Lamda – Ελληνικό: «Βήμα μπρος» για τον mega πόλο του Commercial Hub

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: «Βήμα μπρος» για τον mega πόλο του Commercial Hub
Η έκδοση οικοδομικής άδειας ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της κύριας κατασκευής, με τις εργασίες εκσκαφής να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Τι περιλαμβάνει το project, τι γίνεται με το Mall.

Ωριμάζουν περαιτέρω οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μεγάλου πόλου Commercial Hub στο Ελληνικό, που προωθεί η Lamda Development στο πλαίσιο της μεγαλύτερη αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Όπως αναφέρεται και από πλευρά του σχήματος που ανέλαβε τον σχεδιασμό του έργου (και ειδικότερα από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects, μέλος της διεθνούς ομάδας σχεδιασμού με επικεφαλής την Aedas), έχει ήδη ολοκληρωθεί η έκδοση της άδειας για το Commercial Hub.

Το μοναδικό αυτό έργο χαρακτηρίζεται ως Κτίριο Ειδικού Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Η επιτυχής έκδοση αυτής της οικοδομικής άδειας ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της κύριας κατασκευής με τις εργασίες εκσκαφής να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ θυμίζουμε ότι η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες του Vouliagmenis Mall, για το οποίο, σύμβουλος είναι το σχήμα ΑΒΑΞ – Rizzani, με την ελληνική εταιρεία να προσδοκά να αναλάβει και το βασικό τεχνικό αντικείμενο.

Όπως είχε από πέρυσι αναφέρει το insider.gr, περιλαμβάνει Εμπορικό Κέντρο (Vouliagmenis Mall), Γραφεία και Καταστήματα Λιανικής, συνολικής μικτής επιφάνειας 185.000 τ.μ. και 41.000 τ.μ. συνολικού πρασίνου. Δεδομένου ότι το hub, πέραν του σαφώς «ωριμότερου» Mall, περιλαμβάνει και άλλες αναπτύξεις, όπως χώρους γραφείων, εμβληματικό πύργος μικτής χρήσης, όπου θα στεγαστούν ξενοδοχείο, γραφεία και διαμερίσματα κ.λπ., εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ. Η συνολική πραγματοποιούμενη επιφάνεια δόμησης ανέρχεται σε 185.448,60 τ.μ., εκ των οποίων το Εμπορικό Κέντρο (και οι εσωτερικοί & εξωτερικοί χώροι) 129.424,64 τ.μ., τα Γραφεία 27.483,65 τ.μ. και τα Εμπορικά Καταστήματα (εσωτερικοί & εξωτερικοί χώροι) 28.540,31 τ.μ.

Το «ώριμο» Vouliagmenis Mall

Στις 30 Νοεμβρίου εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall. Με συνολική έκταση 185.000 τ.μ., το Vouliagmenis Mall Complex θα προσφέρει μια πολυδιάστατη εμπειρία αγορών και ψυχαγωγίας σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, κάθε στιγμή της ημέρας.

Προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και gadgets με αισθητήρες αφής θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών, προσφέροντας πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αειφορία και καινοτομία αποτελούν τα χαρακτηριστικά του βιώσιμου σχεδιασμού του. Το Εμπορικό Κέντρο καθώς και οι αναπτύξεις που θα βρίσκονται πάνω από αυτό θα έχουν πιστοποίηση LEED Gold.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Εμπορικό Κέντρο παίρνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την εκμισθώσιμη επιφάνεια είναι εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα, έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί συμφωνίες Heads of Terms (HoTs) για το 70% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Οι προκαταρκτικές εργασίες εκσκαφών ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κύριες εργασίες της ανέγερσης θα ξεκινήσουν το Α΄ εξάμηνο του 2024, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2026-2027.

Πώς θα είναι το «Commercial Hub»

Βάσει όσων αναφέρονταν στην περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, το οικοδομικό τετράγωνο Α-Π4.17 αποτελεί το μεγαλύτερο του πόλου αυτού, με συνολική επιφάνεια 148,37 στρέμματα και έχει διαιρεθεί σε δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Το «Commercial Hub» χωροθετείται στο οικόπεδο Α-Π4.17.1, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 122 στρέμματα. Η συνολική δόμηση θα ανέλθει σε 185.448 τ.μ., εκ των οποίων το εμπορικό κέντρο (και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι) 129.424 τ.μ., τα γραφεία 27.483 τ.μ. και τα εμπορικά καταστήματα (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι) 28.540 τ.μ. Η κάλυψη θα είναι 60%.

Όπως επίσης αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης το Commercial Hub περιλαμβάνει και μια σειρά έργων που σχετίζονται με αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλιών ή συνδυασμός αυτών με αριθμό θεατών περίπου 840, πέραν των υποδομών που αφορούν σε κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές (super markets), πολυκαταστήματα (στεγασμένοι χώροι σε έναν ή περισσότερους ορόφους) κ.α. Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ανέρχεται σε 3.946.

Στο συνολικό χώρο στάθμευσης εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες από την νομοθεσία (Π.Δ. 111/2004) θέσεις στάθμευσης, για τις επιμέρους χρήσεις, καθώς και οι θέσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα (20% των προβλεπόμενων θέσεων, 789 θέσεις), αλλά και για ΑΜΕΑ (5% των προβλεπόμενων θέσεων, 199 θέσεις) και ηλεκτροκίνητα οχήματα ΑΜΕΑ (18% των θέσεων ΑΜΕΑ και 1% των συνολικών θέσεων, ήτοι 35 θέσεις). Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων ανέρχεται σε 158 θέσεις, που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 8.001 τ.μ.

Η είσοδος και η έξοδος προς και από Commercial Hub, θα εξυπηρετείται από τους κύριους οδικούς άξονες Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Ποσειδώνος, καθώς επίσης και από τον άξονα της Λ. Αλίμου, ο οποίος συνδέει τις δύο προαναφερθείσες λεωφόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς προχωρά ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider