«Νύξη» Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: Χωρίς προκαταβολική δέσμευση - Δεν εξαρτόμαστε από Fed

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Νύξη» Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: Χωρίς προκαταβολική δέσμευση - Δεν εξαρτόμαστε από Fed
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΕΚΤ δεν θα δεσμευθεί προκαταβολικά σε καμία μείωση επιτοκίων από Λαγκάρντ. 5ο σερί pause. Το «σήμα» για τον Ιούνιο - «Δεν είμαστε εξαρτώμενoι από τη Fed» - Η σύγκριση Ευρωζώνης με ΗΠΑ και η «ανώμαλη» πορεία του πληθωρισμού έως το 2025.

Με σχόλιο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά τη διατήρηση των επιτοκίων σε αμετάβλητο επίπεδο για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολική δέσμευση για μείωση του κόστους δανεισμού. Οι αποφάσεις θα είναι «data-dependent», δηλαδή θα λαμβάνovται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες που θα επικρατούν, σε μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των «δεδομένων», με προσήλωση στην σταθερότητα των τιμών, ήτοι στο όριο του 2%, ενώ «έδειξε» προς τον Ιούνιο.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως: «δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής». Παράλληλα, σχολίασε πως τον Ιούνιο θα υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα στοιχεία και νέες προβλέψεις, προσθέτοντας πως: «Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας». Γνωστοποίησε μάλιστα πως λίγα μέλη του ΔΣ «είχαν επαρκή εμπιστοσύνη» με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειονότητα περιμένει περισσότερα δεδομένα.

Η «ανώμαλη» πορεία του πληθωρισμού έως το 2025

Υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε «αδύναμη» το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, οι ελπίδες για μια σταδιακή ανάκαμψη ειδικά όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών είναι ακόμα ζωντανές, ενώ τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που συμβάλουν σημαντικά στην αποπληθωριστική διαδικασία. «Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο «πυρήνας» υποχωρεί, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά.

Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2025. Παράλληλα, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, όπως αποτυπώνεται κυρίως στις λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, παρά στο ιστορικό χαμηλό της ανεργίας, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των ανησυχιών σχετικά με τις υπερβολικές πιέσεις από μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες ήταν μικρότερες από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, η αναιμική παραγωγικότητα -ένα άλλο κομμάτι του παζλ- παραμένει «αγκάθι».

Το «ζουμί» από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, βρίσκεται στη δήλωση που επισημαίνει πως: «Η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», δίνοντας «σήμα» για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από Ιούνιο.

Σύμφωνα με την «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, η πορεία μέχρι τον στόχο του 2% θα είναι ανώμαλη, ιδιαίτερα λόγω της αστάθειας στην ενέργεια. Ένα από τα τελευταία μηνύματα που απέστειλε η 68χρονη τραπεζίτης είναι το ακόλουθο: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και εμπόδια στον δρόμο, αλλά ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025. Θα δούμε...».

Fed, ΗΠΑ και δολάριο

Η Γαλλίδα αξιωματούχος, ξεκαθάρισε μετ' επιτάσεως πως η ΕΚΤ δεν είναι εξαρτώμενη από την Fed, ενώ προσπάθησε να δώσει την εντύπωση δεν επηρεάζεται από τις «καυτές» μετρήσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό και τις επικείμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πιέσεων. Το ΔΣ της ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στη ζώνη του ευρώ, αποσαφήνισε, σημειώνοντας πως η φύση του πληθωρισμού σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού είναι διαφορετική από την εμπειρία των ΗΠΑ.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι διαφορετικές, η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι διαφορετικές, τα πολιτικά καθεστώτα είναι διαφορετικά» διευκρίνισε. Ερωτηθείσα για την διαφαινόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, επέμεινε στο μήνυμα της ΕΚΤ ότι «αυτό δεν είναι στόχος για τους αξιωματούχους μας, ενώ υπάρχουν "πολλά κανάλια" μέσω των οποίων οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη».

Το αδιέξοδο της ΕΚΤ

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ βαδίζει σε... λεπτό πάγο με τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων (3 ή 4 έχει «προβλέψει» ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας) να κρίνονται αναγκαίες, καθώς οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου και ευρωαγορές έχουν «γονατίσει» από την αφόρητη «πίεση» που ασκεί το αυξημένο κόστος δανεισμού εδώ και μήνες, όπως αποτυπώνεται από τη διολίσθηση ισχυρών χωρών σε υφεσιακά μονοπάτια και από την επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προβλέψεων και στόχων για το τρέχον έτος.

Ο «ασφυκτικός» κλοιός για τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ από τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, δυσχεραίνει τόσο την αναχρηματοδότηση των χρεών τους όσο και την στήριξη επενδύσεων, κρατικών προϋπολογισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Βεβαίως, το τοπίο για την Ευρώπη μπορεί να καλυτερεύσει ή να χειροτερεύσει από ένα ακόμη «όπλο» στην «φαρέτρα» της ΕΚΤ, που δεν είναι άλλο από την διάθεση ή απόσυρση ρευστότητας.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός πριν μπει το 2025, η ΕΚΤ σκοπεύει να «στερήσει» 800 δισ. ευρώ ρευστότητα, με τα μη επανεπενδυόμενα κεφάλαια των λήξεων από τα προγράμματα APP και PEPP και τα επιστρεφόμενα κεφάλαια των προγραμμάτων TLTROs από τις τράπεζες, τα οποία με την μόχλευση που έχουν υποστεί μετά την εισαγωγή τους στο σύστημα, φέρνει την απόσυρση να προσεγγίζει -συντηρητικά- τα 10 τρισ. ευρώ!

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ και το ψαλίδισμα των επιτοκίων συνιστά η Fed: Ειδικότερα, εάν η ΕΚΤ μειώσει το κόστος δανεισμού πριν την Fed, θα προκαλέσει μια αρνητική «ταλάντωση» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συγκρατείται «ασθμαίνοντας» στο 1,07 δολάρια. Μια διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, εν μέσω φόβων για αναζωπύρωση της πληθωριστικής λαίλαπας, ιδίως από ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ δεν παράγει αλλά εισάγει, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ΕΚΤ.

Μιλώντας για commodities και forex, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη διασύνδεση των νομισμάτων με τα εμπορεύματα: Το πετρέλαιο κατακτά τα 90 δολάρια το βαρέλι και προχωρά αργά αλλά σταθερά προς τα 100 δολάρια, ενώ η ισοτιμία με τον χρυσό έχει πάει... περίπατο καθώς μια ουγγιά του πολύτιμου μετάλλου φλερτάρει τα 2.355 δολάρια, γεγονός που συνεπάγεται με μια σχεδόν οριζόντια «αόρατη» νομισματική υποτίμηση.

Η Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, ενώ και τα τρία έχουν «γαντζωθεί» σε επίπεδα - ρεκόρ.

Στην ανακοίνωση του ΔΣ επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, καθοδηγούμενος από τις χαμηλότερες πιέσεις των τιμών των ειδών διατροφής και των αγαθών. «Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα» υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, τονίζεται πως το ΔΣ θα παραμείνει πιστό στο δόγμα «higher for longer» ενώ εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, και δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, όπως αναφέρεται.

ΑΡΡ και ΡΕΡΡ

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία» διευκρινίζεται.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Lose-lose situation» για την UBS οι νέοι αυστηρότεροι τραπεζικοί κανόνες

Τράπεζες: Τη Δευτέρα το επίσημο αίτημα στον SSM για τα μερίσματα – Τι ζητούν και τι περιμένουν

ING: Έρχεται ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και Νότο σε θέση οδηγού - Ξεκινά μειώσεις η ΕΚΤ τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider