Φοιτητική στέγη: 10+1 μέτρα για την «αναχαίτιση» του κόστους στέγασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φοιτητική στέγη: 10+1 μέτρα για την «αναχαίτιση» του κόστους στέγασης
Η αναζήτηση ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια «Γολγοθά» για το σύνολο των φοιτητών ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) .

Η αναζήτηση ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια «Γολγοθά» για το σύνολο των φοιτητών ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στις πόλεις που καταγράφουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’.

10+1 Μέτρα – Προτάσεις που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης μερικά εκ των οποίων με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αύξηση των ενοικίων, επιφέρει και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων που καταλογίζονται στον ιδιοκτήτη.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σ΄άλλη πόλη αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και παράλληλα αποτελεί έμμεση ελάφρυνση του κόστους στέγασης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα τη περίπτωση, η καταβολή του φοιτητικού ενοικίου μπορεί να αποτελέσει και τεκμήριο διαβίωσης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τις οικογένειες με σπουδαστή εκτός κύριας κατοικίας.

Με την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, θα επιτευχθόταν ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  1. Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.
  2. Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.
  3. Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.
  4. Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε οικογένειες ή εργαζόμενους φοιτητές που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  5. Επιδότηση του λογαριασμού του ρεύματος έως και 100% της αύξησης λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στη φοιτητική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
  6. Διεύρυνση της επιδότησης λογαριασμού του ρεύματος και στη φοιτητική κατοικία που δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του φοιτητή. Πολλοί γονείς έχουν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο φοιτητικής κατοικίας στο όνομά τους και ο φοιτητής έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος. Εφόσον προσκομιστούν τα αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης.
  7. Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων– αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και των ακινήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.

Η αξιοποίηση μπορεί να πραγματοποιεί με τον κάτωθι τρόπο:

  • Να εκχωρηθούν τα ακίνητα στο νέο οργανισμό στεγαστικής πολιτικής που θα δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο
  • Ο νέος οργανισμός να προκηρύξει διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (ακόμη και χωρίς κόστος μίσθωσης για τον ιδιώτη επενδυτή) των ακινήτων σε ιδιώτες, με την υποχρέωση να ανακαινιστούν πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού του Δημοσίου και παράλληλα να προσφερθούν προς μακροχρόνια μίσθωση με προσιτό μίσθωμα 3€- 4€/τ.μ. σε φοιτητές.
  • Ανάλογα με τη πρόταση που θα καταθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα, ο οργανισμός του δημοσίου να εισπράττει μέρος των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτεί το κόστος στέγασης φοιτητών που δεν εντάχθηκαν σε κατοικίες προσιτού ενοικίου.

Δηλαδή, ο οργανισμός του Δημοσίου, θα μπορεί να ανακαινίσει δωρεάν τα ακίνητα, να στεγάσει με προσιτό ενοίκιο τους φοιτητές και παράλληλα να εισπράττει εισοδήματα για να παρέχει στήριξη μέσω επιδόματος σ΄όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε φοιτητική κατοικία με προσιτό ενοίκιο.

  1. Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησης τους.

Το άνωθεν μέτρο έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, Ιρλανδία και στις πολιτείες Vancouver και Oakland του Καναδά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

  1. Πολεοδομικά κίνητρα για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής (Κυπριακό μοντέλο)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:14

Η AI θα φέρει το «τέλος των θέσεων εργασίας»; - Τι απαντά ο CEO πίσω από το ChatGPT

13:06

Η Κομισιόν ενέκρινε τη δημιουργία κοινής επιχείρησης από τη ΔΕΗ και τη Metlen

13:02

Γαλλία: Κυκλοφόρησε επενδυτικό νόμισμα από καθαρό χρυσό

12:40

Βέλγιο: Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο - Πληροφορίες για νεκρούς

12:37

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο κύκλος εργασιών για καταλύματα και εστίαση το α' τρίμηνο

12:29

Τσάφος: Τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού στην ηλεκτρική ενέργεια για επενδύσεις, εξαγωγές, ΑΠΕ

12:27

«Φειδωλοί» εναντίον «Φίλων της Συνοχής»: Μάχη με παρελθόν και μέλλον

12:16

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία κατά 138 ατόμων στη Κρήτη

12:10

Σκέρτσος: Η αξιοπιστία κρίνεται στα πεπραγμένα και όχι στα λόγια

12:07

Σε 2.172 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

12:05

Στάσσης: Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ

11:58

ΕΟΦ: Απαγορεύεται η διαφήμιση συνταγογραφούμενων και υπό έρευνα φαρμάκων

11:51

Στον Άρειο Πάγο η Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»

11:43

Quiet Luxury στην κουζίνα: Οι 3 αποχρώσεις που επιλέγουν οι αρχιτέκτονες το 2026

11:35

Νέα φάση στρατηγικής ανάπτυξης για Coffee Berry με 5 άξονες - Αποχωρεί ο managing director

11:28

Μητσοτάκης: Επέκταση επιδότησης diesel με 15 λεπτά και τον Ιούνιο - Πότε μπαίνουν τα 150 ευρώ ανά παιδί

11:14

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση κόντρα στον πληθωρισμό

11:05

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον «ασφαλές καταφύγιο» στον Κόλπο

10:54

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια κατοχύρωση κερδών μετά από τετραήμερη άνοδο

10:51

Η Ferrari κυκλοφόρησε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της όχημα - Πτώση για τη μετοχή

10:50

Μαρινάκης για Τσίπρα: Η αλήθεια θα τον ακολουθεί για πάντα

10:43

Profit taking στις ευρωαγορές με φόντο το Ιράν

10:34

Uni.Fund: Νέες επενδύσεις στο pipeline και νέο fund στα σκαριά

10:29

Η Jumbo επεκτείνεται σε έξι νέες αγορές - Συμφωνία με Balfin

10:24

Κτηματολόγιο: Το 99% της χώρας διαθέτει πλέον αναρτημένα κτηματολογικά στοιχεία

10:13

Παπαθανάσης: Υπεβλήθη το διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

09:59

Η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για μία ακόμη ημέρα καύσωνα

09:51

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,1% η ΝΔ - Έκπληξη με τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού

09:42

Μόνο 1 στους 2 Έλληνες σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές - Η πλειοψηφία επιλέγει ηπειρωτική Ελλάδα

09:38

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βλήματα, περιλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

reader insider