Πώς προχωρά το mega πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 900 εκατ. για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά το mega πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 900 εκατ. για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας
«Μπαράζ» προκηρύξεων από ΤΑΙΠΕΔ – PPF, για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ποιες παρεμβάσεις προωθούνται.

Τρεις νέους διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ, διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Ταμείου, πρόκειται για δράσεις που σχετίζονται με την προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, ύψους: 154,8 εκατ. ευρώ, την αγορά 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα, προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ αλλά και την αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το πυροσβεστικό σώμα, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, περιφερειακών και τοπικών κέντρων πολιτικής προστασίας και εθελοντικών οργανισμών (πρόκειται για εξοπλισμό), ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Το insider.gr αναφέρθηκε στις δύο πρώτες δράσεις το περασμένο Σάββατο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι γενικότερα το ΤΑΙΠΕΔ και η μονάδα ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας (PPF) έχουν αναλάβει να προωθήσουν, για λογαριασμό του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το μεγάλο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», με παρεμβάσεις ενίσχυσης υποδομών & τεχνικού εξοπλισμού, προώθησης καινοτομίας στον τομέα πολιτικής προστασίας, ανάπτυξης καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης, με προμήθεια εξοπλισμού κατάσβεσης, πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών κ.α., συνολικού ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με χρηματοδοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και την ΕΤΕπ, όπου ήδη έχουν γίνει διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες άνω των 185 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ενεργοί διαγωνισμοί περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορά σε δράσεις που περνούν μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ – PPF (συνολικά το πρόγραμμα προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ).

Με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones, αεροσκάφη, πυροσβεστικά, οχήματα κ.α., η δε προώθηση των διαγωνισμών «περνάει» μέσα από το PPF.

Για παράδειγμα, πέραν των παραπάνω, στο «πακέτο» έχουν ενταχθεί δράσεις όπως και η αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός δύο Super Puma αλλά και 7 Α/Φ Canadair CL415 σε CL515, η προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey ή τα κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες, η αγορά δύο ελικοπτέρων βαρέος φορτίου Sikorsky / Erickson S-64 Skycrane κ.α.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία σύγχρονου και τεχνολογικά αναβαθμισμένου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο οποίο θα υπάρχει πλήρης εικόνα της χώρας, μέσω κατάλληλων συστημάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης, ειδικών ανιχνευτών κ.λπ. (drones, early warning systems κ.λπ.) και θα αναλύονται δεδομένα σε συνεχή βάση, για κάθε είδους δυνητικό κίνδυνο.

Οι νέοι διαγωνισμοί

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς που αναφέραμε στην αρχή, πρόκειται για 3 ξεχωριστές δράσεις ενίσχυσης των μέσων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστροφών που διαθέτει το αρμόδια υπουργείο.

1. Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα (προϋπολογισμός: 154,8 εκατ. ευρώ)

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων (Turboprop) αεροσκαφών («Α.Μ.Α.») Πυρόσβεσης Σταθερής Πτέρυγας, εκ των οποίων 19 μονοθέσια και 6 διθέσια μονοκινητήρια αεροσκάφη. Αφορά επίσης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, πακέτα υποστήριξης με παροχή βιβλιογραφίας, υπηρεσίες “On-site Field Service Representative (FSR)” και πακέτα επιπρόσθετης υποστήριξης (Additional Provisioning List), που θα αφορούν σε 17.920 ώρες πτήσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 03.01.2024.

2. Αγορά 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα (64,5 εκατ. ευρώ)

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια συνολικά 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα και αγορά οχημάτων για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα περιφερειακά-τοπικά κέντρα πολιτικής προστασίας και εθελοντικούς οργανισμούς, όπως υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, βραχιονοφόρα οχήματα, υδροφόρα μεταφοράς νερου, διασωστικά οχήματα κ.α.. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 03.01.2024.

3. Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το πυροσβεστικό σώμα, της ΓΓΠΠ, περιφερειακών και τοπικών κέντρων πολιτικής προστασίας και εθελοντικών οργανισμών (ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - προϋπολογισμός: 27 εκατ. ευρώ)

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια πυροσβεστικού και λοιπού εξοπλισμού κατάσβεσης, πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αναπνευστικές συσκευές, στολές χημικής προστασίας, αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, διασωστικά αεροστρώματα, πυρίμαχες κουβέρτες, αντιπυρικές στολές προσέγγισης, φορεία κ.α. Επίσης, περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης προς το προσωπικό και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα συντήρησης, λειτουργίας, ορθής χρήσης και επισκευής των ειδών εξοπλισμού. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 05.01.2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Η χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ με 85 εκατ., το Μετρό και οι κινήσεις – έκπληξη

To timing για το Ηράκλειο – Η ευγενική ποσόστωση – Τα bonus της Καρέλιας

gazzetta
gazzetta reader insider insider