Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2024 από 3,5% που ήταν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2024 από 3,5% που ήταν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού αποδίδεται κατά βάση στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 8,3% τον Ιανουάριο από αύξηση 8,9% που είχε Δεκέμβριο του 2023 και 9% τον Νοέμβριο.

O Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως στόχος του κρατικού προϋπολογισμού είναι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,6% φέτος. Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τα τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης που φαίνεται πως συνεχίζουν σταθερά την ανοδική τους πορεία αυξάνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά και ειδικά τα ευάλωτα.

Ακόμη, ο σχετικά υψηλός δομικός πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης κρίνονται ως ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς για τη συνολική απασχόληση, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Αυξήσεις φωτιά στο ελαιόλαδο – Διψήφια άνοδος σε φρούτα και λαχανικά

Από της στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ξεχωρίζει η ετήσια άνοδος 67,4% που καταγράφει η τιμή του ελαιόλαδου, ενώ διψήφια άνοδο καταγράφουν σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι τιμές σε φρούτα (+14,2%) και λαχανικά (+14,4%), μεταλλικό νερό -αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (+11,7%) . Μονοψήφια αλλά σημαντικά υψηλότερη από τον γενικό πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμών σε ψάρια (+7,7%), κρέατα (+6%), ζάχαρη (+6%) και λοιπά τρόφιμα (5,8%).

Ειδικότερα οι βασικές μεταβολές σε προϊόντα τροφίμων και ποτών έχουν ως εξής:

Στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός τροφίμων διψήφια άνοδο σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο κατέγραψαν οι τιμές σε φαρμακευτικά προϊόντα (+12,7%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (+11,5%) και ασφάλιστρα υγείας (+14%). Μειωμένες κατά 60% ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Αυξάνονται οι τιμές στο σύνολο της αγοράς

Εκτός από την ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» που όπως αναφέρθηκε οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως οι τιμές αυξάνονται σε όλες τις επιμέρους ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών.

Από τις 12 ομάδες πτώση τιμών σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται μόνο σε δύο: Πρώτον, στην ομάδα Στέγαση που οφείλεται κατά βάση στη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμο, ενώ οι τιμές σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρησης κατοικίας και πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν. Δεύτερον, στην ομάδα Επικοινωνίες καταγράφεται μείωση τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σημαντική αύξηση τιμών, άνω του γενικού πληθωρισμού, καταγράφεται στις ομάδες: Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια (+6,4%), Υγεία (+5,7%), Ένδυση και Υπόδηση (+3,5%) και Εκπαίδευση (+3,5%).

Ειδικότερα οι ετήσιες μεταβολές ανά ομάδα αγαθών και υπηρεσιών έχουν ως εξής:

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Εύσημα για την ελληνική αγορά ομολόγων, ανθεκτική η ανάπτυξη- Τριγμοί στην Ευρωζώνη

Τζεντιλόνι: Δεν βλέπω λόγο για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες - Δομικές προκλήσεις για την γερμανική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider