Πρακτικά Fed: Πιθανές οι μειώσεις επιτοκίων αλλά... αβέβαιη η πορεία προς τα εκεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Πιθανές οι μειώσεις επιτοκίων αλλά... αβέβαιη η πορεία προς τα εκεί
Επιφυλακτικοί για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής φάνηκαν οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της FOMC.

Επιφυλακτικοί για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής φάνηκαν οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της FOMC, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς ενώ «είδαν» πιθανές μειώσεις επιτοκίων για το μέλλον, επεσήμαναν πως η «πορεία» προς τα εκεί είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Στη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5 με τα μέλη να αναφέρουν ότι αναμένουν περικοπές τριών ποσοστιαίων μονάδων έως το τέλος του 2024.

Ωστόσο, η σύνοψη της συνάντησης σημειώνει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή εάν θα συμβεί αυτό.

«Συζητώντας τις προοπτικές της πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεωρούν το επιτόκιο ως πιθανώς στην κορύφωση, ή κοντά σε αυτήν, για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία της πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία», αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού. Είπαν ότι οι παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνέβαλαν ουσιαστικά σε ένα κύμα που κορυφώθηκε στα μέσα του 2022 έχουν χαλαρώσει. Επιπλέον, ανέφεραν την πρόοδο όσον αφορά την καλύτερη ισορροπία της αγοράς εργασίας, αν και αυτό είναι επίσης ένα έργο σε εξέλιξη.

Το dot-plot σενάριο των προσδοκιών των μεμονωμένων μελών που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση έδειξε ότι αναμένουν περικοπές τα επόμενα τρία χρόνια για να μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού κοντά στο μακροπρόθεσμο εύρος του 2%.

«Στις υποβληθείσες προβλέψεις τους, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι, αντανακλώντας τις βελτιώσεις των προοπτικών για τον πληθωρισμό, οι βασικές προβολές τους υπονοούσαν ότι ένα χαμηλότερο εύρος στόχου για το ομοσπονδιακό επιτόκιο θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024», αναφέρει το έγγραφο.

Ωστόσο, τα πρακτικά σημειώνουν έναν «ασυνήθιστα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας» σχετικά με την πορεία της πολιτικής. Αρκετά μέλη τόνισαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το επιτόκιο σε υψηλό επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν συνεργαστεί και άλλοι σημείωσαν την πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι συνθήκες.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική θέση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω προς τον στόχο της Επιτροπής», αναφέρεται στα πρακτικά.

Πληθωρισμός και QE

Τα πρακτικά δείχνουν ότι έχει σημειωθεί «σαφής πρόοδος» έναντι του πληθωρισμού, με τον δείκτη των εξαμηνιαίων προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να δείχνει ακόμη και ότι ο ρυθμός πληθωρισμού έχει μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ωστόσο, το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι η πρόοδος ήταν «άνιση» σε όλους τους τομείς, με την ενέργεια και τα βασικά αγαθά να κινούνται χαμηλότερα, αλλά οι βασικές υπηρεσίες να εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα.

Αξιωματούχοι ασχολήθηκαν επίσης με την προσπάθεια της Fed να μειώσει τα ομόλογα στον ισολογισμό της. Η κεντρική τράπεζα έχει απομειώσει περίπου 1,2 τρισ. δολάρια επιτρέποντας οι τίτλοι που λήγουν να απομακρυνθούν αντί να επανενεπενδυθούν ως συνήθως.

Αρκετά μέλη της FOMC είπαν ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να περατωθεί η διαδικασία όταν τα τραπεζικά αποθεματικά «είναι κάπως πάνω από το επίπεδο που κρίνεται ως συνεπές σε αφθονία». Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινούσαν πολύ πριν από τη διακοπή της διαδικασίας, ώστε το κοινό να έχει αρκετή ενημέρωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάρκιν (Fed): Ρίχνει τους τόνους για μειώσεις επιτοκίων - «Θα εξαρτηθεί από την οικονομία»

Μίνι κραχ 370 δισ. ευρώ στην αμερικάνικη τεχνολογία - «Οδηγός» η Apple, ακολουθούν οι λοιπές Magnificent Seven

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έκαναν το αρνητικό 2 στα 2 μέσα στο 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider