Γερμανία-Συνεδριο SPD: Η δημοσιονομική κρίση κλονίζει το κόμμα του Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία-Συνεδριο SPD: Η δημοσιονομική κρίση κλονίζει το κόμμα του Σολτς
Όλαφ Σολτς
Τις μεγαλύτερες πολιτικές αναταράξεις της θητείας του βιώνει ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ το ίδιο ισχύει και για το SPD.

Στη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του, το οποίο διεξάγει το ετήσιο τακτικό συνέδριο του κατά το τρέχον σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Η συνεχιζόμενη διαμάχη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο κακοφτιαγμένος νόμος για τη θέρμανση και τώρα η δημοσιονομική κρίση έχουν αφήσει τα σημάδια τους και το SPD έχει χάσει δραματικά την υποστήριξή του, σημειώνει η Handelsblatt.

Όσον αφορά ειδικά για τη δημοσιονομική κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικό τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης από τις αρχές του 2024 και όχι πριν το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών όπως πίεζε η ηγεσία του SPD.

Ο γενικός γραμματέας του CDU, Kάρστεν Λίνεμαν καλεί ήδη τον Σολτς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. "Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για τον ομοσπονδιακό καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική Βουλή", δήλωσε ο Λίνεμαν στην εκπομπή "Maybrit Illner" του ZDF το βράδυ της Πέμπτης. Εάν ο Σολτς την κερδίσει, η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο για τα επόμενα δύο χρόνια. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι".

Εάν ο Σολτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για μια νέα αρχή. "Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια τώρα. Αυτή η χώρα δεν αντέχει να συνεχίσει έτσι για δύο χρόνια".

Ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κούνερτ δήλωσε στην εκπομπή ότι είναι βέβαιος ότι ο Σολτς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των τμημάτων της κυβέρνησης συνασπισμού. Οι νέες εκλογές θα έφερναν περαιτέρω αβεβαιότητα στη χώρα.

Ο επικεφαλής του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ παραδέχθηκε ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

"Η κυβέρνηση συνέβαλε επίσης στην αβεβαιότητα με τη μεγάλη διαμάχη για τον νόμο περί θέρμανσης και τη διαμάχη για τη βασική ασφάλεια των παιδιών. Έχουμε παίξει την εμπιστοσύνη στα ζάρια. Πρέπει να την κερδίσουμε πίσω", δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Κατακόρυφη πτώση στις δημοσκοπήσεις

Το SPD έχει πέσει πλέον κατακόρυφα από το 25,7% των εκλογών του 2021 σε ποσοστό μεταξύ 14 και 17% στις δημοσκοπήσεις. Βρίσκεται πλέον πολύ πίσω από το AfD, με τον Σολτς να υπολείπεται ακόμη και της ηγέτιδος του AfD Άλις Βάιντελ σε δημοσκόπηση άμεσης σύγκρισης.

Παρά τα επίμονα χαμηλά, το SPD έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ήρεμο. Το κόμμα αντλεί ακόμη από την εμπειρία του ότι πέτυχε τη νίκη στην προεκλογική εκστρατεία του 2021 με πρωτοφανή ενότητα. Το μόνο ερώτημα είναι: πόσο θα διαρκέσει αυτή η ηρεμία; Θα υπάρξει σύντομα εξέγερση, ίσως στο συνέδριο του κόμματος;

Η κριτική στο Σολτς γίνεται όλο και πιο έντονη

Σε κάθε περίπτωση, οι επικριτές γίνονται όλο και πιο δυνατοί. Το SPD πέτυχε το 2021 επειδή ασχολήθηκε με τα ζητήματα της διανεμητικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ασφάλισης, λέει ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD, Τέρμερ.

"Το κλίμα στον πληθυσμό είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς υλοποίησης αυτών των υποσχέσεων. Γι' αυτό περιμένουμε τώρα από την καγκελάριο να κάνει μια σοσιαλδημοκρατική διόρθωση πορείας". Η επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του SPD, Βίμπκε Εσντάρ, ζητά επίσης να γίνει το SPD "πιο αναγνωρίσιμο" στην κυβέρνηση.

Ο Σολτς δεν έχει πολλά να φοβηθεί την πρώτη ημέρα της τριήμερης συνεδρίασης. Από σεβασμό και μόνο, οι συνάδελφοί του στο κόμμα θα τιμήσουν την επέτειο της θητείας του και τα επιτεύγματα που έχει πετύχει ο καγκελάριος από την πλευρά του SPD: την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης, την εισαγωγή του «εισοδήματος των πολιτών» (σ.σ. κοινωνικό επίδομα), την οριστική κατάργηση των πυρηνικών.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, στην οποία θα επιβεβαιωθούν ο Κλίνγκμπεϊλ και η Σάσκια Έσκεν. Χωρίς κυβερνητικά γραφεία, η ηγεσία του SPD παρέμεινε χλωμή, με ορισμένους συντρόφους να χαρακτηρίζουν το SPD "φαινομενικά νεκρό". Όμως οι Κλίνγκμπέϊλ και Έσκεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι το μέχρι πρότινος τόσο «επαναστατημένο» κόμμα θα προκαλούσε στον Σολτς τα λιγότερα προβλήματα στις κυβερνητικές δουλειές.

Παρ' όλα αυτά, ο Σολτς μπορεί να είναι ευτυχής που δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για κάποιο κομματικό αξίωμα. Διότι οι σύντροφοί του γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στον καγκελάριο. Τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθούν ευρωεκλογές τον Ιούνιο και τρεις εκλογές σε κρατίδια στα ανατολικά το φθινόπωρο. Το SPD θα μπορούσε να βγει από όλες αυτές ως ο μεγαλύτερος χαμένος και το AfD ως ο μεγαλύτερος νικητής.

Επομένως, οι προσδοκίες είναι υψηλές για την ομιλία του Σολτς στο συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου. Το SPD διψάει για ένα όραμα για το τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία στη νέα εποχή, για μια ιδέα για το πώς ο Σολτς σκοπεύει να οδηγήσει το SPD στην έξοδο από τη δημοσκοπική του πτώση. Και για μια εξήγηση για το πώς η καγκελάριος σκοπεύει να λύσει την κρίση του προϋπολογισμού.

Η ηγεσία του SPD είχε ζητήσει να βρεθεί λύση στην κρίση του προϋπολογισμού μέχρι το συνέδριο του κόμματος

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη διαχείριση του προϋπολογισμού που επινόησε ο κ. Σολτς.

Εδώ και μέρες, ο καγκελάριος παλεύει με τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) να βρουν τρόπο να κλείσουν την τρύπα των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2024.

Η ηγεσία του SPD προέτρεψε τον Σολτς να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος, ώστε η κρίση του προϋπολογισμού να μην επισκιάσει τη συνάντηση αυτή. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός δεν θα περάσει σίγουρα φέτος, σύμφωνα με μήνυμα της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Κάτια Μαστ προς την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Μια απόφαση μετά το συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να είναι επωφελής για τον Σολτς, αν χρειαστεί να προβεί σε περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα. Όπως πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, ο καγκελάριος δεν αφήνει κανέναν να δει τα χαρτιά του, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα περιθώρια ελιγμών του.

Ωστόσο, αυτή η αφωνία οδηγεί επίσης σε επικρίσεις. Γι' αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σμιτ, έμπιστος του κ. Σολτς, παίρνει αντίμετρα και προσπαθεί σήμερα να πείσει τους πάντες στο Βερολίνο: "Αφήστε τον Σολτς να είναι Σολτς, αφήστε τον Σολτς να είναι Σολτς".

Αλλά ίσως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, λένε κάποιοι σύντροφοι, ότι ο Σολτς είναι πάντα Σολτς. Ότι ο καγκελάριος μιλάει πολύ αλλά λέει λίγα. Ότι μετριάζει αλλά δεν ηγείται. Ότι νομίζει ότι τα ξέρει όλα καλύτερα, αλλά δεν ξέρει και πολύ καλύτερα. Ο καγκελάριος πρέπει "να εξηγήσει καλύτερα στο κοινό τις πολιτικές του συνασπισμού και του κόμματός του, ώστε το SPD να ανακτήσει τα βήματά του", λέει ο πολιτικός επιστήμονας Λόταρ Προμπστ.

Ο Μερτς διαισθάνεται μια αδυναμία στον Σολτς

Ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς είπε κατάμουτρα στον Σολτς στην Bundestag την περασμένη εβδομάδα: "Δεν μπορείς να το κάνεις". Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης μπορεί να τολμήσει μια τέτοια επίθεση μόνο αν έχει πληγεί το κύρος του καγκελάριου. Και ο Μερτς δεν είναι ο μόνος που διαισθάνεται μια αδυναμία στον Σολτς. Ο Λίντνερ, ίσως ο στενότερος σύμμαχος του Σολτς στην κυβέρνηση, παίρνει επίσης αποστάσεις από τον καγκελάριο.

Ο Λίντνερ αμφισβητεί τις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων για την Intel και προτείνει περικοπές στο «εισόδημα των πολιτών». Και τα δύο, όμως, αποτελούν κόκκινες γραμμές για το SPD. "Όποιος φέρνει στο παιχνίδι περικοπές στις κοινωνικές παροχές, όχι μόνο παίζει με τη συνοχή του συνασπισμού, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της χώρας μας", δήλωσε ο Έσνταρ.

Η ηγεσία του SPD προσπαθεί να διατηρήσει την κομματική ειρήνη με την κύρια πρότασή της για το συνέδριο του κόμματος. Για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει έναν τόνο για το μεταναστευτικό που παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, θέλει να διευκολύνει την οικογενειακή επανένωση, η οποία έχει περιοριστεί από το 2016.

Το κεφάλαιο για την οικονομική πολιτική περιέχει κάθε είδους σοσιαλδημοκρατικό φολκλόρ: την εισαγωγή ενός "προσωρινού τέλους κρίσης" για τους πλούσιους φορολογούμενους, το αίτημα για κρατικές επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τη νεολαία του SPD- θέλουν να ανατρέψουν πλήρως το «φρένο χρέους» στο συνέδριο του κόμματος. Αν τα καταφέρουν, θα είναι μια ήττα, αλλά όχι το τέλος του κόσμου για τον Σολτς. Ακόμα και μετά από μια απόφαση του κομματικού συνεδρίου, θα εξακολουθούσε να του λείπει η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ. Και με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, η ηγεσία του SPD έχει ούτως ή άλλως καταργήσει de facto τον κανόνα χρέους.

Ο πολιτικός επιστήμονας, Προμπστ πιστεύει ότι το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει επομένως να βγει με ελαφρά πηδηματάκια για τον Σολτς. "Σε δύσκολους καιρούς, τα κόμματα συνήθως συσπειρώνονται γύρω από την ηγεσία τους. Από αυτή την άποψη, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους εξέγερση". Υπάρχει και ένας άλλος λόγος γι' αυτό: δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ισχυρός αντίπαλος στο SPD που θα μπορούσε να υποκινήσει μια εξέγερση εναντίον του Σολτς όπως ο Κέβιν Κουνερτ όταν ήταν στην νεολαία του SPD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς είναι αισιόδοξος ότι η κρίση του προϋπολογισμού μπορεί να ξεπεραστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider