων

17:33

Η Apple αναμένεται να πουλήσει περισσότερα smartphone από τη Samsung για 1η φορά σε 14 χρόνια

17:17

Μίτσκοσκι: Μέχρι τα τέλη του έτους η επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

17:10

Σε 892 ανέρχονται οι επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

17:07

Αλλαγές στη λίστα με τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο - Ποια πέρασε στην κορυφή

17:06

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται την Παρασκευή επιδόματα ύψους 338 εκατ. ευρώ

17:02

Διυπουργική σύσκεψη συντονισμού ενόψει της κακοκαιρίας Adel

16:59

Ένας χρόνος χωρίς τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μέγαρο Μουσικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider