«Καμπανάκι» για την αμερικανική οικονομία - «Οι καταναλωτές οδεύουν προς τον γκρεμό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για την αμερικανική οικονομία - «Οι καταναλωτές οδεύουν προς τον γκρεμό»
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές στις ΗΠΑ κρούει αναλυτής, προειδοποιώντας ότι μία επιδείνωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» ύφεση. 

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές στις ΗΠΑ κρούει αναλυτής, προειδοποιώντας ότι μία επιδείνωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» ύφεση.

«Πιστεύω ότι ο Αμερικανός καταναλωτής βαδίζει προς έναν γκρεμό, βασικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Chris Watling, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Longview Economics, μιλώντας στο CNBC.

Όπως είπε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές ξεμένουν γρήγορα από πλεονάζοντα μετρητά, ενώ οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών υφίστανται πίεση.

«Φυσικά, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αρκετά ισχυρές τους τελευταίους μήνες και όλοι ενθουσιάζονται πολύ με αυτό, αλλά, στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε τι συμβαίνει, ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών έχει μειωθεί και, στην πραγματικότητα, η πραγματική αύξηση του εισοδήματος είναι αρνητική εδώ και τρεις μήνες» δήλωσε ο Watling.

«Λοιπόν, δεν είναι όλα καλά νέα. Εννοώ, ισχύει το αντίθετο, νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικές προκλήσεις για τον καταναλωτή στις ΗΠΑ» επεσήμανε ο ίδιος.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό γρηγορότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς το γ' τρίμηνο του 2023, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υπερσκέλισαν τις πιέσεις που ασκούν ο επίμονος πληθωρισμός και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Η αγορά, εντούτοις, παραμένει ανήσυχη για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές βάζοντας στο «μικροσκόπιο» οποιοδήποτε σημάδι που να «μαρτυρά» εάν οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μια ύφεση.

«Ο καταναλωτής δέχεται μεγάλη πίεση και, στην πραγματικότητα, η αγορά εργασίας δέχεται επίσης μεγάλη πίεση» είπε ο Watling. «Θα φτάσουμε στο σημείο τους επόμενους μήνες που θεωρώ ότι η αγορά εργασίας θα αρχίσει να επιδεινώνεται πιο ουσιαστικά και αυτό θα βάλει μπρος την ύφεση, όταν φτάσουμε εκεί» προσέθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλά 13 ετών οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. 

Τα απογητευτικά μεγέθη των «Magnificent 7» της τεχνολογίας στοιχίζουν 200 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

Real Estate: Μεγάλη αύξηση στις οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Ευρώπη – Επενδύσεις 250 εκατ. από Ten Brinke Ελλάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider