STOP στην απομάκρυνση γαιών από την παραγωγή τροφίμων στην Αγγλία

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
STOP στην απομάκρυνση γαιών από την παραγωγή τροφίμων στην Αγγλία
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την απόφαση να περιορίσουν την απομάκρυνση γεωργικής γης από την παραγωγή τροφίμων μετά από ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την απόφαση να περιορίσουν την απομάκρυνση γεωργικής γης από την παραγωγή τροφίμων μετά από ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων, οι αγρότες που υποβάλλουν αίτηση για το Κίνητρο Βιώσιμης Γεωργίας θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο το ένα τέταρτο της γης τους για περιβαλλοντικά μέτρα που αφαιρούν γη από την άμεση παραγωγή τροφίμων.

Ο υπουργός Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια παραγωγή τροφίμων με αυτήν την κίνηση, ενισχύοντας την προσήλωσή της στις περιβαλλοντικές αξίες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από διαβούλευση με την αγροτική κοινότητα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από ευρεία κριτική που δέχθηκε η γεωργική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα περιβαλλοντικά προγράμματα κινδυνεύουν να αποβούν αρνητικά για την επισιτιστική αυτάρκεια της χώρας. Την ίδια ωστόσο κριτική συναντάμε σε πολλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι και ανάμεσα στα αιτήματα πολλών αγροτικών οργανώσεων που βρίσκονται στους δρόμους.

Οι αγρότες μπορεί να ενθαρρύνονται να επαναφέρουν το φυσικό περιβάλλον και να υιοθετήσουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ωστόσο η διασφάλιση παράλληλα διατήρηση της παραγωγής τροφίμων παραμένει ένα φλέγον ζήτημα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανακοινώσει τη δημοσίευση ενός ετήσιου δείκτη επισιτιστικής ασφάλειας, με στόχο να διασφαλιστεί η διατήρηση της παραγωγής τροφίμων στα τρέχοντα επίπεδα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις κανείς πως η επισιτιστική ασφάλεια έχει μπει στο κέντρο των συζητήσεων πολλών κυβερνήσεων και μάλλον αυτή η συζήτηση θα έχει μέλλον και για τα Ευρωπαϊκά κράτη τα οποία εφαρμόζουν μια Αγροτική Πολιτική η οποία μάλλον μειώνει την παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Μια γεωργική πολιτική που καλούνται οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών να μεταβάλλουν το συντομότερο μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις των ευρωπαίων αγροτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider