Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία
Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είτε με αφορμή κάποια υπόθεση που έχει εξάρει το ενδιαφέρον του κοινού, είτε λόγω αρρυθμιών και προβλημάτων που εμφανίζονται από ενέργειες ή παραλείψεις όσων εμπλέκονται στα γρανάζια της.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας διετίας, η πανδημία λειτούργησε ως μεγενθυτικός φακός, φωτίζοντας χρόνιες δυσλειτουργίες. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή αποτέλεσε έναυσμα σειράς παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών με φιλόδοξη στόχευση.

Για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έχουν γραφτεί και ειπωθεί με ένταση τόσα πολλά, που οποιαδήποτε επανάληψη ίσως κουράσει, αλλά και αποπροσανατολίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, οι ανεπαρκείς και συχνά επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε μηχανογράφηση με φακέλους δικογραφιών να στοιβάζονται σε πιθανά και απίθανα μέρη εκτεθειμένους σε κάθε λογής (δολιο)φθορά, αποτελούν κοινό τόπο και ουδείς θα βρεθεί να διαφωνήσει. Τα δύσκολα ξεκινούν τότε, όταν, αναζητώντας τις αιτίες, ο καθένας σπεύδει να υψώσει ένα τείχος προσωπικών και κατ’ ευφημισμόν κλαδικών συμφερόντων και να επιρρίψει ευθύνες οπουδήποτε αλλού. Την ίδια στιγμή πρωτοβουλίες - έστω αποσπασματικές- περιορίζονται χρονικά στη θητεία του εμπνευστή τους και στη συνέχεια θα συλλέξουν σκόνη σε κάποιο αρχείο.

Με κάθε διάθεση να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, ασφαλώς και αποτελεί θετική εξέλιξη ο εξοπλισμός των δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης κάθε σταδίου της δικαιοδοτικής διαδικασίας, ενώ μέσω ΣΔΙΤ έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται ένα εκτεταμένο ανά την επικράτεια πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων, αφού οι τελευταίες παραδόσεις χρονολογούνται περί τα έτη 2007-2008. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα εμφανίζονται τα μέτρα που αφορούν στη στελέχωση των Δικαστηρίων, με τις παρεμβάσεις να εκτείνονται από τη Σχολή Δικαστών μέχρι τα κριτήρια υπηρεσιακής εξέλιξης αυτών. Πλέον η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις ανά τα έτη θα προσμετράται στη διαμόρφωση της επετηρίδας και θα αποτελεί προϋπόθεση, ενώ αναζητείται και μέθοδος ουσιαστικότερης αξιολόγησης του παραγόμενου δικανικού έργου. Στους δικαστικούς σχηματισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης δημιουργούνται εξειδικευμένα τμήματα σε αντικείμενα αιχμής με δικαστές αντίστοιχων ουσιαστικών προσόντων. Τέλος, αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα δεν τυγχάνει ήσσονος σημασίας η ανάγκη πλαισίωσης των δικαστών από υπαλλήλους με αυξημένες δεξιότητες.

Θα επιφέρουν οι παραπάνω δράσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα; Θα μπορούσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν δούμε την εφαρμογή τους κατ’ αντιστοιχία με ένα σύνθετο κατασκευαστικό έργο, όπου οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν με συντονισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο καθένας θα φέρει εις πέρας την περιγραφή θέσης του, συνεργαζόμενος όπου και όπως πρέπει. Επειδή όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ο πρώτος κανόνας σε ένα κράτος δικαίου, παρεμβάσεις που δεν θα τη σέβονται θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, με αποτέλεσμα μια ημιτελή κατασκευή επικίνδυνη για όσους την επισκέπτονται. Επομένως, παραφράζοντας επιγραφές που συναντά κανείς σε εργοτάξια, χρειάζεται προσοχή και απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Λύση στο αγροτικό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν

17:51

ΧΑ: Μικτές τάσεις στο ταμπλό και οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

17:38

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του εκπροσώπου της που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Αύγουστο

17:28

Ουκρανία: Ο σταθμός της Ζαπορίζια μπορεί να λειτουργήσει ξανά σε 18 μήνες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει

17:28

Λαβρόφ: Η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση στην κατοικία του Πούτιν με 91 drones - «Είναι ψέματα» απαντά ο Ζελένσκι

17:18

ΑΑΔΕ: «Κλείνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

17:06

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο τουρισμός το 2025

17:00

Wall Street: Απώλειες λίγο πριν το τέλος του 2025 - Πτώση για τις μετοχές AI

17:00

Ουκρανία: Ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα

16:55

Prodea: Εγκρίθηκε η διάθεση περιουσιακών στοιχείων άνω του 51% της αξίας ενεργητικού

16:36

Οι σιωπηλοί εχθροί που μπορεί να μειώνουν την άμυνα του οργανισμού των παιδιών

16:34

Επιφυλακτική η Γερμανία για τις συνομιλίες Τραμπ-Ζελένσκι - «Εναπόκειται στη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο»

16:27

Πούτιν: Υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στη Ρωσία να αγνοεί τις αποφάσεις διεθνών ποινικών δικαστηρίων

16:25

Παραγγελίες 8,2 δισ. δολαρίων για Airbus από Κίνα

16:22

Metlen: Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG για τη βουλγαρική αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider