Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό: Στις 23 Μαΐου η παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό - Οι βασικοί άξονες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό: Στις 23 Μαΐου η παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό - Οι βασικοί άξονες
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνει - σύμφωνα με πληροφορίες- δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια.

Την Πέμπτη 23 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες φιλοδοξούν να προλάβουν τις δραματικές εξελίξεις που εγκυμονεί η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, o πληθυσμός στην Ελλάδα από 10.438 εκατομμύρια το 2022 μειώνεται σε 7.777 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο λόγος εξάρτησης των ηλικιωμένων από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξάνεται από 39,0 το 2022, σε 74,4 το 2050.

Με απώτερο στόχο να αποτραπεί η πορεία προς ένα δημογραφικό... αδιέξοδο, η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχει σχεδιάσει στοχευμένες δράσεις για τη συγκράτηση και προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά, αλλά και τη στέγαση νέων ζευγαριών προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Στη «φαρέτρα» των παρεμβάσεων υπάρχουν και μέτρα για την οικονομική ένταξη νόμιμων μεταναστών (μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους), καθώς και την ενίσχυση των επιδομάτων και παροχών σε οικογένειες και μητέρες.

Ξεχωριστή μέριμνα αναμένεται να δοθεί για την ενεργή γήρανση των ηλικιωμένων, την στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την επιστροφή των χιλιάδων νέων από το εξωτερικό, προκειμένου να εργαστούν και να δημιουργήσουν πίσω στην πατρίδα τους.

Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια. Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου αφορούν:

  • μέτρα για την στήριξη των γονιών και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
  • έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους,
  • στεγαστικά προγράμματα για την υποστήριξη κυρίως των νέων και των ευάλωτων ομάδων,
  • πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας,
  • επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

1. Στήριξη της οικογένειας

- Οικονομική στήριξη.
- Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
- Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2. Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού

- Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
- Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
- Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
- Μετανάστευση και brain gain.

3. Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού

- Προώθηση ενεργού γήρανσης.
- Στήριξη υγιούς γήρανσης.
- Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
- Γερνώντας στο σπίτι.

4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής

- Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
- Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
- Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.

5. Προώθηση της ανάπτυξης

- Ενίσχυση της καινοτομίας.
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

«Μονόδρομο» για την κυβέρνηση συνιστά η αύξηση των επιδομάτων που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών, ενώ κίνητρα θα δοθούν σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνων.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για την στήριξη της οικογένειας και την ενδυνάμωσή της και το λαμβάνουν σήμερα πάνω από 645.000 οικογένειες.

Πρόκειται για ένα μη ανταποδοτικό επίδομα που χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και το εισόδημα του ζευγαριού.

Παρατηρητήριο για τη Δημογραφία και «Σπίτι της Οικογένειας»

Στις ενέργειες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2024 εντάσσονται:

  • Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων και δεδομένων δημογραφικού χαρακτήρα για την αποτύπωση των αναγκών ανά Περιφέρεια και τον σχεδιασμό μέτρων και δράσεων.
  • Η εφαρμογή και σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου για το «Σπίτι της Οικογένειας», με στόχο την στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την ενθάρρυνση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για τις γυναίκες, τόσο στο μέτωπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και στο θέμα των αδειών, της τηλεργασίας και της δημιουργίας δομών φροντίδας βρεφών εντός των επιχειρήσεων. Η εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης για τις μητέρες συνιστούν επίσης μέρος των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται.

Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εργασίας για πολίτες κάτω των 30 ετών, ώστε να ξεκινήσουν την εργασιακή τους πορεία και να μπορούν να έχουν προοπτικές δημιουργίας οικογένειας.

Παρεμβάσεις στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, ενώ αναγκαία θεωρείται η αναχαίτιση του κύματος εκροής νέων και ειδικότερα επιστημόνων και ειδικευμένου
προσωπικού (brain drain) και ο επαναπατρισμός αυτών που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

Τέλος ενέργειες θα υπάρξουν για την προσέλκυση και ουσιαστική ενσωμάτωση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού από χώρες του εξωτερικού (ψηφιακούς νομάδες κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Μειώνεται στα 7,7 εκατ. ο πληθυσμός στην Ελλάδα - Εργασία και μετά τη σύνταξη

O Έλον Μασκ ανησυχεί για το δημογραφικό στην Ελλάδα

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider