Το φαινόμενο της πεταλούδας για την τεκίλα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φαινόμενο της πεταλούδας για την τεκίλα
Πώς η σημαντική μείωση τιμών στην αγαύη και κατ’ επέκταση στο κόστος παραγωγής αλλάζει το τοπίο για το δημοφιλές ποτό.

Νέα δεδομένα για τη ζήτηση και κατ’ επέκταση την πορεία της κατανάλωσης της τεκίλας δημιουργούν οι τιμές της αγαύης, της πρώτης ύλης για την παρασκευή ενός από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βρετανικής εταιρείας ερευνών IWSR που παρακολουθεί τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο, καθώς οι τιμές της αγαύης υποχωρούν και ταυτόχρονα η ζήτηση για την τεκίλα μετριάζεται στην αμερικανική αγορά, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και δη στην παρασκευή του αλκοολούχου ποτού έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος που παράγουν σε χαμηλότερες τιμές. Οι δυνατότητες για πρόσθετες επενδύσεις αυξάνονται, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές για την κατανάλωση τεκίλας στις αγορές – κλειδιά.

Η πορεία των τιμών της αγαύης

Οι τιμές της αγαύης στο εξωτερικό σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ πριν από 18 περίπου μήνες, αγγίζοντας τα 32 πέσο Μεξικού το κιλό, ωστόσο από τον Φεβρουάριο του 2024 υποχώρησαν στα επίπεδα των 5 πέσο Μεξικού το κιλό. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς και αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, καθώς αυξάνονται τα τελευταία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αγαύης. Μόνο το 2022 αυξήθηκαν κατά 10% έναντι του 2021 και έπεται και συνέχεια. Σύμφωνα δε με παράγοντες του κλάδου, ο αριθμός των καλλιεργητών αγαύης έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 2018 και έπειτα.

«Η μεγάλη αύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών αγαύης σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης για premium τεκίλα στις ΗΠΑ μετά από χρόνια ισχυρής ανοδικής πορείας, έχουν προσδώσει σημαντικά κίνητρα στους νέους καλλιεργητές οι οποίοι εισέρχονται στον κλάδο προκειμένου να δρέψουν τα οφέλη της τρέχουσας κατάστασης», εξηγεί ο Jose Luis Hermoso, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της IWSR για την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ο κύκλος της παραγωγής

Η αγαύη δε ακολουθεί μια παρόμοια πορεία με εκείνη που ακολουθούν πολλά γνωστά εμπορεύματα και δη έναν μη ισορροπημένο κύκλο παραγωγής. Οι παραγωγοί τείνουν να αυξάνουν τις καλλιέργειες όταν οι τιμές είναι στα ύψη, γεγονός που ωθεί τελικά πτωτικά τις τιμές στη συνέχεια. Η πτωτική αυτή πορεία των τιμών μοιραία μειώνει τη διάθεση των καλλιεργητών για νέα παραγωγή, γεγονός που περιορίζει εν κατακλείδι την προσφορά και ωθεί εκ νέου ανοδικά τις τιμές.

Αυτός ο κύκλος διαρκεί περί τα 10-15 χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που οι τιμές της αγαύης είχαν φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δη στα 2 πέσο Μεξικού ανά κιλό ήταν το διάστημα 2007-2010.

Η κατανάλωση

Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση τεκίλας κατέγραψε αύξηση μόλις 4% - σε όγκους - το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά από χρόνια διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης.

«Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε μια εισροή φθηνότερης τεκίλας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους καταναλωτές να ελκύονται από ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας το οποίο εντέλει διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή», προβλέπει από την πλευρά του ο Richard Halstead, αναλυτής και ο ίδιος της εταιρείας ερευνών IWSR.

«Η τελευταία φορά που βιώσαμε κάτι ανάλογο ήταν την περίοδο 2009-2010, όταν πολλά νέα brands τεκίλας έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά με τιμές σημαντικά χαμηλότερες», εξηγεί.

«Η πτωτική πορεία των τιμών αγαύης προσφέρει στους παρασκευαστές της τεκίλας την ευκαιρία να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, καθώς και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς», σημειώνει ο Adam Rogers, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της IWSR για τη Βόρεια Αμερική.

Να σημειωθεί εδώ ότι αν και οι ΗΠΑ και το Μεξικό πρωταγωνιστούν στην κατανάλωση τεκίλας σε όγκους διεθνώς, το τελευταίο διάστημα ενισχύονται οι προοπτικές και δη η ζήτηση για τα ποτά με βάση την αγαύη και σε άλλες αγορές, όπως ο Καναδάς, η Κίνα και η Ισπανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλκοολούχα ποτά: Έσπασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider