ΕΣΠΑ: Παίρνουν μπρος οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων σε Δ. Μακεδονία και Πελοπόννησο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Παίρνουν μπρος οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων σε Δ. Μακεδονία και Πελοπόννησο
Ξεκινούν οι δράσεις για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις στις περιοχές της Απολιγνιτοποίησης. Εντός τριμήνου και τα μεγάλα προγράμματα των 280 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και ενισχυμένα ποσοστά επιδοτήσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα πανελλαδικά προγράμματα ξεκινούν οι δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» του ΕΣΠΑ στις περιοχές της Απολιγνιτοποίησης δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τους όμορους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δύο προγράμματα ενίσχυσης νέων, υπό σύσταση και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα δύο προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν έως και το 70% επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού από 20.000 έως 100.000 ευρώ, όταν τα αντίστοιχα πανελλαδικά προγράμματα επιδοτούν από 45% έως 55% του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων.

Πρόκειται ειδικότερα για τις δράσεις:

- Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 20 εκατ. και δικαιούχους νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

- Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000€ και δικαιούχους υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις .

Οι δράσεις ενθαρρύνουν επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, σύγχρονων και καινοτόμων διαδικασιών και μέσων στην παραγωγική διαδικασία, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και των εν γένει δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και την συγκράτηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Έμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα, παροχή υπηρεσιών και δαπάνες λογισμικού.

Χαμηλότοκα δάνεια και εγγυήσεις

Στο μεταξύ προχωρά και η σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ΕΣΠΑ ΔΑΜ 2021-2027.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν δύο ταμεία:

* Το Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Risk Financing Loans), για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρέχοντας δάνεια έως 100.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

Και

* Το Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Guarantee Fund) για ΜμΕ αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις χαρτοφυλακίου δανείων οι οποίες θα καλύπτουν το 80% κάθε δανείου.

Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου θα καλύπτει όλες τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.500 επιχειρήσεις και να κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 230 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες προσκλήσεις

Εντός του α' τριμήνου προγραµµατίζονται νέες προσκλήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜµΕ (130 εκατ. ευρώ) και µεγάλων επιχειρήσεων (150 εκατ. ευρώ) που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ). Ακόμη αναμένονται οι προσκλήσεις για το Τεχνολογικό Πάρκο Ζώνης Καινοτομίας (37,8 εκατ. ευρώ), για τα προγράμματα εξατομικευμένης παρέμβασης για άνεργους νέους (10,7 εκατ. ευρώ), για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (24 εκατ. ευρώ) και για την αποκατάσταση και αναγέννηση του Ορυχείου Βεγόρας (30,4 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το InvestEU και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στηρίζουν το ταμείο υποδομών απανθρακοποίησης

Τι χρειάζεται για το «άλμα προς τα εμπρός» - Τα μηνύματα του ΣΕΒ για μισθούς, επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση

ΑΔΜΗΕ: Το 2023 χρονιά ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider