Γερμανία: Στον «αέρα» η παραγωγή των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στον «αέρα» η παραγωγή των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο
Δεκάδες νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2030 ως εφεδρεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ αποτυγχάνει να θέσει το σωστό πλαίσιο για αυτό, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Δεκάδες νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2030 ως εφεδρεία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ αποτυγχάνει να θέσει το σωστό πλαίσιο για αυτό, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Το πρόγραμμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες, εξακολουθεί να αργεί.

Η κριτική προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) αυξάνεται. Αλλά ενώ η ενεργειακή βιομηχανία και η αντιπολίτευση ήταν μέχρι τώρα οι κύριες φωνές κριτικής, η ανυπομονησία αυξάνεται τώρα και στις κυβερνητικές παρατάξεις. «Όποιος γνωρίζει το έργο "Περιμένοντας τον Γκοντό" θα θυμηθεί τη στρατηγική του Χάμπεκ για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στη Handelsblatt ο Μίκαελ Κρούζε, εκπρόσωπος για την ενεργειακή πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο αποσπασματικές εργασίες.

Ο Μάρκους Χούμπφερ, αρμόδιος εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, προειδοποίησε ότι το υπουργείο πρέπει «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παρουσιάσει γρήγορα συγκεκριμένες προτάσεις».

Πλέον, το αρχικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο φέτος θα είχε εκπονηθεί το σχέδιο και θα είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής πρροσφορών έχει καταρρεύσει. «Το παράθυρο ευκαιρίας έχει ήδη κλείσει», δήλωσε ο Χούμπφερ.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων αναγνωρίζει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα. Είναι «πολύ σημαντικό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά με τη στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δικτύων, Κλάους Μίλερστη Handelsblatt. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη δυναμικότητα, η κατασκευή της οποίας απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο στόχος

Προβλέπεται η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου με εγκατεστημένη ισχύ έως και 25 γιγαβάτ (GW). Αυτό αντιστοιχεί σε 50 μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο και αργότερα με κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο. Προορίζονται για να παρεμβαίνουν όταν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο του εσωτερικού συντονισμού εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ίδιος ο υπουργός, Χάμπεκ είχε ήδη επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν δραματικό να μη συνδεθούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με το δίκτυο μέχρι το 2032.

Αυτό προκάλεσε κατάπληξη στον κλάδο. Σύμφωνα με την Handelsblatt, oι πέντε λόγοι για τους οποίους η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής είναι τόσο σημαντική και ποια προβλήματα ανακύπτουν:

1. Δεν υπάρχει σταδιακή κατάργηση του άνθρακα χωρίς εφεδρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Με την ελεγχόμενη, ασφαλή παραγωγή τους, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου χρησιμεύουν ως εφεδρική λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, τους οποίους ο συνασπισμός θέλει να βγάλει από το δίκτυο έως το 2030, αν είναι δυνατόν.

Ωστόσο, εάν οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν είναι έτοιμοι για λειτουργία εγκαίρως, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα δεν θα υλοποιηθεί. Ο πολιτικός του SPD, Χούμπφερ, συμφωνεί, λέγοντας πως χωρίς τις εφεδρικές ικανότητες, "ο στόχος της σταδιακής κατάργησης της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030 δεν μπορεί να επιτευχθεί".

2. Οι εφεδρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται στοχευμένη στήριξη

Χωρίς στοχευμένη χρηματοδότηση, δεν θα βρεθεί επενδυτής για να κατασκευάσει έναν από τους εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ο λόγος είναι ότι οι μονάδες αυτές θα χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο όσο αυξάνεται το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν θα είναι δυνατή η κερδοφόρα λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής απλώς και μόνο με την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν. Γι' αυτό και ο κλάδος προειδοποιεί ότι απαιτείται ένα σύστημα κινήτρων που θα ανταμείβει τη διατήρηση της δυναμικότητας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοια λεγόμενα μοντέλα αγοράς δυναμικότητας συζητήθηκαν πριν από χρόνια.

«Εξακολουθούν να λείπουν οι κατάλληλες συνθήκες πλαισίου. Το καθήκον αυτών των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να διασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους που ο ήλιος και ο άνεμος δεν επαρκούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Μάρκους Κρέμπερ σε πρόσφατη συνέντευξή του. Άλλες χώρες έχουν ήδη εισαγάγει έξυπνα συστήματα αγοράς για το σκοπό αυτό. «Το κόστος γι' αυτό είναι χαμηλό σε σχέση με τη συνολική προσπάθεια που απαιτείται για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μας συστήματος», δήλωσε ο Κρέμπερ.

Το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα μοντέλα αγοράς δυναμικότητας εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, αναφέρονται επανειλημμένα ως παραδείγματα σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας ακολουθεί το δικό του δρόμο - και συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πορεία.

Η αρχή των Βρυξελλών δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με τα προηγούμενα σχέδια του Βερολίνου. Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια σημαντική ανακάλυψη.

Ο πολιτικός του FDP, Κρούζε λέει ότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να εγκρίνει τα σχέδια του Χάμπεκ για τη διενέργεια διαγωνισμών για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο «ως την έναρξη μιας μόνιμης επιδότησης που στρεβλώνει την αγορά».

Έγγραφα του υπουργείου από τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι υπολογίζεται ποσό επιδότησης 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για 15 χρόνια. Ωστόσο, το υπουργείο δήλωσε σήμερα ότι τα σχετικά έγγραφα δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

3. Η Επιτροπή της ΕΕ παρεμβαίνει στο θέμα της χωροθέτησης

Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η Επιτροπή της ΕΕ είναι της γνώμης ότι η αγορά και μόνο θα πρέπει να καθορίσει πού θα κατασκευαστούν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή όπου υπάρχουν ευνοϊκές πολεοδομικές συνθήκες. Δεν υπάρχει κατανόηση γι' αυτό στον κλάδο: «Μου είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είναι τόσο άκαμπτες όταν πρόκειται για το ζήτημα των θέσεων εγκατάστασης», λέει ένα στέλεχος του κλάδου.

Στην πραγματικότητα, οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα ήταν προκαθορισμένοι για συγκεκριμένες τοποθεσίες: Επομένως, οι νέοι σταθμοί είναι ούτως ή άλλως απαραίτητοι για τη σταθεροποίηση του δικτύου και είναι πιθανό να χρειαστούν επειγόντως ως εφεδρεία στο μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη δυτική και νοτιοδυτική Γερμανία.
Ο πολιτικός του SPD, Χούμπφερ δηλώνει πως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα είναι ακριβώς εκεί που χρειάζονται για τη σταθεροποίηση του δικτύου. Επομένως, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντελώς διαφορετική άποψη και δεν θέλει να προδιαγράψει τοποθεσίες, λέει. Ο Χούμπφερ προειδοποιεί ότι αν οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας τοποθετούνταν οπουδήποτε τυχαία, αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο συμφόρησης του δικτύου.

Χρόνος υλοποίησης

Κάθε μέρα που καθυστερεί η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου έως το 2030 μειώνονται.

Αυτό οφείλεται, αφενός, στις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης και, αφετέρου, στο γεγονός ότι τα βιβλία παραγγελιών των κατασκευαστών μονάδων είναι καλά γεμάτα.

Χρειάζεται να γίνουν επειγόντως κινήσεις «καθώς οι χρόνοι υλοποίησης των έργων στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να είναι έως και έξι χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt η Κέρστιν Αντρέ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW). Επομένως, είναι σημαντικό η γερμανική κυβέρνηση να προκηρύξει επιτέλους διαγωνισμούς. «Επιπλέον, οι διαδικασίες έγκρισης θα πρέπει να επιταχυνθούν και να χαρακτηρίζονται από μια στάση επιτυχίας στις εγκριτικές αρχές», δήλωσε η ίδια.

Το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι ανεπαρκές - η αποθήκευση CO2 ως εναλλακτική λύση

Ο στόχος του Χάμπεκ να λειτουργήσουν οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο το συντομότερο δυνατό θεωρείται πολύ φιλόδοξος. Σύμφωνα με την πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων, το κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο θα είναι σπάνιο και ακριβό για τα επόμενα χρόνια.

Στον τομέα της ενέργειας, αλλά και εντός του συνασπισμού, πληθαίνουν επομένως οι φωνές υπέρ του να μην αποκλειστεί η χρήση του φυσικού αερίου στο μέλλον: «Αν τελικά αποδειχθεί ότι πρέπει να κατασκευαστούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αναπόφευκτες εκπομπές, τότε είναι σαφές ότι η τεχνολογία CCS για τη δέσμευση των εκπομπών πρέπει να επιτραπεί για τους σταθμούς αυτούς», λέει ο πολιτικός του FDP για θέματα ενέργειας, Κρούζε. CCS σημαίνει υπόγεια δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πολιτικός του SPD, Χούμπφερ συμφωνεί μαζί του: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Ο Χούμπφερ δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε υδρογόνο αλλά να λειτουργούν με φυσικό αέριο σε συνδυασμό με CCS κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής φάσης. Από τη σκοπιά των Πρασίνων, ωστόσο, αυτό αποτελεί ταμπού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider