Γέλεν: Η αμερικάνικη οικονομία είναι ισχυρή- Διαφωνώ με τη Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Η αμερικάνικη οικονομία είναι ισχυρή- Διαφωνώ με τη Moody's
Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εργαστούν για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης (shutdown).

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αντέδρασε στην απόφαση της Moody's την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προοπτικές της για το χρέος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή.

«Είναι μια απόφαση με την οποία διαφωνώ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της APEC στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, αναφέρει το Reuters.

Ο οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή μείωσε τις προοπτικές του για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και μείωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Πάντως η Γέλεν παραδέχθηκε ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα δημιουργήσει μια πρόκληση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν διαρκέσει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «εντελώς δεσμευμένη σε μια αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, επικαλούμενη σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος και τις επενδύσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, η οποία εισπράττει τους φόρους.

Η Γέλεν κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εργαστούν για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης (shutdown), που θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Αυτή είναι η τρίτη δημοσιονομική αναμέτρηση φέτος στο Κογκρέσο, μετά από μια πολύμηνη αντιπαράθεση που έφερε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η πιθανότητα παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης είναι «ένας περιττός οικονομικός αντίθετος άνεμος σε μια στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει καλά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε η Γέλεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider