ΕΚΟΜΕ: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και οι αλλαγές στις επιδοτήσεις – Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΟΜΕ: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και οι αλλαγές στις επιδοτήσεις – Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
Χρηματοδοτική ένεση 50 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Τι αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στην τελική ευθεία η δράση του ΕΣΠΑ.

Με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενισχύθηκε πρόσφατα ο προϋπολογισμός του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) για την πληρωμή των επιστροφών χρημάτων (cash rebate) για την παραγωγή ταινιών και σειρών στη χώρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο insider.gr, ομαλοποιούνται οι πληρωμές των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης, το οποίο επιστρέφει το 40% των δαπανών για τα οπτικοακουστικά έργα που γυρίζονται στη χώρα μας. Οι ίδιες πηγές αν και παραδέχονται πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δαπανών, σημειώνουν πως το πρόβλημα «δεν είναι τόσο μεγάλο όσο έχει παρουσιαστεί».

Εδώ και αρκετούς μήνες, κανάλια και εταιρείες παραγωγής διαμαρτύρονται γιατί είχαν σταματήσει οι πληρωμές έργων που είχαν ενταχθεί στο μηχανισμό, ενώ ουσιαστικά έχουν παγώσει και οι εντάξεις νέων επενδυτικών σχεδίων. Από την πλευρά της εγχώριας παραγωγής, δεν έλλειψαν μάλιστα και προειδοποιήσεις σχετικά με το πάγωμα νέων σειρών και ταινιών από τη νέα χρονιά.

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή σε ερώτηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Γιώργου Καραμέρου προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στο τέλος του 2022 υπήρχε 30 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει μαύρη τρύπα 150 ή 200 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο.

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, δήλωσε πως τα επενδυτικά σχέδια που είναι σε στάδιο υλοποίησης 85 επενδυτικά σχέδια με το ποσό των 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2021 έως και σήμερα έχουν καταβληθεί περίπου 93,5 εκατ. ευρώ για 152 επενδυτικά σχέδια. Από αυτό το ποσό «τα 63 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε διεθνείς και διασυνοριακές παραγωγές και τα 30 εκατ. ευρώ για ελληνικές παραγωγές», ανέφερε ακόμη ο κ. Κυρανάκης. Παράλληλα υπάρχουν και αιτήσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ.

«Ταβάνι» στα 55 εκατ. ευρώ

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε αλλαγές στο πρόγραμμα «cash rebate» που θα έρθουν με σχετικό νομοσχέδιο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως θα μπει «ταβάνι» στο ύψους του μέτρου στα 55 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ακόμη, ο κ. Κυρανάκης είπε πως πιθανότατα θα μπουν και ποιοτικά κριτήρια στη χρηματοδότηση των νέων έργων με τη προωθούμενη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σημείωσε ωστόσο πως το σχέδιο είναι υπό διαμόρφωση και θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές.

Επιδοτήσεις 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Παράλληλα αναμένεται και η ενεργοποίηση της δράσης των 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 21-27» του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Η δράση «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων του κλάδου για την παραγωγή αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια).

Θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με αυτό του cash rebate, αν και ως δράση του ΕΣΠΑ θα μπορεί να χρηματοδοτεί μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο όπως σημειώνει αρμόδια πηγή σημαίνει μεταξύ άλλων πως δεν θα μπορούν να ενισχυθούν -τουλάχιστον απευθείας- τα τηλεοπτικά κανάλια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γρίφος η χρηματοδότηση της «πράσινης» ναυτιλίας – Οι δύο σχολές σκέψης

Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί οικογενειακοί εμφύλιοι: Στη μακρά λίστα και η οικογένεια Παυλίδη

Το «παζλ» των ανατιμήσεων: Χαμηλότερες αυξήσεις, αλλά η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider