Ενίσχυση της Protergia με την έναρξη προμήθειας της Αλουμίνιον – Η λιανική τον Ιανουάριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενίσχυση της Protergia με την έναρξη προμήθειας της Αλουμίνιον – Η λιανική τον Ιανουάριο
Αύξηση του μεριδίου της Protergia τον προηγούμενο μήνα στο 16,43% (από 13,53%) έφερε η ανάληψη ενδοεταιρικά της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας από τις αρχές του έτους, όταν και μπήκαν «τίτλοι τέλους» στην πολύχρονη συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Αισθητό «αποτύπωμα» στο μερίδιο της Mytilineos είχε η ανάληψη από τις αρχές του έτους της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Protergia, η οποία σηματοδότησε και την «αυλαία» στην πολυετή συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Ως συνέπεια, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της Protergia αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 14,73%, από 10,74% τον Δεκέμβριο του 2023. Αν προστεθεί το ποσοστό της Volterra (1,79%), που έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos, τότε το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώνεται στο 16,43%, από 13,53%. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Watt & Volt, που είχε επίσης εξαγοράσει.

Όπως είναι φυσικό, οι ανακατατάξεις από την αλλαγή προμηθευτή της Αλουμίνιον ήταν μεγαλύτερες στα μερίδια των παρόχων ειδικά στην υψηλή τάση. Έτσι, στην εκπροσώπηση βιομηχανικών καταναλωτών, το ποσοστό της Protergia αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 39,14%, από 7,15%.

Για τους «τίτλους τέλους» στην προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πρόσφατο conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Ο κ. Μυτιληναίος είχε επισημάνει πως το μερίδιο της Protergia θα ενισχυθεί στο 20% μέσα στο 2024, με στόχο μέχρι το 2026 να αυξηθεί στο 30%.

Η κατάταξη

Όπως είναι φυσικό, η διακοπή προμήθειας ρεύματος στην Αλουμίνιον είχε ως συνέπεια να μειωθεί περαιτέρω το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια (ως ποσοστό του συνολικού εκπροσωπούμενου φορτίου). Έτσι, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 53,14%, από 56,11% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Ως συνέπεια, από την πλευρά της η επιχείρηση έκανε ένα ακόμη βήμα στο σχέδιό της να μειώσει τη «θέση» της στην προμήθεια, με δεδομένο ότι αποτελεί μόνιμη ευρωπαϊκή επιταγή ο περιορισμός κάτω από το 50% του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» στην ελληνική αγορά. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, προς την ίδια κατεύθυνση συνέτεινε και η ανάληψη από την ΗΡΩΝ της εκπροσώπησης των PPAs που έχει υπογράψει η επιχείρηση με τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους παρόχους, τον Ιανουάριο την τρίτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 10,92%, από 10,74% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε η Elpedison με 6,23% (από 6,19%), η NRG με 5,5% (από 5,68%), η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,33% (από 3,29%), η ZeniΘ με 2,64%, η Volton με 1,3%, η Eunice με 0,16% και η ΕΛΙΝΟΙΛ με 0,16%.

Οι ΑΠΕ τα πρωτεία

Σύμφωνα με το δελτίο, η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Επίσης, μειωμένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 5.195 Γιγαβατώρες.

Όσον αφορά το μίγμα παραγωγής, στην πρώτη θέση και με διαφορά βρέθηκαν οι ΑΠΕ, με μερίδιο 41%. Ακολούθησαν οι μονάδες αερίου με 30%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές με 16%. Αρκετά χαμηλότερα βρέθηκαν τα υδροηλεκτρικά (6%) και οι λιγνιτικοί σταθμοί (4%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Πότε θα φανεί η έκπτωση 45 - 480 ευρώ στους λογαριασμούς

ΡΑΑΕΥ: «Πράσινο φως» στα σταθερά τιμολόγια από 6μηνη διάρκεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider