Ντράγκι: Η ΕΕ άμεσα πρέπει να βρει τεράστιες χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις - «Κλειδί» οι αποταμιεύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Η ΕΕ άμεσα πρέπει να βρει τεράστιες χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις - «Κλειδί» οι αποταμιεύσεις
Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει για να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους χρηματοδότησης τεράστιων επενδύσεων και μάλιστα γρήγορα για να καλύψει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι.

«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη. Αυτές οι αλλαγές έχουν ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι ξεκάθαρη και είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε ένα τεράστιο ποσό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική. Μίλησε στη Γάνδη του Βελγίου, όπου συνάντησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, την ώρα που το ενδιαφέρον εστίασε στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει ωθήσει τις αμυντικές δαπάνες στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, καθώς ο Ντράγκι προτρέπει τα κράτη μέλη για τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας της περιοχής, σε ένα όλο και πιο εχθρικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Κατά τη συζήτηση του Σαββάτου, υπογράμμισε την ανάγκη για τολμηρές δράσεις για την κάλυψη του κόστους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και της άμυνας, διατηρώντας παράλληλα τα κοινωνικά μοντέλα της Ευρώπης.

Μεταξύ των επιλογών για την κινητοποίηση του δημόσιου χρήματος σε επίπεδο ΕΕ, ο Ντράγκι έθεσε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου ή εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα είχε ρόλο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ξεκλειδωθούν οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν.

Μία από τις ιδέες που προτάθηκαν από ορισμένους στη διήμερη συνάντηση, είναι ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων του μπλοκ, μετά από παρόμοιες κινήσεις που έλαβαν τόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού χρέους είναι «ένας υγιής τρόπος» αντιμετώπισης κρίσεων. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συνεχίσουμε για κοινούς στόχους να έχουμε κοινή χρηματοδότηση», είπε.

Φωτογραφία Getty Images/ Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider