Φοιτητική στέγη: 10+1 μέτρα για την «αναχαίτιση» του κόστους στέγασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φοιτητική στέγη: 10+1 μέτρα για την «αναχαίτιση» του κόστους στέγασης
Η αναζήτηση ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια «Γολγοθά» για το σύνολο των φοιτητών ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) .

Η αναζήτηση ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια «Γολγοθά» για το σύνολο των φοιτητών ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στις πόλεις που καταγράφουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’.

10+1 Μέτρα – Προτάσεις που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης μερικά εκ των οποίων με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αύξηση των ενοικίων, επιφέρει και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων που καταλογίζονται στον ιδιοκτήτη.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σ΄άλλη πόλη αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και παράλληλα αποτελεί έμμεση ελάφρυνση του κόστους στέγασης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα τη περίπτωση, η καταβολή του φοιτητικού ενοικίου μπορεί να αποτελέσει και τεκμήριο διαβίωσης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τις οικογένειες με σπουδαστή εκτός κύριας κατοικίας.

Με την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, θα επιτευχθόταν ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  1. Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.
  2. Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.
  3. Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.
  4. Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε οικογένειες ή εργαζόμενους φοιτητές που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  5. Επιδότηση του λογαριασμού του ρεύματος έως και 100% της αύξησης λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στη φοιτητική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
  6. Διεύρυνση της επιδότησης λογαριασμού του ρεύματος και στη φοιτητική κατοικία που δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του φοιτητή. Πολλοί γονείς έχουν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο φοιτητικής κατοικίας στο όνομά τους και ο φοιτητής έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος. Εφόσον προσκομιστούν τα αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης.
  7. Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων– αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και των ακινήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.

Η αξιοποίηση μπορεί να πραγματοποιεί με τον κάτωθι τρόπο:

  • Να εκχωρηθούν τα ακίνητα στο νέο οργανισμό στεγαστικής πολιτικής που θα δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο
  • Ο νέος οργανισμός να προκηρύξει διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (ακόμη και χωρίς κόστος μίσθωσης για τον ιδιώτη επενδυτή) των ακινήτων σε ιδιώτες, με την υποχρέωση να ανακαινιστούν πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού του Δημοσίου και παράλληλα να προσφερθούν προς μακροχρόνια μίσθωση με προσιτό μίσθωμα 3€- 4€/τ.μ. σε φοιτητές.
  • Ανάλογα με τη πρόταση που θα καταθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα, ο οργανισμός του δημοσίου να εισπράττει μέρος των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτεί το κόστος στέγασης φοιτητών που δεν εντάχθηκαν σε κατοικίες προσιτού ενοικίου.

Δηλαδή, ο οργανισμός του Δημοσίου, θα μπορεί να ανακαινίσει δωρεάν τα ακίνητα, να στεγάσει με προσιτό ενοίκιο τους φοιτητές και παράλληλα να εισπράττει εισοδήματα για να παρέχει στήριξη μέσω επιδόματος σ΄όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε φοιτητική κατοικία με προσιτό ενοίκιο.

  1. Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησης τους.

Το άνωθεν μέτρο έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, Ιρλανδία και στις πολιτείες Vancouver και Oakland του Καναδά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

  1. Πολεοδομικά κίνητρα για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής (Κυπριακό μοντέλο)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:15

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται 1,77 εκατ. ευρώ σε 491 εργαζόμενους συνταξιούχους

20:02

Lufthansa και Air France-KLM υπέβαλαν στο «παρά 5» προσφορές για την πορτογαλική TAP

19:49

Τουρνάς: «Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων του»

19:45

Το μεγάλο στοίχημα των Βρυξελλών: Η μεταμόρφωση του Ευρωπαίου αποταμιευτή

19:44

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι αρνήθηκε να μιλήσει στη Γερουσία για την Covid-19 - Απειλείται με παραπομπή στη Δικαιοσύνη

19:39

Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε αμερικανικό τάνκερ

19:35

Τουρκία για Κυπριακό: Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες και επιμονή στην «κυριαρχική ισότητα»

19:25

Ευρωαγορές: H γεωπολιτική ένταση έφερε απώλειες - «Βουτιά» 11% η Hermès, «εκτίναξη» 17% η Kering

19:18

ΑΑΔΕ: Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό έλεγχο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

19:06

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο - Η ατζέντα

18:58

Μυτιληναίος: Yπερηφάνεια για την συμφωνία Metlen για την προμήθεια γαλλίου - Αυτή είναι μόνο η αρχή

18:52

Ιράκ: Πέντε Ιρανοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

18:41

Qualco: Αποκτά το 60% της Lever Development Consultants έναντι 3 εκατ. ευρώ

18:29

ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Σταθερός στόχος παραμένει η επανένωση της Μεγαλονήσου

18:15

Χρειάζεται η Ελλάδα σταθερή κυβέρνηση επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ;

18:14

Noval Property: Στα 18 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο

18:03

OpenAI: Δύο μοντέλα ΑΙ που «δραπέτευσαν» και παραβίασαν το Hugging Face επιτέθηκαν σε άλλες τέσσερις πλατφόρμες

17:56

Ουγγαρία: Κλείνει ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Πακς

17:41

Μεγάλη πυρκαγιά στο Πλωμάρι Λέσβου - Ήχησε το 112

17:35

Public Group: Πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2025

17:32

Reuters: Ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να διατάξει τα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή να παραδώσουν τα κινητά τους

17:25

Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με stock picking

17:09

ΑΑΔΕ: Σύσταση Τελωνειακού Ελεγκτικού Σταθμού στο Πλωμάρι Λέσβου από 3 Αυγούστου

17:02

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι εξελέγη επικεφαλής της ΚΟ CDU/CSU με 91,9%

17:00

Wyndham: Ισχυρό πρώτο εξάμηνο με 25 νέες συμφωνίες ξενοδοχείων και 13 νέα ανοίγματα

16:58

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας

16:55

Πυρκαγιές σε Ισπανία: Αίρεται η εντολή εκκένωσης για όλες τις κοινότητες της Άβιλα και για άλλες δύο στη Μαδρίτη

16:49

Wall Street: Απώλειες με φόντο τη νέα εντάση στο Ιράν, το ράλι πετρελαίου και την Fed

16:34

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή

16:30

Κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ύψους 24,6 εκατ. ευρώ για ρυζοπαραγωγούς


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider