Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις και όλα τα μέρη καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της εκδήλωσης Olympia Dialogues «Europe: Reclaiming Vision, Driving Action» που πραγματοποίησε σήμερα ο όμιλος Olympia στο Ζάππειο Μέγαρο με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Josef Ackermann και τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Olympia Group, κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή αναταραχών, δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων. Οι παλιές πρακτικές εγκαταλείπονται και οι παλιές συμμαχίες καταργούνται, ενώ σχηματίζονται καινούργιες», τόνισε ο Dr. Ackermann κάνοντας ειδική αναφορά στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη μετά από 80 χρόνια, αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να κάνει τις ΗΠΑ λίγο περισσότερο σαν την Κίνα», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank και μία από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι στην κορυφή της αμερικανικής ατζέντας. «Ο περιορισμός της Κίνας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση του ρωσικού ιμπεριαλισμού είναι σε δεύτερη μοίρα», εκτίμησε ο Dr. Ackermann τονίζοντας πως η αύξηση των αμυντικών δαπανών για τις χώρες του ΝΑΤΟ στο 5% είναι το νέο δεδομένο.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο επιλογές είπε ακόμη ο Dr. Ackermann. «Η πρώτη επιλογή είναι να ακολουθήσει μια άλλη υπερδύναμη όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στο στρατιωτικό πεδίο με τις ΗΠΑ. Η δεύτερη επιλογή είναι να αναπτύξει τη στρατηγική της αυτονομία, στρατιωτικά απέναντι στη Ρωσία, οικονομικά απέναντι στην Κίνα και πολιτικά απέναντι στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Οδηγοί για το τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι εκθέσεις του Enricco Letta για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και του Mario Draghi για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. «Ειδικά η έκθεση Ντράγκι περιγράφει με σαφήνεια τους υπαρξιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το τι πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο Dr. Ackermann σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι: ένας είναι ότι λόγω του τρόπου λήψεις αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια κράτη-μέλη δεν θα συμφωνήσουν και θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ο δεύτερος ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τη δυνατότητα κρατικών επενδύσεων.
Ο Dr. Ackermann δήλωσε αισιόδοξος. «Η Ευρώπη έχει βγει πιο δυνατή από τις κρίσεις των τελευταίων ετών και παρά τις αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί η πολιτική της είναι σταθερή», σημείωσε για να υπογραμμίσει κλείνοντας: «Η ΕΕ και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε υπαρξιακή κρίση αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα κάνουμε το σωστό».
Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις άξονες για την ευρωπαϊκή πολιτική
«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λύσει τόσες πολλές και έντονες αντιθέσεις», υπογράμμισε στη δική του ομιλία ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό πως η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί χωρίς καθυστερήσεις πάνω σε πέντε βασικούς άξονες:
· Πρώτον, τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας με βάση τις κατευθύνσεις των εκθέσεων Letta και Draghi.
· Δεύτερον, υιοθέτηση αποτελεσματικών κοινών πολιτικών στην ενέργεια με επενδύσεις στα δίκτυα και πραγματική ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς.
· Τρίτον, διατήρηση της πολιτικής συνοχής ως κεντρικού πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
· Τέταρτον, ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας η οποία όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια άλλα άμεση ανάγκη, ενώ τόνισε πως τα κεφάλαια από το πρόγραμμα SAFE θα πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Σήμερα η Ευρώπη καλείται να αποδείξει αν συνειδητοποιεί το μέγεθος και το βάρος των κρίσεων που αντιμετωπίζει», υπογράμμισε ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή».
Γκίκας Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες σε σταθερή πορεία ανάπτυξης
Στην ανάγκη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωση κεφαλαίων και αποταμιεύσεων στην Ευρώπη επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γκίκας Χαρδούβελης. «Ο τραπεζικός τομέας είναι μικρός και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό», είπε ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας ότι σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία.
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε πως ο τραπεζικός τομέας έχει επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης και συγκεντροποίησης, ενώ οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν σημαντική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και το απόθεμα αυξάνεται κατά 17%. Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν την επιχειρηματικότητα με υψηλότερους ρυθμούς από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. «Εκεί που υπάρχει θέμα είναι στα νοικοκυριά», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Ανδρέας Αθανασόπουλος: Οι επιχειρήσεις καλούνται να αλλάξουν
«Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά απρόβλεπτα και γρήγορα μέσα από SMS και tweets και σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις καλούνται να ανασχεδιάσουν τον τρόπο που επενδύουν, παράγουν, σκέφτονται και δρουν και τα κράτη πρέπει να ξαναθυμηθούν τι σημαίνει εθνική στρατηγική», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Olympia Group, Ανδρέας Αθανασόπουλος κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση, τονίζοντας πως η Ευρώπη διστάζει.
«Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι σύνθημα, είναι κάλεσμα», είπε ο κ. Αθανασόπουλος τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς το ευρωπαϊκό μοντέλο ασφαλείας έχει πάψει να είναι αυτονόητο, και το αναπτυξιακό μοντέλο της κλυδωνίζεται.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Olympia Dialogues o κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι ο όμιλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο αποτύπωμά του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. «Αυτός είναι και ο λόγος που γεννήθηκαν τα Olympia Dialogues. Ξεκίνησαν ως μια εσωτερική πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε τη στρατηγική σκέψη στα ηγετικά μας στελέχη. Σήμερα, τα ανοίγουμε γιατί σε έναν κόσμο τόσο περίπλοκο, οι απαντήσεις δεν έρχονται από κλειστά συστήματα. Έρχονται από ανοιχτές συζητήσεις», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Olympia Group.