ΕΚΤ: Δεν υπάρχει βιασύνη για παρέμβαση στα γαλλικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Δεν υπάρχει βιασύνη για παρέμβαση στα γαλλικά ομόλογα
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν σχεδιάζουν να προβούν σε έκτακτη αγορά γαλλικών ομολόγων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν σχεδιάζουν να προβούν σε έκτακτη αγορά γαλλικών ομολόγων και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στο χέρι των Γάλλων πολιτικών να καθησυχάσουν τους επενδυτές από τον φόβο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, μεταδίδει το Reuters.

Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο selloff την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που ενδέχεται να δώσουν προβάδισμα στην ακροδεξιά, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να αναμένουν παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, υπό τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα.

Οι πηγές της ΕΚΤ εξέφρασαν διαφορετικού βαθμού ανησυχία για το μέγεθος του selloff των γαλλικών κρατικών ομολόγων, των οποίων το risk premium έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση της Ευρωζώνης το 2011.

Συμφώνησαν ομόφωνα ότι έπρεπε οι Γάλλοι πολιτικοί να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ασκήσουν μια λογική οικονομική πολιτική. Δύο μάλιστα τάχθηκαν υπέρ του να μην παρέμβει η ΕΚΤ, προτού σχηματιστεί νέα γαλλική κυβέρνηση και ανακοινωθούν τα νέα δημοσιονομικά σχέδια.

Ο μηχανισμός προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) της ΕΚΤ επιτρέπει στη νομισματική αρχή να αγοράζει απεριόριστα ομόλογα από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση, αλλά μόνο για όσο διάστημα τηρούνται ορισμένες παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένοι διοικητές της ΕΚΤ έχουν θορυβηθεί και μόνο από την ιδέα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στη Γαλλία, καθώς πρόσφατα θεωρούνταν ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η Γαλλία κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώχευσε η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Fisker

Σε χαμηλό ενός μηνός το Bitcoin

Κορυφαία αξιώματα ΕΕ: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Ο «κρυφός άσσος» του ΕΛΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider