Γαλλία: Συρρικνώθηκε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο - Επιβράδυνση και του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Συρρικνώθηκε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο - Επιβράδυνση και του πληθωρισμού
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, αναθεωρημένο προς τα κάτω, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Απροσδόκητη συρρίκνωση γνώρισε η οικονομία της Γαλλίας το τρίτο τρίμηνο ενώ ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο - ωθώντας τους επενδυτές να εντείνουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια την άνοιξη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, αναθεωρημένο προς τα κάτω, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Καλύτερα ήταν τα νέα για τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε στο 3,8% αυτόν τον μήνα -το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του περασμένου έτους -μετά το 4,5% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν αύξηση 4,1%.

Με την άνοδο των τιμών να επιβραδύνεται σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή στα πρόθυρα ύφεσης, οι επενδυτές στις χρηματαγορές τιμολογούν τώρα μια πρώτη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ για τον Απρίλιο - νωρίτερα από ό,τι έχουν προαναγγείλει οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δείχνει ασθενέστερη ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη από ό,τι είχαν υπόψη τους οι αξιωματούχοι. Και οι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της έχουν υποστεί τώρα συρρίκνωση και η Γερμανία προβλέπεται από την Bundesbank ότι θα πέσει σε ύφεση.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση του πληθωρισμού μετά τη μεγαλύτερη άνοδο της εποχής του ευρώ στηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Παρά τα στοιχήματα της αγοράς, ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τις περικοπές.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έχει υποχωρήσει πιο αργά από ό,τι αλλού στην Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση άρει εν μέρει τα ανώτατα όρια στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, άλλα στοιχεία του καλαθιού συνέχισαν να κινούνται προς τα κάτω.

Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3,2% τον Οκτώβριο και οι αυξήσεις των τιμών των μεταποιημένων προϊόντων μειώθηκαν στο 1,9% από 2,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 3% τον Νοέμβριο στην Ελλάδα - «Φρέναρε» και ο πυρήνας

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα το πληρώσουν ολόκληρο, για ποιους κουρεύεται και πόσο  

Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας

gazzetta
gazzetta reader insider insider