Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία
Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είτε με αφορμή κάποια υπόθεση που έχει εξάρει το ενδιαφέρον του κοινού, είτε λόγω αρρυθμιών και προβλημάτων που εμφανίζονται από ενέργειες ή παραλείψεις όσων εμπλέκονται στα γρανάζια της.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας διετίας, η πανδημία λειτούργησε ως μεγενθυτικός φακός, φωτίζοντας χρόνιες δυσλειτουργίες. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή αποτέλεσε έναυσμα σειράς παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών με φιλόδοξη στόχευση.

Για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έχουν γραφτεί και ειπωθεί με ένταση τόσα πολλά, που οποιαδήποτε επανάληψη ίσως κουράσει, αλλά και αποπροσανατολίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, οι ανεπαρκείς και συχνά επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε μηχανογράφηση με φακέλους δικογραφιών να στοιβάζονται σε πιθανά και απίθανα μέρη εκτεθειμένους σε κάθε λογής (δολιο)φθορά, αποτελούν κοινό τόπο και ουδείς θα βρεθεί να διαφωνήσει. Τα δύσκολα ξεκινούν τότε, όταν, αναζητώντας τις αιτίες, ο καθένας σπεύδει να υψώσει ένα τείχος προσωπικών και κατ’ ευφημισμόν κλαδικών συμφερόντων και να επιρρίψει ευθύνες οπουδήποτε αλλού. Την ίδια στιγμή πρωτοβουλίες - έστω αποσπασματικές- περιορίζονται χρονικά στη θητεία του εμπνευστή τους και στη συνέχεια θα συλλέξουν σκόνη σε κάποιο αρχείο.

Με κάθε διάθεση να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, ασφαλώς και αποτελεί θετική εξέλιξη ο εξοπλισμός των δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης κάθε σταδίου της δικαιοδοτικής διαδικασίας, ενώ μέσω ΣΔΙΤ έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται ένα εκτεταμένο ανά την επικράτεια πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων, αφού οι τελευταίες παραδόσεις χρονολογούνται περί τα έτη 2007-2008. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα εμφανίζονται τα μέτρα που αφορούν στη στελέχωση των Δικαστηρίων, με τις παρεμβάσεις να εκτείνονται από τη Σχολή Δικαστών μέχρι τα κριτήρια υπηρεσιακής εξέλιξης αυτών. Πλέον η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις ανά τα έτη θα προσμετράται στη διαμόρφωση της επετηρίδας και θα αποτελεί προϋπόθεση, ενώ αναζητείται και μέθοδος ουσιαστικότερης αξιολόγησης του παραγόμενου δικανικού έργου. Στους δικαστικούς σχηματισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης δημιουργούνται εξειδικευμένα τμήματα σε αντικείμενα αιχμής με δικαστές αντίστοιχων ουσιαστικών προσόντων. Τέλος, αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα δεν τυγχάνει ήσσονος σημασίας η ανάγκη πλαισίωσης των δικαστών από υπαλλήλους με αυξημένες δεξιότητες.

Θα επιφέρουν οι παραπάνω δράσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα; Θα μπορούσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν δούμε την εφαρμογή τους κατ’ αντιστοιχία με ένα σύνθετο κατασκευαστικό έργο, όπου οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν με συντονισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο καθένας θα φέρει εις πέρας την περιγραφή θέσης του, συνεργαζόμενος όπου και όπως πρέπει. Επειδή όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ο πρώτος κανόνας σε ένα κράτος δικαίου, παρεμβάσεις που δεν θα τη σέβονται θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, με αποτέλεσμα μια ημιτελή κατασκευή επικίνδυνη για όσους την επισκέπτονται. Επομένως, παραφράζοντας επιγραφές που συναντά κανείς σε εργοτάξια, χρειάζεται προσοχή και απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:57

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος έχει θετικά αποτελέσματα σε σπάνια μορφή της νόσου

14:55

Σε ιστορικά υψηλά αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες των Αμερικανών αυτές τις γιορτές

14:52

Το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός βοηθός με ΑΙ στο 1566

14:50

Λάιεν: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

14:46

Γερμανία και Γαλλία αξιολογούν «θετικά» τις συνομιλίες για την Ουκρανία

14:45

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία συμμετείχε ο Κυρ. Μητσοτάκης

14:44

Αυτοψία Κατσαφάδου στη Βόνιτσα αύριο Τρίτη για την κακοκαιρία

14:42

Λονδίνο: Σχεδιάζει την εφαρμογή φόρου διανυκτέρευσης

14:34

10+1 λόγοι που θα σας κάνουν να ετοιμάσετε βαλίτσα για Τοσκάνη

14:34

Θεοδωρόπουλος: Η νοοτροπία μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κρατάει την Ελλάδα πίσω

14:24

Helleniq Energy: Εγκαινίασε την Helleniq Petroleum Trading με έδρα τη Γενεύη

14:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της Νίκας από την Υφαντής

14:12

Μαρινάκης για Τσίπρα: Βλέπω πολύ μεγάλη αλαζονεία, δεν υπάρχει μια συγγνώμη σε πάνω από 700 σελίδες

14:09

Novo Nordisk: «Βουτιά» για τη μετοχή μετά την αποτυχία δοκιμής για το Αλτσχάιμερ

13:50

Ουκρανία: Ο Τραμπ μιλά για «μεγάλη πρόοδο», ο Ζελένσκι προειδοποιεί κατά της παραχώρησης εδαφών

13:49

Χατζηδάκης: Με χρήση τεχνητής νοημοσύνης η μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο

13:39

Μιχαηλίδου: Την Πέμπτη η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε όσους έχουν προπληρωμένη κάρτα

13:37

Έρευνα Nielsen: Υψηλή η εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνητή νοημοσύνη

13:24

Η IDE υποδέχτηκε την Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού

13:20

Eurobank Equities: Ανεβάζει στα 21 ευρώ την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ

13:15

Η Metlen αναλαμβάνει νέο φωτοβολταϊκό έργο στη Νέα Ζηλανδία για την Genesis Energy

13:11

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Στρατηγική πρωτοβουλία επένδυσης στη νέα γενιά το Project Future

13:10

Visa - Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Πέντε συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

12:48

Alibaba: Δυναμικό ξεκίνημα για την εφαρμογή που πάει να ανταγωνιστεί το ChatGPT

12:41

Γερμανία: Απροσδόκητη υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο

12:25

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Κάθε Ευρωπαίος πολιτικός έχει καθήκον να υποστηρίξει πλήρως και ανεπιφύλακτα το σχέδιο 28 σημείων

12:25

Euronext: Ανακοίνωσε το European Aerospace and Defence Growth Hub - Το πρώτο Δελτίο Τύπου του ομίλου από Αθήνα

12:16

Νέα επιδείνωση του καιρού - Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης και διάρκειας

12:11

ΕΣΠΑ: Οι νέες δράσεις για επιδοτήσεις επιχειρήσεων και τα Ταμεία των 700 εκατ. ευρώ που έρχονται το 2026

12:05

Σε πλήρη λειτουργία το Κτηματολόγιο στην ΠΕ Έβρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider