Συνταξιοδότηση ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιοδότηση ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων
Με υποχρεωτική παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Τα 62 ηλικιακά έτη αναγκάζονται εκ των συνθηκών να συμπληρώσουν οι ασφαλισμένοι ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί για να συνταξιοδοτηθούν, με την υποχρεωτική παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Παρόμοιες συνταξιοδοτικές προοπτικές αντιμετωπίζουν και γυναίκες ασφαλισμένες του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (τ.ΕΤΑΑ).

Ωστόσο, η αποχώρηση σε σύνταξη μπορεί να καταστεί εφικτή, σε πλείστες περιπτώσεις, πριν τα 62, εφόσον όμως αξιοποιηθούν οι εξαγορές πλασματικών ετών (σπουδών, τέκνων, στρατιωτικής θητείας κλπ).

Ειδικότερα, με το Ν. 4387/2016, εάν γυναίκα ή άνδρας ιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός συμπληρώνει αρχικώς τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι και 31/12/2012 (και με την αναγκαία ή ακόμη και αναπόφευκτη χρήση πλασματικών ετών) και, εν συνεχεία, τα απαιτούμενα 36 έτη (για θεμελίωση το 2011) ή τα 37 έτη (για θεμελίωση το 2012), αλλά όχι και τα όρια ηλικίας των 58, 59 ή 60 ετών έως και 18/08/2015, εμπίπτουν στις μεταβατικές ηλικιακές αυξήσεις του Ν. 4336/2015.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν τη νομοθέτηση του Ν. 4336/2015, οι ασφαλισμένοι ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί (άνδρες και γυναίκες) που συμπλήρωναν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, διατηρούσαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ή 36 ή 37 ετών ασφάλισης κατά περίπτωση και του 60ου έτους της ηλικίας οι άνδρες και του 58ου ή του 59ου έτους οι γυναίκες και μετά την 1/1/2013, ως θεμελιωμένο ή κατοχυρωμένο δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

* Άνδρας ιατρός με θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 με συνολικά 35 έτη ασφάλισης είναι σήμερα 60 ετών. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα μπορούσε κανονικά να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του. Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 61 ηλικιακά έτη και 9 μήνες.

* Άνδρας μηχανικός με 30 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 και εξαγορά 5 ετών σπουδών μπορούσε να εξέλθει με το παλαιό καθεστώς στην ηλικία των 60 ετών. Το 2022 γίνεται 59 ετών και η συνταξιοδότησή του θα είναι πλέον εφικτή μόνο μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών.

* Γυναίκα δικηγόρος με 31 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 και εξαγορά 4 ετών σπουδών μπορούσε να εξέλθει, με το παλαιό καθεστώς, στην ηλικία των 59 ετών. Σήμερα είναι 59 ετών και η συνταξιοδότησή της είναι εφικτή μόνο μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης.

Ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης γυναικών ιατρών-μηχανικών-δικηγόρων

* Ασφαλισμένη γυναίκα στο ΤΣΜΕΔΕ, 60 ετών σήμερα, με συμπληρωμένη την 25ετία μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας της.

Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 66 ηλικιακά της έτη και 2 μήνες. Θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

* Ασφαλισμένη γυναίκα στο ΤΣΑΥ, 59 ετών σήμερα, με συμπληρωμένα τα 21,5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωσητου 60ου έτους της ηλικίας της. Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 66 ηλικιακά της έτη και 2 μήνες. Θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

* Μητέρα με ανήλικο τέκνο στο Ταμείο Νομικών, 55 ετών σήμερα, με συμπληρωμένα τα 22 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2011, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της. Πλέον, θα μπορεί να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μόνο από τα 65,6 ηλικιακά της έτη. Θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Νέα πτώση για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

10:02

Επιχείρηση του λιμενικού για διάσωση 85 μεταναστών ανοιχτά των Καλών Λιμένων

10:01

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Η Οτάβα παρουσιάζει σήμερα την απάντησή της

09:53

Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η δημιουργία Κέντρων Αριστείας για έρευνα και καινοτομία

09:52

Ιός Δυτικού Νείλου: Πότε αναμένεται η κορύφωση - Τα συμπτώματα που «χτυπούν καμπανάκι»

09:47

Διασπά το όριο των 80.000 δολαρίων το Bitcoin - Νέα κέρδη για τα crypto

09:42

Η Snappi λανσάρει την υπηρεσία Snappi Investments - S Invest

09:22

Hyundai Motor: Συμφωνία με τους εργαζομένους μετά την απεργία

09:11

Πακιστάν - Ιράν: «Σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες για Μέση Ανατολή

09:04

Τουρισμός: Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των καταλυμάτων τον Ιούνιο

09:02

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τη Συρία από τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία έπειτα από 47 χρόνια

08:51

Η Volkswagen Anhui ολοκλήρωσε την παραγωγή 100.000 έξυπνων ηλεκτροκίνητων οχημάτων

08:51

Έξι μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή: 20 νεκροί σε 68 «συμβάντα» στο Ορμούζ

08:47

Πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία: 4 νεκροί σε πλήγματα εκατέρωθεν - Στις φλόγες ρωσικό διυλιστήριο

08:40

Κικίλιας: Σε πλήρη ετοιμότητα το Λιμενικό για την επιστροφή των εκδρομέων

08:35

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ο ΠΟΥ καλεί την Κινσάσα να λάβει μέτρα για τις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις

08:31

Πόσα θέλει για την παραθαλάσσια έπαυλή του ο «Στίφλερ»

08:28

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα» ανοικτά του Ομάν

08:25

Ο Γκουτέρες προτείνει τη βοήθεια του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση μεταφορών λιπασμάτων στο Ορμούζ

08:20

Οι ΗΠΑ κόβουν «όλους τους οικονομικούς πόρους» του Ιράν - Νέα «ήττα» για του Αμερικανούς υπόσχεται η Τεχεράνη

08:18

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε δυο ευρωβουλευτές της Σουηδίας

08:15

"Right to Stay": Mια νέα γεωγραφία ανάπτυξης

08:13

Βενεζουέλα: 6.509 νεκροί με τον νέο απολογισμό, δυο μήνες μετά τον διπλό σεισμό

08:11

NASA: Πώς μια πυρκαγιά μπορεί να δημιουργήσει τη δική της καταιγίδα

07:55

Ακίνητα: Ανάρπαστες από τους ξένους οι κατοικίες στην Ελλάδα - Ποιο είναι το budget

07:52

Πού θα κριθεί το deal για την πώληση της Evergood

07:46

Το γαλάζιο μπλόκο προς τα δεξιά - Το μαύρισμα του Άδωνι - Οι… βουτιές του Τσίπρα

07:40

Στα 1.404 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιανουάριο - Αυξήθηκε κατά 3,38% μέσα σε ένα έτος

07:30

Σιδηρόδρομος: «Μακραίνει» ο ορίζοντας ολοκλήρωσης για αποκατάσταση σηματοδότησης, ETCS, τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλία (Alstom)

07:18

ΥΠΕΝ: Νέα «φόρμουλα» για να πάρουν «ρεύμα» τα data center - «Τείχος» στους ευκαιριακούς επενδυτές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider