Οι στρεβλώσεις του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι στρεβλώσεις του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, άλλες για φόρο μεταβίβασης και άλλες για τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως είναι γνωστό, ανατέθηκε σε πιστοποιημένους εκτιμητές να προβούν μετά από κατάλληλη έρευνα και με τη χρήση της επιστημονικής γνώσης αλλά και με την εμπειρία τους, σε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση - αναπροσαρμογή των υφιστάμενων αντικειμενικών τιμών αποκλειστικά στο επίπεδο των τιμών ζώνης και των τιμών οικοπέδου.

Οι εκτιμητές έδωσαν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη διάφορες άλλες παραμέτρους, που έχουν και στοιχεία πολιτικής, θα καταλήξει στις νέες τιμές ζώνης

Οι διάφορες χώρες καταρτίζουν συστήματα φορολογητέων αξιών για την ακίνητη περιουσία.

Οι τιμές που υπάρχουν σε αυτά τα συστήματα πρέπει, αλλά και επιδιώκεται, να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις εμπορικές (αγοραίες) αξίες των ακινήτων, έτσι ώστε να υπάρχει μια δίκαιη φορολογία είτε όταν πρόκειται για φόρο μεταβίβασης ακινήτων είτε όταν πρόκειται για ετήσιο φόρο κατοχής ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ).

Είναι δε προφανές πως η φορολογητέα αξία ακινήτου και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρέπει να είναι η ίδια και δεν θα είναι άλλη για το φόρο μεταβίβασης και άλλη για τον ΕΝΦΙΑ.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν ταυτίζονται οι φορολογητέες αξίες, όπως φαίνεται από τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας και τους συντελεστές ορόφου (για να μην ασχοληθούμε με όλη την ομάδα συντελεστών που υπάρχουν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και στο σύστημα για τον ΕΝΦΙΑ).

Έτσι βλέπουμε να μην αλλάζουν, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση:

1. Οι συντελεστές παλαιότητας για ηλικίες κατασκευών άνω των 25 περίπου ετών. Έτσι κτίριο παλιό 70 ετών έχει αντικειμενική αξία με κτίριο 25 ετών περίπου.

Ομοίως, γραφεία σε παλιές πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας με κοινόχρηστες τουαλέτες (που είναι στα… αζήτητα) έχουν τρομερά μεγάλες αντικειμενικές αξίες.

2. Τα όρια των ζωνών και ο αριθμός τους, καθόσον από το 1983 περίπου που έχουμε αντικειμενικές αξίες, έχει άρδην αλλάξει η εικόνα των πόλεων και των ζωνών. Για παράδειγμα οι σταθμοί μετρό έχουν πλήρως διαφοροποιήσει την εικόνα και τις αξίες των παρακείμενων οικοδομών, ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας πολλοί εμπορικοί δρόμοι υποβαθμίστηκαν.

Σε ότι αφορά στο συντελεστή εμπορικότητας παρατηρούμε ότι αυτός υπάρχει όταν πρόκειται για μεταβίβαση, ενώ δεν υπάρχει όταν πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή ένα κατάστημα 100 Μ2 κατασκευής 1990 στην οδό Ερμού στην Αθήνα (όπου η εμπορικότητα είναι πολύ μεγάλη δηλαδή 4,6) στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ φορολογείται περί τα 930 € δηλαδή κατά 1% λιγότερο σε σχέση με ένα γραφείο 100 Μ2 στον τρίτο όροφο του ιδίου κτιρίου (939 €) ενώ όταν πρόκειται για μεταβίβαση η φορολογητέα αξία του καταστήματος είναι πολλαπλάσια εκείνης του γραφείου στον τρίτο όροφο. Αν είχε εφαρμοστεί ο συντελεστής εμπορικότητας τότε ο ΕΝΦΙΑ του καταστήματος θα ήταν περί τα 4.250 €.

Επομένως παρατηρούμε ότι ενώ θα έπρεπε η φορολογία (είτε για μεταβίβαση είτε για τον ΕΝΦΙΑ) να επιβάλλεται στην ίδια φορολογητέα αξία (ώστε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη) έχουμε στρέβλωση και επιβολή φόρων σε πλασματικές αξίες.

Ειδικά θα σημειώσουμε ότι έχουμε:

Άλλους συντελεστές ορόφου για μεταβιβάσεις και άλλους για τον ΕΝΦΙΑ,

Άλλους συντελεστές παλαιότητας για μεταβιβάσεις και άλλους για τον ΕΝΦΙΑ,

… Φρενάρισμα του συντελεστή παλαιότητας στα 26 έτη (εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συντελεστές παλαιότητας θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί – μικροί - όπου η αξία οικοπέδου είναι μεγάλη και μεγαλύτεροι όπου η αξία γης είναι μικρή.

Απαλοιφή του συντελεστή εμπορικότητας για τον ΕΝΦΙΑ

Στη συνέχεια παραθέτουμε πίνακες με μερικές μόνο από τις ανακολουθίες που υπάρχουν στα συστήματα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών για μεταβίβαση και για το φόρο ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχουν μεγάλες αδικίες και το όλο πρόβλημα των φορολογητέων αξιών πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως (χάραξη ζωνών, αναθεώρηση εμπορικοτήτων, αλλαγή συντελεστών παλαιότητας , εξίσωση συντελεστών ορόφου κλπ) με γνώμονα την προσέγγιση των εμπορικών αξιών και φορολόγηση είτε για μεταβίβαση είτε για ΕΝΦΙΑ με βάση τις ίδιες φορολογητέες αξίες για κάθε ακίνητο. Εξυπακούεται ότι πρέπει να ενημερώνονται τα στοιχεία ανά έτος.

Η παρέμβαση που έγινε μόνο στο επίπεδο των τιμών ζώνης και μερικών συντελεστών εμπορικότητας αντιμετωπίζει και αναθεωρεί μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου από το οποίο υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ οι τιμές ζώνης κάτω από τα 700 €/Μ2 είναι βέβαιο ότι έχουν προκύψει με άλλα κριτήρια.

Τέλος, δεν αντιμετωπίζεται και το ζήτημα των εκτός σχεδίου ακινήτων που έχει πολλά άλλα προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:26

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι τυροκομικές μονάδες της Λέσβου

14:10

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Το κουίζ του Insider

14:09

Τα ΗΑΕ εξάρθρωσαν τρομοκρατικό δίκτυο που χρηματοδοτούσαν Ιράν και Χεζμπολάχ

14:06

Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε ιρανικά πλοία και λιμάνια σε Περσικό Κόλπο και Κασπία

14:03

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων Παρόχων Πιστοποίησης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

14:01

Πιερρακάκης για Σύνοδο Κορυφής: Βασική μας προτεραιότητα οι πολίτες και η οικονομία

13:59

Η Ελβετία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς τις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στο Ιράν

13:54

«Τέλεια καταιγίδα» προκάλεσε το μπλακάουτ στην Ιβηρική το 2025 - Τι έδειξε έρευνα

13:51

Δομική Κρήτης: Τρίτο έργο για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ - Σύμβαση 15,5 εκατ. ευρώ

13:50

Βενζίνη: Το νέο σοκ στην αντλία δεν μοιάζει με τα προηγούμενα - Τι αλλάζει τώρα

13:42

Διευκρινίσεις ΕΤΕ για τα τραπεζικά πακέτα συναλλαγών

13:42

Έβδομο «ψαλίδι« στα επιτόκια στη Ρωσία - Στο 15%

13:39

Κεραμέως: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται σε νέους κλάδους - Προστατεύονται περισσότεροι εργαζόμενοι

13:26

Πάσχα στα Μετέωρα: Κατάνυξη στους ιερούς βράχους

13:21

Ιράν: Ο Χαμενεΐ καλεί τις υπηρεσίες πληροφοριών να στοχοθετήσουν «εχθρούς και στο εξωτερικό»

13:12

Τα σενάρια για παρέμβαση στην ακρίβεια «από το χωράφι από το ράφι»

13:09

To Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα στη νότια Συρία για να υπερασπιστεί τους Δρούζους

13:08

Μείωση 5,3% για τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

13:08

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει την κατάληψη ή τον αποκλεισμό του νησιού Χαργκ για να ανοίξει το Ορμούζ

13:04

Το «ασαφές» τοπίο της ΕΕ και τα μέτρα στήριξης που έρχονται - Τι είναι στο τραπέζι

13:04

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε Task Force για το Ταμείο Ανάκαμψης

12:57

Τα 10 μέτρα του ΔΟΕ για εξοικονόμηση ενέργειας - Από τηλεργασία μέχρι μαγειρική

12:53

Γαλλία: Αθλητική εφαρμογή «μαρτύρησε» το στίγμα του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ

12:42

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ την Τρίτη 24/3

12:30

Μπαράζ σεισμών στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων - 4,6 Ρίχτερ ο ισχυρότερος

12:26

Πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη διαχείριση του νερού

12:21

Aύξηση 1,3% στον Εμπορικό Στόλο τον Ιανουάριο

12:21

Μειώθηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων

12:18

Τι χρήματα διεκδικεί η ΑΕΚ από το Conference League

12:17

ΥΠΕΞ Ιράν: «Η Βρετανία είναι το συνενοχή στην αμερικανοϊσραηλινή «επιθετικότητα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider