Σούπερ μάρκετ: Πότε κάνει πρεμιέρα το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Πότε κάνει πρεμιέρα το «καλάθι των Χριστουγέννων»
Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κάνει την εμφάνισή του το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κάνει την εμφάνισή του το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων.

«Σίγουρα θα έχουμε ένα ‘Καλάθι’ για το τραπέζι των Χριστουγέννων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν ενόψει των εορτών να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την ίδια ημερομηνία με πέρυσι», αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Όπως έχει ήδη γράψει από χθες το insider.gr, η εφαρμογή του «καλαθιού των Χριστουγέννων» – για δεύτερη διαδοχική χρονιά – με προϊόντα που παραδοσιακά καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, υπό τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), τον Γενικό Γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή (ΓΑΛΑΞΙΑΣ) και τον Γενικό Διευθυντή, Απόστολο Πεταλά. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στόχος είναι το νέο «καλάθι των Χριστουγέννων» να έχει ει δυνατόν την ίδια σύσταση με το περυσινό, αλλά και να κινηθεί στο ίδιο εύρος τιμών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι το «καλάθι των Χριστουγέννων» τέθηκε σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023 με προϊόντα όπως η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το τσουρέκι ή η βασιλόπιτα και η σοκολάτα. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να συγκρατηθεί από πλευράς τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι το οποίο μένει να φανεί στην πράξη αν μπορεί να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειωθεί νέες ανατιμήσεις και σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα τιμών του 2022 μοιάζουν σαν μια ανάμνηση μακρινή. «Στόχος μας είναι κρατήσουμε το καλάθι σε ανταγωνιστική τιμή», σχολίαζε κορυφαία πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Μειωμένες κατά 20-30% οι τιμές σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια και λαμπάκια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πολυκατάστημα το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σκρέκας συζήτησε με στελέχη της επιχείρησης, υπαλλήλους και καταναλωτές για την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών, είδε από κοντά τις τιμές στα προϊόντα χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και διαπίστωσε ότι οι τιμές είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20% με 30%, σε εκατοντάδες προϊόντα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, η μείωση στις τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων και των διακοσμητικών στολιδιών αγγίζει έως και το 25%, ενώ στα λαμπάκια έως και το 30%, καταδεικνύοντας την πτωτική τάση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Οι τιμές είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20%», ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει πως «αυτό που ζητάμε από τις εταιρείες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ηλεκτρικών συσκευών και παιχνιδιών είναι να μειώσουν τις τιμές. Να συναισθανθούν τις ανάγκες των νοικοκυριών για τις γιορτές».

Αυτό που μένει να φανεί, δεδομένων των μειωμένων τιμών στα χριστουγεννιάτικα είδη για τις οποίες κάνει λόγο ο υπουργός, είναι αν το «καλάθι των Χριστουγέννων» για το εορταστικό τραπέζι θα πλαισιωθεί τελικά και από ένα ακόμη καλάθι, στα πρότυπα του «Καλαθιού του Άη Βασίλη» που «έτρεξε» πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023 και το οποίο αφορούσε σε μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, προκειμένου τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider