London Calling: Νέο ραντεβού των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας την Τρίτη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
London Calling: Νέο ραντεβού των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας την Τρίτη
Οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη διαπραγματεύθηκαν για περισσότερες από έξι ώρες στο Lancaster House.

Ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί για δεύτερη ημέρα, αύριο Τρίτη, στην βρετανική πρωτεύουσα του Λονδίνου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να μετριάσουν τις εντάσεις σχετικά με τους δασμούς που κυμαίνονται από τις εξαγωγές προϊόντω τεχνολογίας μέχρι τις σπάνιες γαίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεών τους στο Λονδίνο μετά από περισσότερες από έξι ώρες στο Lancaster House, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα κοντά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Τα πάμε καλά με την Κίνα. Η Κίνα δεν είναι εύκολη. Λαμβάνω μόνο καλές αναφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ που συνοδεύεται από τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμσον Γκριρ. Ο Μπέσεντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι είχαν μια «καλή συνάντηση», ενώ ο Λούτνικ χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».

Το Πεκίνο έχει στείλει τον αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ στη Βρετανία για την συνάντηση με τους Αμερικανούς, ο οποίος δεν έκανε κάποιο σχόλιο στα ΜΜΕ. Οι ΗΠΑ έχουν δείξει πως είναι πρόθυμες να άρουν τους περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές τεχνολογίας με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ότι και η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αποστολές σπάνιων γαιών, οι οποίες είναι κρίσιμες για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ενέργειας, άμυνας και τεχνολογίας.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να άρει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στο λογισμικό σχεδιασμού τσιπ, τα εξαρτήματα κινητήρων, τα χημικά και τα πυρηνικά υλικά. Ο Τραμπ πάντως δεν θέλησε να δεσμευτεί για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως «θα δούμε τι θα γίνει». Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως η Κίνα «κλέβει τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια». «Θέλουμε να ανοίξουμε την Κίνα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Αισιoδοξία για το τετ α τετ ΗΠΑ με Κίνα - Με μικρές μεταβολές έκλεισαν οι δείκτες

Άνοδος για το πετρέλαιο στην σκιά των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Δεν κάνει πίσω ο Τραμπ: 700 πεζοναύτες και επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider