Η Γερμανία αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης για τα τριμηνιαία κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης για τα τριμηνιαία κέρδη
Μία «χούφτα» κορυφαίων γερμανικών εταιρειών μπορεί να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στα τριμηνιαία αποτελέσματα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ένα δυσοίωνο σημάδι για τον δείκτη αναφοράς DAX της χώρας καθώς κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Μία «χούφτα» κορυφαίων γερμανικών εταιρειών μπορεί να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στα τριμηνιαία αποτελέσματα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ένα δυσοίωνο σημάδι για τον δείκτη αναφοράς DAX της χώρας ενώ κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW AG και Mercedes-Benz Group AG, ο γίγαντας χημικών BASF SE, η εταιρεία φαρμάκων και χημικών φυτών Bayer AG και η κατασκευάστρια τσιπ Infineon Technologies AG είναι μεταξύ επτά εταιρείες του Euro Stoxx 50 που αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση 7% στα κέρδη ανά μετοχή τον δείκτη, εξαιρουμένων του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence. Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA και η ολλανδική εταιρεία εξοπλισμού ημιαγωγών ASML Holding NV, παρουσιάζουν επίσης μεγάλη πτώση.

«Η εξάρτηση της Γερμανίας από ορισμένες βιομηχανίες-κλειδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την εκθέτει στη διεθνή πίεση από την κυκλική ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία ανακάμπτει αργά», σχολίασε η Kaidi Meng του Bloomberg Intelligence.

Κατά 46% μειώθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Infineon για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου εν μέσω μιας ευρύτερης ύφεσης στη ζήτηση από βιομηχανικούς πελάτες. Οι μετοχές του προμηθευτή των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων διολίσθησαν τον Μάρτιο, αφού όπως ανέφερε το Bloomberg η κυβέρνηση στο Πεκίνο είχε ζητήσει διακριτικά από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να αυξήσουν σημαντικά τις αγορές τους από τους τοπικούς κατασκευαστές τσιπ.

Οι ανησυχίες των επενδυτών μπορεί να είναι υπερβολικές, καθώς η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη, έγραψε ο αναλυτής της Citi Andrew Gardiner σε σημείωμά του τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, δήλωσε ο Gardiner.

Εν τω μεταξύ, μια «ανησυχητική» επιβράδυνση της ζήτησης EV και ο «έντονος» ανταγωνισμός στην Κίνα όσον αφορά τις τιμές και την τεχνολογία υποδηλώνουν ένα δύσκολο 2024 για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg, Romain Gourvil. Η Mercedes και η BMW κάνουν μεγάλες εκπτώσεις καθώς αυξάνεται η πίεση στις τιμές, δήλωσε ο αναλυτής της BI Michael Dean.

Το κόστος των πρώτων υλών παραμένει αυξημένο για τις Bayer και BASF, σύμφωνα με τον Jason Miner της BI. Οι επιχειρήσεις σπόρων και χημικών καλλιεργειών της Bayer αντιμετωπίζουν επίσης άλλο ένα αδύναμο τρίμηνο, καθώς οι αγρότες αναμένουν χαμηλότερες τιμές των καλλιεργειών, ενώ η μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα λόγω των υψηλών επιτοκίων περιορίζει τη ζήτηση για τα προϊόντα της BASF, επισημαίνει ο Miner.

Η Bayer βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με τις μαζικές δικαστικές διαμάχες που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup, αφού πριν από δύο χρόνια έβαλε στην άκρη έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση περισσότερων από 100.000 υποθέσεων.

«Εάν τα κέρδη συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ο DAX θα μπορούσε να χάσει μέρος της αποτίμησής του», δήλωσε ο Meng της BI.

Μέχρι στιγμής φέτος ο DAX έχει σημειώσει ράλι περίπου 8%, ενώ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στις 28 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Lose-lose situation» για την UBS οι νέοι αυστηρότεροι τραπεζικοί κανόνες

Γερμανία: Η Lufthansa παρατείνει την αναστολή των πτήσεων από και προς Τεχεράνη ως το Σάββατο

Ο σεΐχης που ελέγχει μία από τις πιο καυτές χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider