230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα - «Σκέψεις» πριν την υποβολή φακέλου
Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους.

Σύντομα θα βγει η διαβούλευση για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε αυτά θα μπορούν οι υποψήφιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αιτηθούν επιδότησης:

  • Αγοράς γεωργικών μηχανημάτων
  • Επενδύσεων εξοικονόμησης ύδατος (με επιφύλαξη…)
  • Για αγορά αγροτικής γης
  • Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Επενδύσεων σε εγκατάσταση μόνιμου φυτικού κεφαλαίου
  • Κτιριακά (αποθήκες, στάβλους, κλπ)
  • Επενδύσεων μηχανημάτων τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας
  • Και άλλα

Η προκήρυξη θα έχει προϋπολογισμό 230 εκατ.. ευρώ (ευχόμαστε και περισσότερο...) Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αγρότες μας είναι τι πραγματικά έχουν ανάγκη και τι θα είναι τελικά αυτό που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα τους μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης τους. Να σημειωθεί εδώ ό,τι συνήθως τα προγράμματα αυτά έχουν περιθώριο υλοποίησης τα 3 έτη ή και περισσότερο με τις σχετικές παρατάσεις. Επομένων, οι αγρότες μας, θα πρέπει να εξετάσουν τις ανάγκες τους σε βάθος τριετίας ή και τετραετίας.

Ωστόσο και σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης και κάποια δεδομένα που πιθανώς θα πρέπει να τους βάλουν σε σκέψεις πριν αποφασίσουν για το τι θα αιτηθούν τελικά:

Α. Ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη. Αυτό σημαίνει πως ή θα μειωθεί το μέγιστο όριο ως προς τον προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο περισσότεροι αιτηθέντες γίνεται, η θα μείνει ως είχε και η βάση ένταξης θα «εκτοξευτεί». Από την άλλη μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το ΥΠΑΑΤ και να βγάλει μια προκήρυξη με πολύ περισσότερα χρήματα και τελικά να έχουμε επανάληψη της προκήρυξης του 2018.

Β. Οι νέοι αγρότες της τελευταίας προκήρυξης θα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Αν ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι σημαντικά μειωμένος, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός και μεταξύ των νέων αγροτών.

Γ. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα Social Media πως «Τα σχέδια βελτίωσης είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν». Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ωστόσο είναι πόσα έχουν. Για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να καλύψει προϋπολογισμό σχεδίου 30.000€ και προσδοκά να υλοποιήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 70.000€ ή και μεγαλύτερο είναι σίγουρο πως θα αποτύχει. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μας με το γεωργικό τομέα, αυτό που συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι πως «ο σχεδιασμό κάθε σχεδίου είναι διαφορετικός και πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το μέχρι που φτάνει η τσέπη μας…»

Δ. Τα σχέδια βελτίωσης δεν έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό (τουλάχιστον δεν είδαμε τέτοιο περιορισμό στην τελευταία προκήρυξη). Μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση για έργο συνολικής αξίας 5.000€ , 10.000€, 100.000€ ή και παραπάνω. Το θέμα είναι να γίνονται έργα που πραγματικά χρειάζονται οι φίλοι παραγωγοί και να μην παρασέρνονται από το τι κάνει ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο φίλος… κάθε γεωργική εκμετάλλευση – επιχείρηση είναι ξεχωριστή περίπτωση και για αυτό το κάθε σχέδιο βελτίωσης είναι εξατομικευμένο.

Ε. Μετά την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης γίνονται τροποποιήσεις. Ναι γίνονται αλλά 1. Αυτές κοστίζουν σε έξοδα μελετητή και 2. Δεν είναι πάντα όλες εφικτές. Καλό είναι ο σχεδιασμός να γίνεται όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αιτούμαστε επενδύσεις για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.

ΣΤ. Οι πληρωμές των αιτήσεων πληρωμής γίνονται σχετικά έγκαιρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις ΔΑΟΚ και στο ΥΠΑΑΤ, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίσουμε πως και οι υπηρεσίες του υπουργείο αλλά και οι κατά τόπους ΔΑΟΚ είναι υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λογικές καθυστερήσεις μικρότερες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Ζ. Προσοχή στις συμβουλές του καφενείου… πραγματικού ή ψηφιακού (Social Media). Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, τα όσα γράφονται και λέγονται από διαφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί καταρτισμένοι συνάδελφοι γεωπόνοι – μελετητές ανά την Ελλάδα που σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιβάλλον ή επάρκεια τροφίμων;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προμηθευτούμε καυσόξυλα

Όλες οι ειδήσεις

21:31

Ιταλία για Mercosur: Έτοιμοι να την υπογράψουμε μόλις δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις στους αγρότες

21:22

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ - Στο πλευρό των αγροτών το 81%

21:19

FedHATTA: Ενισχύονται οι τουριστικοί δεσμοί Ελλάδας - Ιράν

21:02

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε δύο ακόμη δικαστές του ΔΠΔ επειδή διεξήγαγαν έρευνα για το Ισραήλ

20:46

Δανία: Αποδίδει δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

20:33

Μεξικό: Η Σεϊνμπάουμ προτείνει να μεσολαβήσει για να αποφευχθεί μια ένοπλη επέμβαση στη Βενεζουέλα

20:20

Τρία pause και μία μείωση: Οι τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το 2025

20:13

Σύνοδος Κορυφής: Στόχος μια συμφωνία έως το τέλος του 2026 για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

20:07

Στα 50 δισ. ευρώ το χρέος των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων» - Κυβερνητική εντολή να πουλήσουν ουρανοξύστη στη Μόσχα

19:57

ΑΑΔΕ: Yπογραφή συμφωνίας Ελλάδας–Αλβανίας για τους «Πράσινους Διαδρόμους»

19:53

ΗΠΑ: Ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βόρεια Καρολίνα

19:48

Κοντογεώργης: Το πεδίο για τους αγρότες το 2026 θα είναι πολύ καλύτερο

19:45

Πηγές ΥΠΑΑΤ για αγρότες: Ναι στο διάλογο, ναι στα λογικά αιτήματα, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας

19:37

Συνάντηση για τη Γάζα αύριο στο Μαϊάμι μεταξύ ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας

19:31

Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών

19:22

Γιώργος Κώτσηρας: Δίκαιη, ισορροπημένη και θεσμικά ανθεκτική παρέμβαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

19:12

Alpha Bank: Στο 7,33% θα αυξηθεί το ποσοστό της JPMorgan

19:11

ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη για τη Βενεζουέλα

19:08

Τσιάρας: Γυρίζουμε σελίδα - Δεν θα δημιουργηθεί κανένα κενό, δεν θα κινδυνέψουν οι πληρωμές των αγροτών

19:03

ΟΤΕ: Στις 30/12 η καταβολή του έκτακτου μερίσματος 0,0968 ευρώ από την πώληση της Telekom Romania

18:51

Allwyn: Προχώρησε στην απόκτηση 345.624 μετοχών του ΟΠΑΠ

18:43

Alpha Bank: Επικεφαλής investment banking ο Γ. Λινάτσας - Είσοδος σε Εκτελεστική Επιτροπή

18:42

ΕΟΔΥ: Δωρεάν τεστ για τη σεξουαλική υγεία – Τα σημεία που κλείνονται ραντεβού

18:38

Κεφαλαιαγορά 2.0: Η Ελλάδα περνά από τη μεταρρύθμιση στην πράξη

18:33

Μητσοτάκης για φρεγάτα «Κίμων»: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας περνούν πια σε μια νέα εποχή

18:29

ΕΕ: Τα κράτη μέλη εντάσσουν 41 επιπλέον σκάφη στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας

18:25

Αυστραλία: Το Ισλαμικό Κράτος αποκαλεί το μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ «πηγή υπερηφάνειας»

18:23

Μερτς: Σκοπεύει να επιτρέψει τη διάθεση ρωσικών assets που είναι παγωμένα στη Γερμανία

18:18

Συγκρούσεις διαδηλωτών αγροτών με την αστυνομία στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

18:04

Τσιόδρας για προστασία καταναλωτών: Αυστηρά μέτρα για αθέμιτες πρακτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider