IEA: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φέρνει αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φέρνει αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου
Την εκτίμηση πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς - Ισραήλ εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)

Την εκτίμηση πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς - Ισραήλ εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), τη στιγμή που οι επενδυτές εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα διαταραχών στην παραγωγή στη Μέση Ανατολή.

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός παγκοσμίως στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου ανέφερε πως παρόλο που η σύγκρουση ακόμη δεν έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στην προσφορά, ωστόσο μεταξύ όσων εμπλέκονται στην αγορά η ανησυχία για το μέλλον είναι κυρίαρχη, όσο η κρίση εξελίσσεται.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΔΟΕ.

Έκτακτα μέτρα σε περίπτωση έλλειψης πετρελαίου

Κάνοντας λόγο για «απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων», ο ΔΟΕ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για να δράσει «εάν χρειαστεί ώστε να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σε περίπτωση απότομων ελλείψεων στον εφοδιασμό, τα κράτη μέλη θα απελευθερώσουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή θα προχωρήσουν σε κινήσεις για τον περιορισμό της ζήτησης.

Ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας

Να σημειωθεί πως το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική πετρελαϊκή υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΔΟΕ σημειώνει, ωστόσο, ότι η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει εντείνει τους φόβους ότι οι μάχες μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή παραγωγή ενέργειας.

Όταν οι αγορές πετρελαίου άνοιξαν μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι οι έμποροι τιμολογούσαν ασφάλιστρα κινδύνου 3 έως 4 δολάρια. Ωστόσο, οι τιμές από τότε σταθεροποιήθηκαν ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent λήξης Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκαν1,3% υψηλότερα στα 86,94 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate λήξης Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 0,7% στα 84,06 δολάρια/ βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη δίνει τελεσίγραφο 24 ωρών στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να απαντήσει για Ισραήλ-Χαμάς

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά αύριο η διάθεσή του - Χαμηλότερη η τιμή από πέρυσι

EasyJet: Αγορά 157 αεροσκαφών Airbus και αναβάθμιση στόλου - Διανομή μερισμάτων φέρνει η ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider