Μητσοτάκης: Οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά - Επιπλέον πρωτοβουλίες για τη στέγαση νέων ζευγαριών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά - Επιπλέον πρωτοβουλίες για τη στέγαση νέων ζευγαριών
Η Κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά που έχουν ήδη παιδιά, προκειμένου να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις και νέες πρωτοβουλίες για την απόκτηση στέγης, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών θα κάνουμε πιο εύκολη τη δημιουργία οικογένειας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, που διοργανώνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική» ανέφερε.

Η Κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά που έχουν ήδη παιδιά, προκειμένου να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. «Είναι πιο δύσκολο να πείσεις κάποιον που δεν έχει παιδί, να κάνει. Μπορείς όμως να εστιάσεις στις οικογένειες που έχουν ήδη ένα παιδί και γνωρίζουν την συναισθηματική ολοκλήρωση που φέρνει η απόκτηση της οικογένειας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα υποστήριξης των οικογενειών, την πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

«Η αναδιάταξη όλων των πολιτικών μας για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το δημογραφικό είναι ζήτημα κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό.

«Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πόσο σημαντικό και πολυσύνθετο πρόβλημα είναι το ζήτημα του δημογραφικού και ως εκ τούτου το αντιμετωπίζει ολιστικά. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι είναι εξίσου σημαντική η αύξηση των γεννήσεων, αλλά και η ποιοτική γήρανση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κράτος θα στηρίξει την εργαζόμενη γυναίκα, προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει οικογένεια. «Η γυναίκα είναι αυτή που η απόφαση είναι πρωτίστως δική της. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου είναι προτεραιότητα μας» τόνισε.

«Είναι πολύ σημαντικό οι οικογένειες στην περιφέρεια και τα απομονωμένα μέρη να αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες παροχές και την ίδια ποιότητα με αυτές που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις» υποστήριξε.

Τέλος, μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την στεγαστική πολιτική των νέων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ζαχαράκη: Εθνική καμπάνια ενημέρωσης για την οικογένεια

Στη διεύρυνση αλλά και βελτίωση των όρων για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προκειμένου το συγκεκριμένο πρόγραμμα να γίνει ελκυστικότερο, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο για το Δημογραφικό.

Η υπουργός ανέδειξε την περιφερειακή διάσταση του Δημογραφικού μιλώντας ουσιαστικά για «13 σχέδια για το Δημογραφικό», τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της ΕΝΠΕ αλλά και της ΚΕΔΕ με προτάσεις, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση επιμέρους πολιτικών.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και ενδυνάμωσης των γυναικών, την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, το υποστηρικτικό πλαίσιο για τις οικογένειες με παιδιά.

Επίσης προανήγγειλε μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης για την οικογένεια αλλά και ειδικά για τα ζητήματα γονιμότητας, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει ελάχιστη γνώση κυρίως μεταξύ των νέων, στο πόσο επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες τους και την επιλογή να αποκτήσουν οικογένεια.

«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά η οποία έχει καταπονηθεί από τις πολλαπλές κρίσεις» τόνισε η κυρία Ζαχαράκη αναφερόμενη σε επιμέρους πολιτικές και προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού.

«Λόγω δημογραφικού έχουμε μείωση των μαθητών στα σχολεία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να πρέπει να ξαναδεί το όριο σύστασης των σχολικών μονάδων» ανέφερε η υπουργός.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η εξίσωση των μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών.

Τέλος, έκανε λόγο για ένα νέο πρόγραμμα που εξετάζει το υπουργείο που θα αφορά «Φροντιστές στο Σπίτι» σε συνδυασμό με το υπάρχον πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνοντας πως έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά ότι 7,7 εκατομμύρια γυναίκες δεν εργάζονται γιατί καλούνται να φροντίσουν κάποιο οικείο πρόσωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

Δημογραφικό: Μειώνεται στα 7,7 εκατ. ο πληθυσμός στην Ελλάδα - Εργασία και μετά τη σύνταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider