Ήρθε η 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης στα κρατικά ταμεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης στα κρατικά ταμεία
Η Κομισιόν κατέβαλε στη χώρα μας 3,64 δισ. ευρώ. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί κατά 35,95 δισ. ευρώ.

Εφτασαν σήμερα στα κρατικά ταμεία τα 3,64 δισ. ευρώ του 3ου πακέτου δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (RFF). Είχε προηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα πληρωμής της Ελλάδας που είχε γίνει από την προηγούμενη Ανοιξη στο σκέλος των επιδοτήσεων, ενώ το αίτημα των δανείων έγινε πρόσφατα. Μάλιστα, υποβλήθηκε πιο γρήγορα, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 3,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ποσό των δόσεων ανέρχεται σε 3,64 δισ. ευρώ (1,69 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια, εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης του 2021). Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν και οι προχτηματοδοτήσεις για το νέο σχήμα του REPowerEU. Συνολικά πλέον η Ελλάδα δικαιούται να χρηματοδοτηθεί με 35,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,22 δισ. ευρώ είναι οι επιδοτήσεις και τα δάνεια είναι 17,73 δισ. ευρώ.

Τα δύο αιτήματα έγιναν στις 16 Μαΐου 2023 και στις 22 Νοεμβρίου 2023. Αφορούσαν το τρίτο αίτημα πληρωμής για επιδοτήσεις και το τρίτο αίτημα για δάνεια αντίστοιχα.

Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά αφού ολοκληρωθήκαν επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά. Αφορούν, επίσης, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της ηλεκτροκίνησης, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων Πόρων κ.ά.

Η Κομισιόν μετά την προκαταρκτική αίτηση απέστειλε τη θετική αξιολόγησή της στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee), αιτούμενη τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Ακολούθησε σήμερα η έκδοση της τελικής απόφασης, για την εκταμίευση των 3,6 δισ. Ευρώ. Ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν στο αίτημα πληρωμής, η Επιτροπή προέβη στην αναπροσαρμογή τους με βάση την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η οποία περιλάμβανε την μείωση του ποσού επιδοτήσεων λόγω αύξησης του ΑΕΠ σε 17,4 δισ. ευρώ και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Τα οφέλη από το mega deal για το υπεράκτιο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη – Πώς θα υλοποιηθεί

Όλο το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το 2024

Έξι τάσεις για την ελληνική οικονομία το 2023 – Οι προκλήσεις για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider