Γροιλανδία: Αντίμετρα για να απαντήσουν στον εκβιασμό Τραμπ ετοιμάζει η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γροιλανδία: Αντίμετρα για να απαντήσουν στον εκβιασμό Τραμπ ετοιμάζει η ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν αντίμετρα για να απαντήσουν στον εκβιασμό του Ντόναλντ Τραμπ, που απειλεί με την επιβολή επιπλέον φόρων οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν αντίμετρα για να απαντήσουν στον εκβιασμό του Ντόναλντ Τραμπ, που απειλεί με την επιβολή επιπλέον φόρων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που ανθίστανται εμπράκτως στις φιλοδοξίες του για την «απόκτηση» της Γροιλανδίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Λαρς Κλίνγκμπαϊλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Ρολάν Λεσκύρ.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στον εκβιασμό. Η Ευρώπη θα δώσει μία απάντηση ξεκάθαρη και ομόφωνη. Ετοιμάζουμε αυτήν την στιγμή συντονισμένα αντίμετρα», είπε κάνοντας λόγο για το πάγωμα της αμερικανοευρωπαϊκής τελωνειακής συμφωνίας, την εφαρμογή δασμών στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα που είναι παγωμένα μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου ως απάντηση στον οικονομικό εκβιασμό.

Ανέφερε επίσης την «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών από συγκεκριμένη χώρα ή την πρόσβασή της σε δημόσιους διαγωνισμούς και το μπλοκάρισμα ορισμένων επενδύσεων.

Ο Ρολάν Λεσκύρ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ομολόγων του των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) για να συζητηθεί το εμπόριο και η κυριαρχία «τις επόμενες ημέρες».

«Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Γροιλανδία και την Δανία», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας.

«Ο εκβιασμός ανάμεσα σε φίλους είναι προφανώς απαράδεκτος».

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτά τα «όπλα αποτροπής» θα λειτουργήσουν και ότι «θα μείνουμε εκεί».

«Η Ευρώπη οφείλει να δηλώσει την ισχύ της» προσπαθώντας παράλληλα «να χαμηλώσει την ένταξη...να υπάρξει μάλλον αποκλιμάκωση παρά κλιμάκωση».

«Ομως δυστυχώς, είναι πιθανόν ότι μπορεί να οδηγηθούμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν θα ωφελήσουν κανέναν», σχολίασε ο Ρολάν Λεσκύρ.

Από την πλευρά του ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε ότι με τις απειλές του Τραμπ ξεπεράσθηκε ένα όριο ως προς την κυριαρχία της Γροιλανδίας και της Δανίας και η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει με δριμύτητα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε προσθέτοντας ότι ωστόσο δεν σηματοδοτεί το τέλος του διατλαντικού δεσμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι περισσότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και διακρίνω ενθαρρυντικά σημάδια εκ μέρους των Δημοκρατικών, αλλά και εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών που λένε ότι "δεν είναι αυτός ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επιδότηση έως 30.000 ευρώ για νέο αυτοκίνητο - Οι δικαιούχοι

Από τους αγρότες στο Νταβός - Ντεμπούτο Πιερρ στο Eurogroup - Cool ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τα «κλειδιά» και οι παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider