Συνταξιοδότηση ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνταξιοδότηση ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων
Με υποχρεωτική παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Τα 62 ηλικιακά έτη αναγκάζονται εκ των συνθηκών να συμπληρώσουν οι ασφαλισμένοι ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί για να συνταξιοδοτηθούν, με την υποχρεωτική παράλληλη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Παρόμοιες συνταξιοδοτικές προοπτικές αντιμετωπίζουν και γυναίκες ασφαλισμένες του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (τ.ΕΤΑΑ).

Ωστόσο, η αποχώρηση σε σύνταξη μπορεί να καταστεί εφικτή, σε πλείστες περιπτώσεις, πριν τα 62, εφόσον όμως αξιοποιηθούν οι εξαγορές πλασματικών ετών (σπουδών, τέκνων, στρατιωτικής θητείας κλπ).

Ειδικότερα, με το Ν. 4387/2016, εάν γυναίκα ή άνδρας ιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός συμπληρώνει αρχικώς τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι και 31/12/2012 (και με την αναγκαία ή ακόμη και αναπόφευκτη χρήση πλασματικών ετών) και, εν συνεχεία, τα απαιτούμενα 36 έτη (για θεμελίωση το 2011) ή τα 37 έτη (για θεμελίωση το 2012), αλλά όχι και τα όρια ηλικίας των 58, 59 ή 60 ετών έως και 18/08/2015, εμπίπτουν στις μεταβατικές ηλικιακές αυξήσεις του Ν. 4336/2015.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν τη νομοθέτηση του Ν. 4336/2015, οι ασφαλισμένοι ιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί (άνδρες και γυναίκες) που συμπλήρωναν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, διατηρούσαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ή 36 ή 37 ετών ασφάλισης κατά περίπτωση και του 60ου έτους της ηλικίας οι άνδρες και του 58ου ή του 59ου έτους οι γυναίκες και μετά την 1/1/2013, ως θεμελιωμένο ή κατοχυρωμένο δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

* Άνδρας ιατρός με θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 με συνολικά 35 έτη ασφάλισης είναι σήμερα 60 ετών. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα μπορούσε κανονικά να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του. Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 61 ηλικιακά έτη και 9 μήνες.

* Άνδρας μηχανικός με 30 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 και εξαγορά 5 ετών σπουδών μπορούσε να εξέλθει με το παλαιό καθεστώς στην ηλικία των 60 ετών. Το 2022 γίνεται 59 ετών και η συνταξιοδότησή του θα είναι πλέον εφικτή μόνο μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών.

* Γυναίκα δικηγόρος με 31 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012 και εξαγορά 4 ετών σπουδών μπορούσε να εξέλθει, με το παλαιό καθεστώς, στην ηλικία των 59 ετών. Σήμερα είναι 59 ετών και η συνταξιοδότησή της είναι εφικτή μόνο μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης.

Ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης γυναικών ιατρών-μηχανικών-δικηγόρων

* Ασφαλισμένη γυναίκα στο ΤΣΜΕΔΕ, 60 ετών σήμερα, με συμπληρωμένη την 25ετία μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας της.

Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 66 ηλικιακά της έτη και 2 μήνες. Θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

* Ασφαλισμένη γυναίκα στο ΤΣΑΥ, 59 ετών σήμερα, με συμπληρωμένα τα 21,5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωσητου 60ου έτους της ηλικίας της. Πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόνο από τα 66 ηλικιακά της έτη και 2 μήνες. Θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

* Μητέρα με ανήλικο τέκνο στο Ταμείο Νομικών, 55 ετών σήμερα, με συμπληρωμένα τα 22 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2011, θα μπορούσε, υπό το παλαιό καθεστώς, να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της. Πλέον, θα μπορεί να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μόνο από τα 65,6 ηλικιακά της έτη. Θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά την προοπτική της αποχώρησης στα 62 με 40ετία ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:30

Καύσιμα: Νέος γύρος αυξήσεων από την Τρίτη - Τι δείχνουν οι τιμές σε βενζίνη και diesel

07:18

Καπνός, Ιθάκη και πολιτικά παραμύθια - Η πολιτική απόβαση, ο Αυγερινός και η... Πούλια

07:12

Κρατικά «φέσια»: Στα 3,55 δισ. ευρώ ο λογαριασμός του δημοσίου στους ιδιώτες - Ποιοι χρωστούν και πόσα

07:06

Η απόφαση που σώζει περιουσίες - Το ΑΙ στην τραπεζική εξυπηρέτηση - Οι πετρελαϊκές πτήσεις

23:56

Λιβύη: Εκρήξεις σε δεξαμενή καυσίμων στο διυλιστήριο της Ζάουιγια

23:37

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει τα συνιστώμενα παιδικά εμβόλια

23:24

Σε κατάσταση ξηρασίας τα 3/4 της Αγγλίας - Περιορισμοί στο νερό για 27 εκατ. ανθρώπους

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street ενόψει του πληθωρισμού

22:54

Cosco: «Τα δέκα χρόνια στον ΟΛΠ είναι μια επένδυση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του λιμανιού»

22:38

Σε σπινθήρες από καλώδια του ΔΕΔΗΕΕ αποδίδεται η πυρκαγιά στον Κουβαρά

22:22

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κολομβία μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, τουλάχιστον 111 νεκροί

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Κέρδη για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» - Ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider