Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία
Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είτε με αφορμή κάποια υπόθεση που έχει εξάρει το ενδιαφέρον του κοινού, είτε λόγω αρρυθμιών και προβλημάτων που εμφανίζονται από ενέργειες ή παραλείψεις όσων εμπλέκονται στα γρανάζια της.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας διετίας, η πανδημία λειτούργησε ως μεγενθυτικός φακός, φωτίζοντας χρόνιες δυσλειτουργίες. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή αποτέλεσε έναυσμα σειράς παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών με φιλόδοξη στόχευση.

Για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έχουν γραφτεί και ειπωθεί με ένταση τόσα πολλά, που οποιαδήποτε επανάληψη ίσως κουράσει, αλλά και αποπροσανατολίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, οι ανεπαρκείς και συχνά επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε μηχανογράφηση με φακέλους δικογραφιών να στοιβάζονται σε πιθανά και απίθανα μέρη εκτεθειμένους σε κάθε λογής (δολιο)φθορά, αποτελούν κοινό τόπο και ουδείς θα βρεθεί να διαφωνήσει. Τα δύσκολα ξεκινούν τότε, όταν, αναζητώντας τις αιτίες, ο καθένας σπεύδει να υψώσει ένα τείχος προσωπικών και κατ’ ευφημισμόν κλαδικών συμφερόντων και να επιρρίψει ευθύνες οπουδήποτε αλλού. Την ίδια στιγμή πρωτοβουλίες - έστω αποσπασματικές- περιορίζονται χρονικά στη θητεία του εμπνευστή τους και στη συνέχεια θα συλλέξουν σκόνη σε κάποιο αρχείο.

Με κάθε διάθεση να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, ασφαλώς και αποτελεί θετική εξέλιξη ο εξοπλισμός των δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης κάθε σταδίου της δικαιοδοτικής διαδικασίας, ενώ μέσω ΣΔΙΤ έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται ένα εκτεταμένο ανά την επικράτεια πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων, αφού οι τελευταίες παραδόσεις χρονολογούνται περί τα έτη 2007-2008. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα εμφανίζονται τα μέτρα που αφορούν στη στελέχωση των Δικαστηρίων, με τις παρεμβάσεις να εκτείνονται από τη Σχολή Δικαστών μέχρι τα κριτήρια υπηρεσιακής εξέλιξης αυτών. Πλέον η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις ανά τα έτη θα προσμετράται στη διαμόρφωση της επετηρίδας και θα αποτελεί προϋπόθεση, ενώ αναζητείται και μέθοδος ουσιαστικότερης αξιολόγησης του παραγόμενου δικανικού έργου. Στους δικαστικούς σχηματισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης δημιουργούνται εξειδικευμένα τμήματα σε αντικείμενα αιχμής με δικαστές αντίστοιχων ουσιαστικών προσόντων. Τέλος, αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα δεν τυγχάνει ήσσονος σημασίας η ανάγκη πλαισίωσης των δικαστών από υπαλλήλους με αυξημένες δεξιότητες.

Θα επιφέρουν οι παραπάνω δράσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα; Θα μπορούσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν δούμε την εφαρμογή τους κατ’ αντιστοιχία με ένα σύνθετο κατασκευαστικό έργο, όπου οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν με συντονισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο καθένας θα φέρει εις πέρας την περιγραφή θέσης του, συνεργαζόμενος όπου και όπως πρέπει. Επειδή όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ο πρώτος κανόνας σε ένα κράτος δικαίου, παρεμβάσεις που δεν θα τη σέβονται θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, με αποτέλεσμα μια ημιτελή κατασκευή επικίνδυνη για όσους την επισκέπτονται. Επομένως, παραφράζοντας επιγραφές που συναντά κανείς σε εργοτάξια, χρειάζεται προσοχή και απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:28

Ταξί: Απεργία στις 2 και 3 Δεκεμβρίου - Τα αιτήματα

10:17

Η Alpha Bank Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

10:16

Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση Πάρκινσον

10:00

Τι φέρνει στις τιτλοποιήσεις η ρύθμιση για το ελβετικό

09:55

H Meta επενδύει δισεκατομμύρια στα AI chip της Google και ρίχνει την μετοχή της Nvidia

09:52

Πιερρακάκης στην DW: Θέλουμε και άλλες επενδύσεις από τη Γερμανία

09:52

Μπαράζ επενδύσεων και νέα καταστήματα από τις αλυσίδες ταχείας εστίασης

09:46

Συνέργειες ή Αφανισμός; Το μοντέλο του «Μοναχικού» Αγρότη τελείωσε;

09:41

Ε. Βρεττού-Απ. Ταμβακάκης - Πώς κερδίζεται η αγορά: Η στρατηγική της ταχύτητας και η εμπειρία στον τραπεζικό τομέα

09:34

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης ήταν ακατάλληλος για υπουργός Οικονομικών στην κρίση χρέους

09:21

Politico: Tο ζοφερό δίλημμα Ζελένσκι - Να επιλέξει την πρόταση Τραμπ ή να βασιστεί σε αναξιόπιστους Ευρωπαίους φίλους

08:53

Γαλλία - Δημοσκόπηση: Ο ακροδεξιός ηγέτης Μπαρντελά θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές

08:29

ΟΗΕ: Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της πρόσωπο

08:15

Υπολογίστε τον «ατομικό σας πληθωρισμό» - Διαδραστική εφαρμογή της ΕΚΤ

08:07

Ο Τραμπ βάζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων»

08:04

FT: Οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι

07:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύκτα μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία και τη Ρωσία

07:54

Οι χειρότερες χώρες για τους expats - Η θέση της Ελλάδας

07:52

Προ των πυλών οι πρώτες εισαγωγές αμερικανικού LNG από την Atlantic SEE - Τροφοδοσία της Ουκρανίας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

07:47

Πολλές σελίδες, λίγος χρόνος διαβούλευσης: Τι αποκαλύπτει η σύγκριση ελληνικών νόμων με τις Οδηγίες της ΕΕ

07:44

Τα «δώρα» που έρχονται στις 27/11 για συνταξιούχους, ανασφάλιστους και δικαιούχους επιδομάτων

07:42

«Πράσινο φως» για το 5άστερο τουριστικό project στη νήσο Διάπορο

07:39

Η αποτυχία της COP30 και τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη

07:34

«Φουσκώνει» κατά 363,8 εκατ. μέσω αποζημιώσεων η σύμβαση παραχώρησης του «Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Κρήτης»

07:33

Ρεύμα: Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Επικαιροποίηση των εισοδηματικών & περιουσιακών κριτηρίων

07:28

Ε9: Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για τα ακίνητά τους - Πότε λήγει η προθεσμία

07:25

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Βαρδή στο Μέγαρο - Τι άκουσε η γάτα Ιμαλαΐων και η εκδοχή του Αλέξη για το Συγκρότημα

07:13

Ψηφίζει Ελλάδα η Deutsche Bank – Σφίγγει ο κλοιός στα funds – Πετυχημένο conference

23:54

Ενστάσεις από Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αναδάσωσης

23:38

Στο «σφυρί» το πιο πολύτιμο κέρμα στην Ευρώπη - Ως και 2,5 εκατ. ευρώ η αξία του

gazzetta
gazzetta reader insider insider