Προϋπολογισμός ΕΕ: Νέο ραντεβού τον Ιανουάριο - Πού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός ΕΕ: Νέο ραντεβού τον Ιανουάριο - Πού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
H συζήτηση έφτασε «σε βάθος» κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, βρίσκοντας ήδη κοινό έδαφος συμφωνιών μεταξύ των ηγετών. 

Στις αρχές του νέου έτους θα συναντηθούν και πάλι οι ηγέτες της ΕΕ για την συνέχιση της συζήτησης σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027, η οποία έφτασε «σε βάθος» κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, βρίσκοντας ήδη κοινό έδαφος συμφωνιών μεταξύ των ηγετών.

Η ενδιάμεση επανεξέταση, όπως καθορίζεται σε έγγραφο που περιγράφει τις λεπτομέρειες του διαπραγματευτικού πλαισίου, καλύπτει τη στήριξη προς την Ουκρανία, τη μετανάστευση και την εξωτερική διάσταση, την πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη, τις πληρωμές τόκων του Next Generation EU, τα ειδικά μέσα, τους νέους ιδίους πόρους και τα στοιχεία που μειώνουν τον αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Έχει τη σθεναρή υποστήριξη 26 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο προβλέπει πρόσθετο χρηματοδοτικό κονδύλιο ύψους 64,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί για τις ακόλουθες νέες προτεραιότητες:

  • 50 δισ. ευρώ για τη Διευκόλυνση για την Ουκρανία (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια)
  • 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για τις γειτονικές χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου, STEP
  • 2 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας

Σημειώνεται πως παραμένει εκκρεμότητα ο τρόπος προσδιορισμού των ανωτάτων επιπέδων πληρωμών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο πιστώσεων πληρωμών που θα αντιστοιχεί στο αυξημένο επίπεδο των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων.

Ολοκληρώνοντας την Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Αρχές του 2024 η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Προϋπολογισμός 2024: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι μήνες για τα έσοδα – Οι φόροι που θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

Πρόβλεψη-σοκ από την World Bank: Με εκτοπισμό από την αγορά εργασίας κινδυνεύουν οι απόφοιτοι επαγγελματικής εκπαίδευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider