Κίνα: Σταθερός ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου - Σε πτώση η εμπορική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Σταθερός ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου - Σε πτώση η εμπορική δραστηριότητα
Οι ασθενέστερες τιμές των τροφίμων είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, αν και το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας είπε ότι αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων πέρυσι.

Σταθερές παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν ετήσια επιβράδυνση για τρίτο μήνα, μία ακόμα ένδειξη για την άνιση ανάκαμψη μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω πολιτική υποστήριξη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερός σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής την Παρασκευή, χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση για αύξηση 0,2% σε έρευνα του Reuters. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο για την πρώτη ετήσια αύξηση σε τρεις μήνες.

Ο δομικός πληθωρισμός — εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων — ωστόσο, αυξήθηκε κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν παρόμοιος με αυτόν που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας υποχώρησε 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ασθενέστερα από τις προσδοκίες για πτώση 2,4%, μετά από πτώση 3% τον Αύγουστο. Η πτώση των εργοστασιακών τιμών, ωστόσο, ήταν η μικρότερη των τελευταίων επτά μηνών.

Οι τιμές υπογραμμίζουν αυτό που οι ηγέτες της Κίνας χαρακτήρισαν ως «ελικοειδή» οικονομική ανάκαμψη, αφού η χώρα βγήκε από τους «δρακόντειους» μηδενικούς περιορισμούς της πανδημίας προς το τέλος του περασμένου έτους. Η Κίνα βρίσκεται σε μια ακραία θέση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου που ως επί το πλείστον εξακολουθούν να μάχονται με πεισματικά υψηλό πληθωρισμό μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Οι ασθενέστερες τιμές των τροφίμων είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, αν και το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας είπε ότι αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων πέρυσι.

Την Παρασκευή, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 3,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χοιρινού κρέατος - βασικό κρέας στην κινεζική διατροφή - υποχώρησε 22% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό συμβαίνει καθώς η τιμή του κρέατος μειώθηκε συνολικά κατά 12,8% και η τιμή των φρέσκων λαχανικών μειώθηκε κατά 6,4%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν σε υψηλό 19 μηνών στο 1,3%, σύμφωνα με την Capital Economics.

Σε πτώση εισαγωγές και εξαγωγές

Εντωμεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως και οι εισαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,2% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κάτι που είναι λιγότερο από την πρόβλεψη για πτώση 7,6% από αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 6,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν — ελαφρώς περισσότερο από την πτώση 6% που αναμενόταν από έρευνα του Reuters.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώνονται σε ετήσια βάση κάθε μήνα φέτος από τον Μάιο. Η τελευταία θετική μέτρηση για εισαγωγές σε ετήσια βάση ήταν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Το εμπόριο της Κίνας κατρακύλησε φέτος εν μέσω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά αγαθά και της μειωμένης εγχώριας ζήτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ολικός ψηφιακός μετασχηματισμός με το βλέμμα στη γενιά Ζ – Τι φέρνει η τεχνολογία

Intralot: Ανοίγει την πόρτα σε θεσμικούς επενδυτές με την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ – Πώς χτίζει το νέο equity story, τα σχέδια για νέες λοταρίες

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider