BoJ: Σταθερά τα επιτόκια - Αυξάνει την ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoJ: Σταθερά τα επιτόκια - Αυξάνει την ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων
Η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 2,8% από 2,5% για το οικονομικό έτος 2023, ενώ αυξήθηκε επίσης στο 2,8% και 1,7% αντίστοιχα για τα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων θα επιτρέπει από εδώ και στο εξής η Bank of Japan, αλλάζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του ανώτατου ορίου της απόδοσης των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Σε έκδοσή της, η BoJ επεσήμανε ότι το επίπεδο-στόχος της απόδοσης του 10ετούς JGB θα διατηρηθεί στο 0%, αλλά θα λάβει το ανώτερο όριο του 1% «ως αναφορά».

Τον Ιούλιο, η BοJ διεύρυνε ουσιαστικά το εύρος απόδοσης του 10ετούς JGB κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% και στα δύο άκρα. Ωστόσο, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δεσμευτεί να επιτρέψει στις αποδόσεις να κυμαίνονται στο εύρος συν και πλην 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο στόχο 0% που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την κίνηση με ψήφους 8-1, με μόνο το μέλος Toyoaki Nakamura να διαφωνεί. Η ανακοίνωση εξήγησε ότι ενώ ο Nakamura ήταν υπέρ της αύξησης της ευελιξίας ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ήταν της άποψης ότι θα ήταν πιο επιθυμητό να εφαρμοστεί μόνο αφού επιβεβαιωθεί από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας η αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που αναπτύσσονται.

Επιπλέον, η BoJ αύξησε επίσης τις προοπτικές για τον πληθωρισμό της χώρας σε σύγκριση με την έκθεσή της τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις παρατεταμένες επιπτώσεις της αύξησης του κόστους μετακύλισης, που οδήγησε στην προηγούμενη άνοδο των τιμών των εισαγωγών και στην πρόσφατη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 2,8% από 2,5% για το οικονομικό έτος 2023, ενώ αυξήθηκε επίσης στο 2,8% και 1,7% αντίστοιχα για τα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 1,9% για το 2024 και 1,6% για το 2025. Το οικονομικό έτος της Ιαπωνίας διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο.

Η BoJ είπε ότι υπάρχουν «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» γύρω από τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «κατάλληλο» να αυξηθεί η ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Εξήγησε επίσης ότι η προηγούμενη στάση της, όπου περιόριζε αυστηρά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στο 1%, «θα έχει ισχυρά θετικά αποτελέσματα, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει μεγάλες παρενέργειες. Δεδομένου αυτού, αποφάσισε να διεξάγει έλεγχο της καμπύλης απόδοσης κυρίως μέσω αγορών JGB μεγάλης κλίμακας και ευκίνητων λειτουργιών στην αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ομοβροντία» αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική - Ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές 

BP: Ραγδαία πτώση κερδών τριμήνου - Έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Έξυπνες πόλεις: Επενδύσεις 96 δισ. για την κλιματική ουδετερότητα – Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider