Νορβηγία: Συρρικνώθηκε 0,2% η οικονομία τον Αύγουστο - Η πρώτη φορά σε 4 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Συρρικνώθηκε 0,2% η οικονομία τον Αύγουστο - Η πρώτη φορά σε 4 μήνες
Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ έξι αναλυτών δεν προέβλεπε καμία αλλαγή, ενώ η Norges Bank είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,1%.

Συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία της Νορβηγίας τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας που προβλέπει το τέλος της νομισματικής σύσφιξης στους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ηπειρωτικής χώρας, που εξαιρεί την υπεράκτια βιομηχανία της Νορβηγίας, συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Ιούλιο, όταν είχε ανάλογου μεγέθους άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα.

Το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο ήταν εκείνοι οι τομείς της οικονομίας που συνέβαλαν περισσότερο στην πτώση, ανακοίνωσε.

Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ έξι αναλυτών δεν προέβλεπε καμία αλλαγή, ενώ η Norges Bank είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,1%.

Τα στοιχεία προστίθενται στις πρόσφατες ενδείξεις μιας σταδιακής χαλάρωσης της πλούσιας σε ορυκτά καύσιμα σκανδιναβικής οικονομίας, η οποία είχε για λίγο αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό και το πιστωτικό κόστος, βοηθούμενο από την ισχυρή αγορά εργασίας και την απροσδόκητη άνοδο στις εξαγωγές. Η κυλιόμενη ανάπτυξη τριών μηνών για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου ήταν 0,2%, επεσήμανε η υπηρεσία.

Ενώ η κεντρική τράπεζα βλέπει την οικονομία να επιβραδύνεται το επόμενο έτος, από ανάπτυξη 1,3% που αναμένεται το 2023, έχει επισημάνει τα σχέδια της για μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού για ένα ακόμα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, φτάνοντας σε ένα επιτόκιο «κορυφής» στο 4,5% πριν από το τέλος του έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τέταρτη συνεχόμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

«Tour» των ελληνικών εισηγμένων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Τα επόμενα roadshows του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Προμηθευτές ρεύματος: Εμπορικό restart με την επάνοδο της ρήτρας – Νέα τιμολόγια από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider