Η Κίνα και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα στο Λονδίνο έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τους αμοιβαίους τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια απότομη αύξηση της έντασης την περασμένη εβδομάδα. Η Ουάσιγκτον να εμφανίζεται πρόθυμη να άρει περιορισμούς στις εξαγωγές, εφόσον το Πεκίνο δεσμευτεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αποστολές σπάνιων γαιών.
Οι δύο πλευρές συναντώνται στο Lancaster House, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα στη Γενεύη και είχε προβλέψει μείωση στους υψηλούς δασμούς και περιορισμούς που επιβάλλονταν εκατέρωθεν. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ξανά, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ειδικά για τις εξαγωγές.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι: Την αμερικανική αποστολή ηγούνται οι υπουργοί Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμσον Γκριρ. Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε πως μετά τη χειραψία, οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειωθούν και η Κίνα θα απελευθερώσει αποστολές σπάνιων γαιών.
Πρόκειται για τη σαφέστερη ένδειξη έως τώρα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προβούν σε σημαντική παραχώρηση. Η νέα αυτή συνάντηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που ο Τραμπ επανεξελέγη, γεγονός που θεωρήθηκε θετικό σημάδι. Η βρετανική κυβέρνηση, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, δήλωσε ότι «ο εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν» και πως υποστηρίζει τον ελεύθερο και δίκαιο διάλογο.
«Άφησαν πολλά στη σφαίρα της ερμηνείας», σχολίασε ο Τζος Λίπσκι από το Atlantic Council. «Αυτό που θέλουν τώρα είναι να επιστρέψουν στο σημείο που ήταν στη Γενεύη, με πιο συγκεκριμένες γραπτές συμφωνίες για το τι θα επιτρέπεται και τι όχι». Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος και σταθεροποίηση.