ΕΣΠΑ: Ανατροπή στις επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες – Βγαίνουν εκτός οι επιχειρήσεις Airbnb και leasing

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Ανατροπή στις επιδοτήσεις για νέους επιχειρηματίες – Βγαίνουν εκτός οι επιχειρήσεις Airbnb και leasing
Τι προβλέπει η τροποποίηση της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που επιδοτεί επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ από μικρομεσαίες.

Σημαντικές αλλαγές στη δράση επιδότησης των νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 φέρνει απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης με την οποία βγαίνουν εκτός των επιλέξιμων δραστηριοτήτων επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων (Airbnb), στο leasing ακίνητων και οχημάτων και στην ενοικίαση καρεκλών.

Ειδικότερα, με την πρώτη τροποποίηση του προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που επιδοτεί επενδυτικά σχέδια ύψους έως 400.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ οι εξής:

  • 68.20.11.01 Υπηρεσίες ενοικίασης ακινήτου, που προορίζεται για κατοίκηση
  • 68.20.11.02 Υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων σπιτιών, μακράς διάρκειας (airbnb)
  • 68.20.11.03 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μακράς διάρκειας, χωρίς παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών
  • 68.20.11.04 Υπηρεσίες χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτου για κατοίκηση
  • 77.11.10 Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων.
  • 85.51.10.02 Υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και
  • 85.51.10.03 Υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων
  • 93.29.11.04 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής)
  • 93.29.11.05 Υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)
  • 93.29.11.02 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών

Οι αλλαγές αποδίδονται σε θέματα επιλεξιμότητας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βάσει των κανονισμών της ΕΕ, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Αλλαγές στα όρια

Κατά τα άλλα στην τροποποίηση τόσο του εν λόγω προγράμματος όσο και στην τροποποίηση αντίστοιχου προγράμματος που αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις (σ.σ. «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων») περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας βάσει του κανονισμού de minimis στα 300.000 ευρώ σε συνέχεια των αλλαγών στην ΕΕ, όπως είχε γράψει το insider.gr.

Υπενθυμίζεται πως η δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 190 εκατ. ευρώ επιδοτεί επενδυτικά σχέδια από 30.000 έως 400.000 ευρώ σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη περιοχή ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και κατά επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Αντίστοιχα, η δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 160 εκατ. ευρώ επιδοτεί με 45% επενδυτικά σχέδια από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται έως 45% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης και προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και με επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της κυβέρνησης – Έρχονται προσκλήσεις 3,9 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Οι προβλέψεις για 43,3 εκατ. επιβάτες το 2046 και οι επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ

ΙΟΒΕ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελληνική οικονομία – Οι επενδύσεις βασική προτεραιότητα για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider