Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δικαιοσύνη: Εκτελούνται έργα, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία
Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο τομέας της ελληνικής Δικαιοσύνης επανέρχεται κατά καιρούς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είτε με αφορμή κάποια υπόθεση που έχει εξάρει το ενδιαφέρον του κοινού, είτε λόγω αρρυθμιών και προβλημάτων που εμφανίζονται από ενέργειες ή παραλείψεις όσων εμπλέκονται στα γρανάζια της.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας διετίας, η πανδημία λειτούργησε ως μεγενθυτικός φακός, φωτίζοντας χρόνιες δυσλειτουργίες. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή αποτέλεσε έναυσμα σειράς παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών με φιλόδοξη στόχευση.

Για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έχουν γραφτεί και ειπωθεί με ένταση τόσα πολλά, που οποιαδήποτε επανάληψη ίσως κουράσει, αλλά και αποπροσανατολίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, οι ανεπαρκείς και συχνά επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε μηχανογράφηση με φακέλους δικογραφιών να στοιβάζονται σε πιθανά και απίθανα μέρη εκτεθειμένους σε κάθε λογής (δολιο)φθορά, αποτελούν κοινό τόπο και ουδείς θα βρεθεί να διαφωνήσει. Τα δύσκολα ξεκινούν τότε, όταν, αναζητώντας τις αιτίες, ο καθένας σπεύδει να υψώσει ένα τείχος προσωπικών και κατ’ ευφημισμόν κλαδικών συμφερόντων και να επιρρίψει ευθύνες οπουδήποτε αλλού. Την ίδια στιγμή πρωτοβουλίες - έστω αποσπασματικές- περιορίζονται χρονικά στη θητεία του εμπνευστή τους και στη συνέχεια θα συλλέξουν σκόνη σε κάποιο αρχείο.

Με κάθε διάθεση να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, ασφαλώς και αποτελεί θετική εξέλιξη ο εξοπλισμός των δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης κάθε σταδίου της δικαιοδοτικής διαδικασίας, ενώ μέσω ΣΔΙΤ έχει εξαγγελθεί και υλοποιείται ένα εκτεταμένο ανά την επικράτεια πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων, αφού οι τελευταίες παραδόσεις χρονολογούνται περί τα έτη 2007-2008. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα εμφανίζονται τα μέτρα που αφορούν στη στελέχωση των Δικαστηρίων, με τις παρεμβάσεις να εκτείνονται από τη Σχολή Δικαστών μέχρι τα κριτήρια υπηρεσιακής εξέλιξης αυτών. Πλέον η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις ανά τα έτη θα προσμετράται στη διαμόρφωση της επετηρίδας και θα αποτελεί προϋπόθεση, ενώ αναζητείται και μέθοδος ουσιαστικότερης αξιολόγησης του παραγόμενου δικανικού έργου. Στους δικαστικούς σχηματισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης δημιουργούνται εξειδικευμένα τμήματα σε αντικείμενα αιχμής με δικαστές αντίστοιχων ουσιαστικών προσόντων. Τέλος, αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα δεν τυγχάνει ήσσονος σημασίας η ανάγκη πλαισίωσης των δικαστών από υπαλλήλους με αυξημένες δεξιότητες.

Θα επιφέρουν οι παραπάνω δράσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα; Θα μπορούσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, αν δούμε την εφαρμογή τους κατ’ αντιστοιχία με ένα σύνθετο κατασκευαστικό έργο, όπου οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν με συντονισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο καθένας θα φέρει εις πέρας την περιγραφή θέσης του, συνεργαζόμενος όπου και όπως πρέπει. Επειδή όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ο πρώτος κανόνας σε ένα κράτος δικαίου, παρεμβάσεις που δεν θα τη σέβονται θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, με αποτέλεσμα μια ημιτελή κατασκευή επικίνδυνη για όσους την επισκέπτονται. Επομένως, παραφράζοντας επιγραφές που συναντά κανείς σε εργοτάξια, χρειάζεται προσοχή και απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:00

ΕΕΕΠ: Νέο πλαίσιο AMLA και αυστηρότερη εποπτεία - Ενιαίες κυρώσεις για τα τυχερά παίγνια σε όλη την ΕΕ

15:00

Καύσιμα: «Καίει» η έξοδος του Πάσχα - Οι τιμές σε όλη την Ελλάδα

14:56

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για τις συνομιλίες Ουγγαρίας - Ρωσίας

14:54

Η Ρωσία κήρυξε «εξτρεμιστικό κίνημα» βραβευμένη με Νόμπελ ομάδα ανθρώπινων δικαιωμάτων

14:47

Στενά του Ορμούζ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει οποιαδήποτε ιδέα εισαγωγής τελών διέλευσης

14:42

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Θρησκευτική και όχι εθνοτική η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης»

14:41

Η Ουκρανία ανοίγει την αντιαεροπορική της άμυνα σε ιδιωτικές εταιρείες

14:36

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν διπλασιάζει στα 9 δισ. τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξορύξεις πετρελαίου

14:29

Ιράν: Φόρος τιμής αποτίεται σε πανεθνικό επίπεδο στον Αλί Χαμενεΐ

14:25

Κάλας: Η εκεχειρία πρέπει να επεκταθεί στο Λίβανο

14:21

Allwyn: Διασυνοριακή διάσπαση και ίδρυση νέας θυγατρικής στην Ελλάδα

14:15

Eurobank: Αναβάθμιση σε «BBB (high)» από την DBRS με σταθερό outlook

14:09

ΕΕΕΠ: Ενισχυμένη ελεγκτική δραστηριότητα στα τυχερά παιχνίδια

14:04

Artemis II: Οι γυναίκες - «κλειδιά» πίσω από τη σεληνιακή αποστολή που αλλάζει την ιστορία

13:53

Ρωσία: Συνελήφθη για προδοσία πρώην συνεργάτης του Radio Free Europe

13:51

Υποκλοπές Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δευτεροβάθμια δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών

13:44

Μπαρό: «Προδοσία εκ μέρους της Ουγγαρίας» η υποστήριξη Σιγιάρτο στον Λαβρόφ

13:35

Σε δημοπρασία η πιο ολοκληρωμένη συλλογή ρολογιών Cartier

13:33

Γερμανία: Απεργούν αύριο τα πληρώματα καμπίνας των Lufthansa και CityLine

13:31

Καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους - Στα 2.855.659,07 ευρώ το συνολικό ποσό πληρωμής

13:16

«Πυρετός» αιτήσεων για το Fuel Pass III: Πάνω από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε πιστώνονται τα χρήματα

13:13

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βελτιώστε την παιδική φροντίδα για να επιστρέψουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας

13:08

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα πλήξει τη Χεζμπολάχ «όπου χρειαστεί»

13:04

Εξάρχου: Ως τις αρχές καλοκαιριού τα deals για 5 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως στην Atlantic SEE

13:00

Ανάκληση φέτας που παρουσίασε listeria

12:54

Αλλάζω σύστημα θέρμανσης & θερμοσίφωνα: Παράταση για την 1η φάση!

12:54

Χίλιες απολύσεις ετοιμάζει η Disney

12:41

Υπετριπλασιάστηκαν τα αποθέματα στον Μόρνο - «Ανάσα» για την υδροδότηση της Αθήνας

12:36

Πλήρης Δημοκρατία για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα στον δείκτη του Economist

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 3,2% στις τιμές εισαγωγής στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider