Την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών (20%) σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 9η Ιουλίου επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την «πολύ καλή συζήτηση» που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου. Δέχτηκα και μου είπε πως (οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών) θα συναντηθούν γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω X ότι είπε στον κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια «καλής συνδιάλεξης» που είχαν, πως θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ως την 9η Ιουλίου προκειμένου τα μέρη να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία».
Την Παρασκευή, ο κ. Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών κι απείλησε να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ στο 50% από 1ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλλει τριών ειδών δασμούς στην ΕΕ: 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου, 25% στα αυτοκίνητα και 20% σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο. Οι τελευταίοι δασμοί είχαν ανασταλεί από τις ΗΠΑ για 90 ημέρες (ως τις 14 Ιουλίου) μέχρι προχθές που ο Τραμπ αποφάσισε να διακόψει αυτή τη δασμολογική εκεχειρία.
Η ΕΕ είχε απειλήσει στις αρχές Μαΐου να επιβάλει δασμούς αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και αεροπλάνων, εάν αποτύγχαναν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ. Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραπέμψει τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress