Έως και 344 εκατ. λιγότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέχρι το 2100!

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως και 344 εκατ. λιγότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέχρι το 2100!
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Colorado Boulder δείχνει ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων στον κόσμο θα μειωθεί από τα 616 εκατομμύρια το 2020 στα 272 εκατομμύρια το 2100.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Colorado Boulder δείχνει ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων στον κόσμο θα μειωθεί από τα 616 εκατομμύρια το 2020 στα 272 εκατομμύρια το 2100.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) στην Αυστρία. Οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα από 192 χώρες για να κατανοήσουν τις τάσεις στην αγροτική παραγωγή.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων μειώνεται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης τους. Ωστόσο, η μείωση είναι πιο έντονη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για παράδειγμα, η Κίνα αναμένεται να χάσει 354 εκατομμύρια αγροκτήματα μέχρι το 2100.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αστικοποίηση. Καθώς οι χώρες αναπτύσσονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες άνθρωποι για να καλλιεργήσουν τη γη.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων περιλαμβάνουν:

  • Η αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας. Οι αγρότες μπορούν να παράγουν περισσότερα προϊόντα από μικρότερες εκτάσεις γης.
  • Η αλλαγή της διατροφικής συνείδησης και η διατροφική «μόδα» κάθε εποχής. Οι καταναλωτές τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα από ζώα και περισσότερα τρόφιμα από φυτά. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη γη για την παραγωγή τροφίμων.
  • Η μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Τα μικρότερα αγροκτήματα είναι πιο δύσκολο να επιβιώσουν οικονομικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και να μειώσει την πρόσβαση σε αυτά σε οικονομικά αδύνατους πληθυσμούς σε διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη.
  • Οι ερευνητές της μελέτης προτείνουν διάφορες πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε τελικά να αντιμετωπιστεί η μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων.

Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν:

  1. Ενθάρρυνση των νέων αγροτών να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
  2. Παροχή οικονομικής βοήθειας σε μικρά αγροκτήματα.
  3. Προώθηση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή.

Η αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των αγροκτημάτων είναι μια σημαντική πρόκληση. Οι κυβερνήσεις και οι παραγωγοί τροφίμων θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι ο κόσμος θα έχει επαρκή τροφή στο μέλλον. Από την άλλη, στην Ευρώπη βλέπουμε πως δυστυχώς ο αγροτικός τομέας στηρίζεται όλο και λιγότερο και αυτή η έξοδος από τον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο βίαιη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρόφιμα και εκλογές: Οι φετινές κάλπες θα εντείνουν την επισιτιστική κρίση

Τα γερμανικά τρακτέρ στους δρόμους: Aυτή είναι η πραγματική αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» των τρακτέρ οι αγρότες - Στην τελική ευθεία για τα μπλόκα

gazzetta
gazzetta reader insider insider