Ο φόρος φέρνει λαθρεμπόριο και στον καφέ

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόρος φέρνει λαθρεμπόριο και στον καφέ

Φόβους για ανάπτυξη φαινομένων παράνομης διακίνησης και στην αγορά του καφέ την οποία θα τροφοδοτήσει η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου εκφράζει η αγορά.

Η επιβάρυνση που αναμένεται να φέρει στις τιμές των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση και των τελικών προϊόντων προβληματίζει τις επιχειρήσεις καθώς εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει μείωση των πωλήσεων τόσο στην κατανάλωση του καφέ στο σπίτι όσο και στα σημεία καφεστίασης. Παράλληλα η ύπαρξη του νέου φόρου ανοίγει την όρεξη για την δημιουργία μιας παράνομης αγοράς κάτι άλλωστε το οποίο έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες αγορές προϊόντων όπως είναι τα αλκοολούχα ποτά, τα τσιγάρα, αλλά και τα καύσιμα.

Η συνολική αξία της αγοράς του καφέ αποτιμάται σήμερα στα 400 εκατ. ευρώ τοποθετώντας τον καφέ στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων σε σχέση με αλλά ροφήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς από το σύνολο της κατανάλωσης το 70% πραγματοποιείται στο σπίτι με προϊόντα που αγοράζονται κυρίως από τα σουπερ μάρκετ και το 30% στις καφετέριες. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 280 εκατ. ευρώ για την κατανάλωση στο σπίτι και 120 εκατ. ευρώ σε σημεία καφεστίασης.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε αύξηση φόρου στα προϊόντα οδηγεί σε συρρίκνωση την κατανάλωση ακόμα και για βασικά καθημερινά προϊόντα . Ποιο πρόσφατο παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες προϊόντων η οποία οδήγησε σε πτώση ακόμα και την αγορά των ειδών σουπερ μάρκετ .

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης προβλέπετε διαφορετική επιβάρυνση ανά κιλό βάρους στον καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα καφέ:

  • 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
  • 3 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
  • 4 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
  • 4 ευρώ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες η εταιρεία Nestle ,οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκτίμησαν ότι η αύξηση της φορολογίας του καφέ θα επιδράσει αρνητικά στην κατανάλωση καθώς η αξία του καφέ θα ανατιμηθεί έως 30% αφού οι εισαγωγείς και οι χονδρέμποροι αναμένεται ότι θα περάσουν τους επικείμενους φόρους στις τιμές των προϊόντων. Οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ εκτιμάτε ότι δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν ανάλογη αύξηση αφού υπολογίζεται ότι η συσκευασία των 200 γραμμαρίων του ελληνικού καφέ έχει μέση τιμή ραφιού περίπου 2,30 ευρώ και μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 3,10 ευρώ το πακέτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider