Αύξηση 60 δισ. ετησίως για την ΚΑΠ ζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας από την ΕΕ

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 60 δισ. ετησίως για την ΚΑΠ ζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας από την ΕΕ
Οι υπουργοί ζήτησαν από την ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των χωρών τους, 60 δισ. ευρώ ετησίως σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, καθώς Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν ελαστικά στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των χωρών τους, 60 δισ. ευρώ ετησίως σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, καθώς Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν ελαστικά στο κέντρο των Βρυξελλών.

Η ΚΓΠ αντιπροσωπεύει 386,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού των 1,21 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2021 έως και το 2027. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times (FT) περίπου το 80% των χρημάτων της ΚΓΠ πηγαίνει στο 20% των αγροτών.

Η ΚΓΠ είναι η παλαιότερη από τις πολιτικές στην ΕΕ και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια σταθερή ροή εισοδήματος στους αγρότες προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Η συζήτηση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ έρχεται εν μέσω έντονων συζητήσεων για τις προτεραιότητες για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να διστάζουν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα, κυρίως λόγω των της ανάγκης να δαπανήσουν περισσότερα κονδύλια από τους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα μετά το Ρωσσοουκρανικό πόλεμο.

Οι υπουργοί γεωργίας των χωρών της ΕΕ συζήτησαν και κατατέθηκαν απόψεις υπερ της στήριξης του γεωργικού τομέα και ενίσχυσης της ΚΓΠ ενώ ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας, είπε ότι αντί να ενισχύσουν την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αποδεχτούν την ανάγκη να πληρώνουν περισσότερα για τα τρόφιμά τους.

Οι αγρότες από την άλλη ζητούν περισσότερα κεφάλαια, χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών και επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών που επιτρέπουν στις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν δρόμους κοντά στο σημείο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. Κάποιοι οδήγησαν τους ελκυστήρες τους εναντίον των ΜΑΤ και κατέστρεψαν οδοφράγματα από συρματοπλέγματα που είχαν στηθεί γύρω από τα κύρια κτίρια. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν ακόμα. Πάντως, τέλη Μαρτίου θα έχουμε νέες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών γεωργίας και εκεί αναμένεται να ληφθούν ενδεχομένων οι πρώτες αποφάσεις σχετικά με κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την ΚΑΠ. Η γεωργία θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντώντας αγρότες στην ετήσια εμπορική έκθεση Salon de l'Agriculture της χώρας στη Γαλλία έκανε έκκληση για «ηρεμία» και εκεί ο ίδιος δήλωσε πως «Δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε την αγροτική κρίση σε λίγες ώρες».

Σε επιστολή προς την Επιτροπή την Παρασκευή, η Copa-Cogeca (Η Copa-Cogeca είναι η ενωμένη φωνή των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Εκπροσωπεί πάνω από 23 εκατομμύρια αγρότες και τα μέλη των οικογενειών τους), ανέφερε ότι η περιβαλλοντική ατζέντα του μπλοκ της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα «ένα ρυθμιστικό τσουνάμι, με πάρα πολλές βιαστικές διαβουλεύσεις, στόχους από πάνω προς τα κάτω, χωρίς αξιολόγηση και προτάσεις που προωθήθηκαν χωρίς μελέτες σκοπιμότητας».

Ουσιαστικά η επιστολή της Copa-Cogeca, αναφέρει ξεκάθαρα πως η εφαρμογή της παρούσας ΚΓΠ έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων ανά την Ευρώπη, το ίδιο φυσικά και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιανουαρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: 10 μυστικά για λιγότερο φόρο – Οι κινήσεις που μηδενίζουν το «ραβασάκι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider