Λιμάνια: «Πέφτουν» υπογραφές για 1+1 συμβάσεις με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Grimaldi

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιμάνια: «Πέφτουν» υπογραφές για 1+1 συμβάσεις με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Grimaldi
Σήμερα η υπογραφή συμφωνίας υπό-παραχώρησης του προβλήτα Φίλιππος Β' του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ. Τον Δεκέμβριο έρχεται η σειρά του Grimaldi για το Ηράκλειο. Ποιες είναι οι υποδομές και οι επενδύσεις. 

Με την υπογραφή δύο συμβάσεων για την παραχώρηση δραστηριοτήτων ή πλειοψηφικών ποσοστών (67%) σε οργανισμούς λιμένων θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για την υπογραφή της σύμβασης για την υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β’» ανάμεσα σε δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Black Summit Financial Group – EFA Group που θα γίνει σήμερα, ενώ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως υποχρεώσεων και διαθεσιμότητας των εμπλεκόμενων, θα «πέσουν υπογραφές» και με τον όμιλο Grimaldi, (Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές) για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.).

Σήμερα οι υπογραφές για λιμένα Καβάλας, project σχεδόν 70 εκατ. ευρώ

Όπως προ δεκαημέρου είχε αναφέρει το insider.gr, φτάνει η ώρα για την υπογραφή της σύμβασης για τον λιμένα Καβάλας, καθώς για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας υπό-παραχώρησης του προβλήτα Φίλιππος Β΄ του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ. Το οικονομικό αντίτιμο και το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), Black Summit Financial Group (55%) και EFA Group (10%), προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η δημιουργία ενός ακόμα «κόμβου» και «άξονα» από την Ελλάδα στις γύρω περιοχές, με μεγάλη οικονομική/εμπορική και γεωπολιτική σημασία. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση, για χρονικό διάστημα 40 ετών, ανέρχονταν περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης, ο υπο-παραχωρησιούχος καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Πάντως, μένει να φανεί αν η σύνθεση της κοινοπραξίας μείνει ως έχει.

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β' περιλαμβάνει: τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ., μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Δεκέμβριο έρχεται η σειρά Grimaldi για το Ηράκλειο

Όπως πρόσφατα επίσης ανέφερε το insider.gr, ήδη αναζητείται ημερομηνία για να υπογραφή και η σύμβαση με τον όμιλο Grimaldi, (Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές) για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.), έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το γκρουπ έχει αναδειχθεί επενδυτής και για το 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έναντι τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης υπολογίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» (ΟΛΗ Α.Ε.) έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063. Έχει επίσης διαχειριστικές αρμοδιότητες των α) του παλαιού Ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Λινοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη. Προβλέπεται ο Παλαιός Ενετικός Λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού. Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών. Η αξιοποίηση της Ο.Λ.Η. Α.Ε. εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Πώς «έσπασαν» ρεκόρ Malls και μαρίνες – Τα οικιστικά έσοδα και τα projects στο Ελληνικό

Οι απάτες καλά κρατούν - Εκδόσεων συνέχεια... - Κίνδυνοι παντού

gazzetta
gazzetta reader insider insider