Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - «Ανάσα» για BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - «Ανάσα» για BoE
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 4% τον Ιανουάριο, καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για ελαφρά επιτάχυνση, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 4% τον Ιανουάριο, καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για ελαφρά επιτάχυνση, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4% και 4% ετησίως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο ετήσια 4,2% και -0,3% για τον Ιανουάριο.

Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή προήλθε από το αλκοόλ και τον καπνό, ενώ η ισχυρότερη πτωτική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ανέφερε την Τετάρτη η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, άγγιξε το 5,1% ετησίως, κάτω από τις εκτιμήσεις για 5,2%.

Η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την ύφεση παρά τις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BοE), για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η αγορά εργασίας και οι αυξήσεις μισθών έχουν εν τω μεταξύ «χαλαρώσει», αλλά θα παραμείνουν εύρωστες και «αγκάθια» για την ΒοΕ και τον στόχο της για επιστροφή του πληθωρισμό στο 2%. Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά υφεσιακό έδαφος το τέταρτο τρίμηνο, με τα στοιχεία να δημοσιεύονται το πρωί της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Arm: Μετά το ράλι η «βουτιά» της μετοχής κατά 19%

Έρχεται νέο fund για startups υψηλής και πράσινης τεχνολογίας

Airbnb: «Βλέπει» πωλήσεις 2,07 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, πάνω από τις εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider