Γουόλερ (Fed): Χρειάζεται υπομονή για τις μειώσεις στα επιτόκια μετά την άνοδο στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουόλερ (Fed): Χρειάζεται υπομονή για τις μειώσεις στα επιτόκια μετά την άνοδο στις τιμές
Προσοχή στην τελευταία άνοδο των τιμών τον Ιανουάριο επέστησε ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, ειδικά όσον αφορά στην απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αν και εξακολουθεί να αναμένει ότι θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

Προσοχή στην τελευταία άνοδο των τιμών τον Ιανουάριο επέστησε ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, ειδικά όσον αφορά στην απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αν και εξακολουθεί να αναμένει ότι θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

«Η ισχύς της οικονομίας και τα πρόσφατα στοιχεία που λάβαμε για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι είναι σκόπιμο να είμαστε υπομονετικοί, προσεκτικοί, μεθοδικοί, διαβουλευτικοί – επιλέξτε το αγαπημένο σας συνώνυμο», δήλωσε ο Γουόλερ την Πέμπτη σε ομιλία του στη Μινεάπολη. «Όποια λέξη κι αν διαλέξετε, όλες μεταφράζονται σε μια ιδέα: Προς τι η βιασύνη;»

Τα σχόλια του Γουόλερ βασίστηκαν σε παρόμοια μηνύματα από άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed νωρίτερα την ίδια μέρα, με τον αντιπρόεδρο Φίλιπ Τζέφερσον να καλεί την κεντρική τράπεζα να μην μειώσει υπερβολικά τα επιτόκια ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού και την Λίσα Κουκ να αναζητά «περισσότερη εμπιστοσύνη» για την πρόοδο των τιμών.

Μόλις στα μέσα Ιανουαρίου, επενδυτές και ορισμένοι οικονομολόγοι στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου. Έκτοτε, οι αγορές έχουν ανατρέψει σημαντικά τις προσδοκίες για πρόωρες και γρήγορες περικοπές, μετατοπίζοντας τα στοιχήματα από την πρώτη κίνηση προς τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, μετά από αναφορές που δείχνουν αύξηση θέσεων εργασίας και τιμών πολύ πάνω από τις προβλέψεις τον Ιανουάριο.

Ο Γουόλερ είπε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη επειγότητα» να χαλαρώσει η πολιτική δεδομένης της ισχύος στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση των μειώσεων των επιτοκίων δεν αποκλείει να συμβούν μετά από λίγους μήνες ευνοϊκών στοιχείων.

«Θα χρειαστεί να δω μερικούς μήνες ακόμη στοιχεία για τον πληθωρισμό για να βεβαιωθώ ότι ο Ιανουάριος ήταν τυχαίος και ότι βρισκόμαστε ακόμη σε τροχιά σταθερότητας των τιμών», τόνισε ο Γουόλερ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η εικασία μου είναι ότι, ελλείψει μεγάλων οικονομικών σοκ, η καθυστέρηση των μειώσεων των επιτοκίων κατά μερικούς μήνες δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία βραχυπρόθεσμα».

«Και νομίζω ότι έχω δείξει ότι το να δράσουμε πολύ νωρίς θα μπορούσε να σπαταλήσει την πρόοδό μας στον πληθωρισμό και να διακινδυνεύσει σημαντική ζημιά στην οικονομία», πρόσθεσε ο Γουόλερ.

Ο αξιωματούχος της Fed είπε ότι είδε «κυρίως ανοδικούς κινδύνους» στις προσδοκίες του ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Προσέθεσε ότι η έκθεση τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακραία, αλλά «μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση ότι η σημαντική πρόοδος στον πληθωρισμό τον περασμένο χρόνο μπορεί να καθυστερήσει».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Holzmann: Πρώτα θα μειώσει επιτόκια η Fed και μετά θα ακολουθήσει η ΕΚΤ

Σίμκους (ΕΚΤ): Η πολιτική μας πρέπει να παραμείνει περιοριστική – «Ανοιχτός» σε μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο ο Σεντένο

Νάγκελ: Η σταδιακή προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων με αρχή τον Ιούνιο θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider