Φορέας Ακινήτων: Μπήκε στο εννεάμηνο της «κυοφορίας» του με στόχο την προστασία της στέγης των ευάλωτων οφειλετών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορέας Ακινήτων: Μπήκε στο εννεάμηνο της «κυοφορίας» του με στόχο την προστασία της στέγης των ευάλωτων οφειλετών
Ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου ξεκίνησε εκ νέου χθες, μέσω της κοινοποίησης σχεδίου σύμβασης παραχώρησης προς τους τέσσερις προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι είναι οι: Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp.και η Ένωση Εταιρειών KAICAN Hellas - Beaumont Summit Financial DAC.

Στο κρίσιμο εννεάμηνο της «κυοφορίας» του εισήλθε ο Φορέας Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, καθώς με ορίζοντα το τέλος του γ΄ τριμήνου 2024, αναμένεται να συμπληρωθεί και το τελευταίο, ουσιαστικό κομμάτι στο «παζλ» του Πτωχευτικού Νόμου για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών και την αποφυγή των εξώσεων.

Με τους τέσσερις επενδυτές που προεπιλέχθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και με νέο, βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανεκκίνησε χθες τον διάλογο για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, o διαγωνισμός για την σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου θα ξαναέμπαινε σε τροχιά τον Ιανουάριο με τους επενδυτές, για τον σχολιασμό της Σύμβασης Παραχώρησης με βάση τους νέους όρους που προβλέπει ο νόμος 5072/2023. Οι βασικές αλλαγές πάνω στις οποίες θα προχωρήσει ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, αναδεικνύοντας τελικά το κατά πόσον υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον Φορέα Ακινήτων, προβλέπουν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς (η ίδια έκπτωση θα παρέχεται και στον οφειλέτη κατά την επαναγορά του ακινήτου), είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

Ο 2ος Κύκλος του Διαλόγου ξεκίνησε εκ νέου χθες, μέσω της κοινοποίησης σχεδίου σύμβασης παραχώρησης προς τους τέσσερις προεπιλεγέντες επενδυτές, οι οποίοι είναι οι: Bain Capital Credit, Christofferson, Robb & co, LLC, Fortress Credit Corp.και η Ένωση Εταιρειών KAICAN Hellas - Beaumont Summit Financial DAC.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 είχαν τεθεί υπόψη των προεπιλεγέντων επενδυτών μέσω του συστήματος Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. επιπρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία. Μεταξύ αυτών το αναθεωρημένο έγγραφο βασικών συμβατικών όρων (term sheet), το οποίο ενσωματώνει πορίσματα των συνεδριών που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ της αναθέτουσας αρχής και των προεπιλεγέντων επενδυτών στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου του Διαλόγου, αλλά και τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις για τον Φορέα, με τον ν. 5072/2023.

Σημειώνεται ότι η B' Φάση του διαγωνισμού περιλαμβάνει το Στάδιο Β.Ι (Διάλογος) και το Στάδιο Β.ΙΙ (Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών).

Κατά το Στάδιο Β.Ι της Β' Φάσης του Διαγωνισμού αποστέλλεται επιστολή από την Αναθέτουσα Αρχή στους προεπιλεγέντες, με την οποία καλούνται να παραλάβουν την Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο. Στην Πρόσκληση Συμμετοχής καθορίζονται οι όροι σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος, προκειμένου να εκτιμηθούν οι τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά. Παράλληλα, για να διερευνηθούν τα μέσα που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες που υπαγορεύουν τη σύσταση του Φορέα.

Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα διεξάγει διάλογο με καθέναν από τους προεπιλεγέντες σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του Συμβατικού Αντικειμένου, ενώ κατά την κρίση της, θα μπορεί να συζητήσει και όλες τις πτυχές της Σύμβασης Παραχώρησης.

Στο Στάδιο Β.ΙΙ που θα ακολουθήσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες θα αξιολογήσουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα προκειμένου να καταλήξουν στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με τον προτιμητέο επενδυτή. Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Τα κριτήρια ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης θα οριστικοποιηθούν κατά τη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού και θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα: α) Το ύψος ανάληψης κινδύνου από πλευράς του Δημοσίου, β) τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης, γ) το ζητούμενο ύψος του μισθώματος επιπλέον της απόδοσης που προκύπτει από το άρθρο 220 του ν.4738/2020, δ) τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου, ε) την ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία του υποψήφιου παραχωρησιούχου. Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας θα εξειδικευτεί κατά τη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις του Δημοσίου, η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης καθεστώτος ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορέας Ακινήτων: Τον Ιανουάριο ανοίγουν τα χαρτιά τους οι επενδυτές – Με ποιες αλλαγές επανεκκινεί ο διάλογος 

Φορέας Ακινήτων: Με έκπτωση η αγορά των κατοικιών από τους πλειστηριασμούς – Με τέσσερις επενδυτές συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider