Wunsch (ΕΚΤ): Οι αγορές προεξοφλούν τις μειώσεις επιτοκίων οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wunsch (ΕΚΤ): Οι αγορές προεξοφλούν τις μειώσεις επιτοκίων οδηγώντας σε νέες αυξήσεις
Οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική ήδη από τον Απρίλιο.

Σε ενδεχόμενες επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν τα στοιχήματα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση υπονομεύουν τη στάση του ιδρύματος, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, Pierre Wunsch.

Οι αγορές έχουν μια «αισιόδοξη» άποψη προεξοφλώντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το επίπεδο του 4% μόλις τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε;» διερωτήθηκε. «Τότε έχουμε μια λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Και δεν είμαι σίγουρος ότι τότε θα ήταν αρκετά περιοριστική. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να διορθώσουμε προς την άλλη κατεύθυνση».

Η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σταθερά τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για μια «επαρκή περίοδο» προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτό αποκλείει μια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τα στοιχήματα της αγοράς για πιθανές περικοπές στο κόστος δανεισμού ακολουθούν στοιχεία που έδειξαν ότι η ήπειρος αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική και να επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και για το ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τις τιμές της ενέργειας.

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα ότι αποκλείουν την πιθανότητα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να πρέπει να παραμείνουμε στο 4% για περισσότερο», δήλωσε ο Wunsch, ο οποίος είναι ένα από τα πιο «σκληρά» μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν πτώση στο 2% το β’ εξάμηνο του 2025. Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί ξανά στο μεταξύ λόγω της αστάθειας των τιμών της ενέργειας. Η κατάργηση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής σημαίνει επίσης ότι η πρόοδος από εδώ και μπρος θα είναι πιο αργή.

«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το κοινοποιήσουμε μέσω της προβολής μας και μέσω της επικοινωνίας μας», σύμφωνα με τον Wunsch. «Αν οι αγορές δεν συμπεράνουν από αυτό ότι θα είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας με τα επιτόκια και να τα αυξήσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».

Οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική ήδη από τον Απρίλιο.

Χάρη στις «πρόσφατες οριακές θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό», ο Βέλγος αξιωματούχος δεν προβλέπει αλλαγές στο κόστος δανεισμού στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής.

«Αυτό μετακινεί το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια αντίσταση στον πληθωρισμό στο 3% ή κάτι τέτοιο λόγω των μισθών;», είπε. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να μάθουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Νέα διψήφια άνοδος τουριστικών εισπράξεων τον Σεπτέμβριο - Βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο

Λογαριασμοί ρεύματος: «Τρύπα» 200 εκατ. στις χρεώσεις ΥΚΩ – Κρατική στήριξη για να μη γίνουν αυξήσεις

«Φέσια» νοσοκομείων: Το «άλμα» πενταετίας, η παραπομπή της ΕΕ και το «καμπανάκι» των προμηθευτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider