ΕΚΤ: Στο peak τα επιτόκια για ακόμα έναν χρόνο «εκτιμούν» οι οικονομολόγοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Στο peak τα επιτόκια για ακόμα έναν χρόνο «εκτιμούν» οι οικονομολόγοι
Σταθερά στο peak τους, αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Σταθερά στο peak τους, αναμένεται να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικρατούν στην αγορά και βάσει άλλωστε του μηνύματος που αποστέλλουν οι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σύντομα. Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι προβλέψεις μιλούσαν για πιθανή μείωση τον Μάρτιο και έπειτα, τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, αναμένεται στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Πάντως, η νέα εκτίμηση για τα επιτόκια δεν έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Προσφάτως, ο Μάρτινς Κάζακς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι οι τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις δεν συμφωνούν με μία μείωση στο πρώτο εξάμηνο του 2024, προσθέτοντας ότι «για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα δούμε».

Ακόμα, την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εκ νέου εάν χρειαστεί, αλλά προσμετράται ο αντίκτυπος των προηγούμενων κινήσεων που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες του insider.gr - και όπως σημειώνεται και σε σημερινό ρεπορτάζ - αναφέρουν ότι στην ΕΚΤ έχουν ήδη καταλήξει ανεπισήμως σε γραμμή για «παύση των αυξήσεων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κρίσιμο 15ήμερο εξελίξεων, με το βλέμμα σε επενδυτική βαθμίδα – ΤΧΣ - ΕΚΤ

Θα αφήσει πίσω της «θύματα» η συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Αθήνα;

Στις Βρυξέλλες ο προϋπολογισμός του 2024 - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider