«Καμπανάκι» Ελ-Εριάν για τους κινδύνους από την υπερβολική νομισματική σύσφιξη - «Η Fed χρειάζεται όραμα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Ελ-Εριάν για τους κινδύνους από την υπερβολική νομισματική σύσφιξη - «Η Fed χρειάζεται όραμα»
Για τον κίνδυνο οι αξιωματούχοι της Fed να «χτυπήσουν» πολύ δυνατά την οικονομία με την επιθετική πολιτική που ακολουθούν, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική.

Για τον κίνδυνο οι αξιωματούχοι της Fed να «χτυπήσουν» πολύ δυνατά την οικονομία με την επιθετική πολιτική που ακολουθούν, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική.

«Δεν μπορείς να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς κάποια αντίληψη του πώς είναι ο δρόμος μπροστά. Δεν μπορείς απλά να κοιτάς τον καθρέφτη και να προσπαθείς να προσαρμοστείς σε κάθε στροφή που μόλις είχες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg.

«Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να οδηγείς την πολιτική και σίγουρα δεν είναι ο τρόπος για να οδηγείς την πολιτική όταν ο αντίκτυπος της πολιτικής συμβαίνει με καθυστέρηση» είπε.

Όπως ανέφερε ακόμα ο Ελ-Εριάν, οι κίνδυνοι από την υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%, είναι πραγματικοί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι το τέλος του έτους για χάρη της οικονομικής σταθερότητας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αν προσπαθήσουμε να φθάσουμε στο 2% πολύ γρήγορα, θα σπάσουμε κάτι στην οικονομία» τόνισε.

Οι δηλώσεις του Ελ-Εριάν έρχονται μετά την τελευταία τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε ομιλία του την Πέμπτη, αν και αναγνώρισε σημάδια περιορισμού του πληθωρισμού, διεμήνυσε ότι η Fed θα μείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για επαναφορά του στο 2%, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας εντούτοις «παράθυρο» για μία ακόμα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο, εν τω μεταξύ, και στα αμερικανικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από το 2007, γνωρίζοντας «άλμα» σε υψηλά 16ετίας.

Ο Ελ-Εριάν, αναφερόμενος στην τελευταία άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, επεσήμανε ότι «η αγορά ομολόγων είναι κρίσιμη για άλλες αγορές, για την αγορά κατοικίας, για την οικονομία», προσθέτοντας πως η πολιτική ακολουθεί η Fed είναι καταλυτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στίγκλιτς: Μπορεί να δούμε ξανά εκρηκτική άνοδο στο πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής

«Καμπανάκι» Morgan Stanley για τις κινεζικές μετοχές

Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση

gazzetta
gazzetta reader insider insider